Arbeiderpartiets landsmøte

Avviste atomopprør

- Kan ikke ensidig ruste ned. Det vil føre til en ustabil sikkerhetssituasjon i våre nærområder, sier Ap.

LIDENSKAPELIG TILHENGER AV NEDRUSTNING: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte landsmøtet mot å gå inn for å undertegne FN-traktaten mot atomvåpen, fordi det vil bety ensidig nedrustning. - Det er ikke god sikkerhetspolitikk, sa Støre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
LIDENSKAPELIG TILHENGER AV NEDRUSTNING: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte landsmøtet mot å gå inn for å undertegne FN-traktaten mot atomvåpen, fordi det vil bety ensidig nedrustning. - Det er ikke god sikkerhetspolitikk, sa Støre. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AUF og flere fylkeslag som ønsket at Norge skal ratifisere FN-traktaten mot atomvåpen, fikk gjennomslag for en klarere strategi mot for å støtte atomvåpenforbud, men tapte kampen om å undertegne traktaten nå.

- I Europa er det tre land som har atomvåpen: Frankrike, Storbritannia og Russland. Hvis Frankrike og Storbritannia undertegner avtalen, må de kvitte seg med sine atomvåpen, uten at Russland gjør det. Det kan vi ikke gjøre, advarte leder av utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt i debatten.

- Må være på riktig side

Astrid Hoem fra AUF sa at i møtet med historiens mest grusomme våpen, må vi være kompromissløs.

- Vi kan ikke skyve signering lang ut i framtida, sa hun. Han sa at FNs atomvåpenavtale vil bli undertegnet.

- Skal vi være på feil side, spurte hun. Hun mente Norge kan legge sterkere press på atommaktene.

I uttalelsen som ble vedtatt, heter det:

- Arbeiderpartiet vil jobbe aktivt for balansert og gjensidig atomnedrustning innen rammen av ikkespredningsavtalen NPT, med et langsiktig mål om et internasjonalt forbud mot kjerne våpen.

Mot ensidig nedrustning

Målet om balansert og gjensidig atomnedrustning oppnås ikke ved at NATO-land ensidig ruster ned mens andre atomvåpenstater beholder sine kjernevåpen. Det vil medføre en ubalansert og ustabil sikkerhetssituasjon i våre nærområder. Arbeiderpartiets mål er en atomvåpenfri verden.

Dette målet nås først når land som har atomvåpen forplikter seg til gjensidig nedrustning. Arbeiderpartiet vil at Norge skal engasjere seg sterkere innen FN, NATO og bilateralt for atomnedrustning.

Den internasjonale forbudstraktaten er et godt initiativ og bidrar til å øke stigma rundt atomvåpen.

I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er det politisk umulig for NATO-land som Norge å undertegne uten å redusere vår mulighet for innflytelse og beskyttelse. Det bør være et mål for Norge og andre NATO-land å underskrive atomvåpenforbudet.

Norge bør invitere likesinnede land i og utenfor NATO til å samarbeide om nedrusting, heter det i uttalelsen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte i sin oppsummering av debatten i går landsmøtet mot å gå inn for ensidig nedrustning. Norge er en del av NATO, som har atomvåpen som sin avskrekkingsstrategi. Ifølge Støre gir det ikke nedrustning å undertegne en avtale så lenge de maktene som har atomvåpen, ikke undertegner.

- Må ta pådriverrolle

Men AUF og flere fylkeslag mener Norge må undertegne konvensjonen. Det var derfor dissens i redaksjonskomiteen.

- Det er ikke noe juridisk ved Norges NATO-medlemskap som hindrer oss i å undertegne traktaten. Vi må gjøre slik vi har gjort når det gjelder kjemiske våpen. Norge må ta en pådriverrolle og få andre land med seg. Det er masseødeleggelsesvåpen det dreier seg om. Vi er nødt til å gjøre noe, sier Libak.

PÅDRIVERROLLE: AUF vil at Norge skal ta en pådriverrolle ved å undertegne FN-traktaten mot atomvåpen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
PÅDRIVERROLLE: AUF vil at Norge skal ta en pådriverrolle ved å undertegne FN-traktaten mot atomvåpen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

AUF mente Ap må ta gå inn for at Norge ikke skal satse på kjernefysisk avskrekking lenger, og at Norge skal signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og i påvente av dette ønske den velkommen og delta som observatør på statspartsmøtene til atomforbudstraktaten.

Foreleste om sikkerhetspolitikk

Landsmøtet fikk i går en forelesning om sikkerhetspolitikk og internasjonale forhandlinger fra tidligere utenriksminister Støre, som bidro til å forhandle fram et internasjonalt forbud mot klasevåpen.

- Da vi vant valget i 2005, sto det i regjeringserklæringen at Norge skal jobbe for et internasjonalt forbud mot klasevåpen. Espen Barth Eide satt i forsvarsdepartementet og jeg i utenriksdepartementet.

Det var en utrolig kort tekst som krever veldig mye arbeid. Vi brukte ett år på å forberede arbeidet, vi forhandlet og vi leverte den eneste nye nedrustningsavtalen i nyere tid, dere, sa Støre og fikk applaus.

Forbud mot klasevåpen

I debatten i det siste om at Ap må gå inn for å ratifisere FN-forbudet mot atomvåpen, var det en som sa til Støre at han burde lære litt av forhandlingene om forbud mot klasevåpen.

- Vel jeg var der og vet hva som skjedde. Det som var viktig, var at det var et NATO-land som ledet forhandlingene. Og vi forhandlet på en sånn måte at det skulle være mulig å være NATO-alliert og støtte forbudet.

- Jeg var i forhandlinger med den amerikanske utenriksministeren om det, og vi balanserte det helt inn. Og da avtalen var landet, så undertegnet 21 NATO-land den avtalen, sa Støre.

Tok initiativ til nedrustning

Han sa at amerikanske politikere var opptatt av å gå videre og få i gang en atomnedrustning.

- Og derfor tok Norge og jeg denne avtalen initiativ til en humanitær nedrustning med sikte på forbud mot atomvåpen.

VI hadde viktige allierte. Men også her var det viktig at det var et NATO-land som gjorde det, og som kunne lande en avtale som NATO-land kunne undertegne, vel vitende om at vi er i en allianse med land som har atomvåpen, og vi har en allianse som bygger på atomvåpen.

- Norge trakk seg ut

- Vi tapte valget, og Norge trakk seg ut av forhandlingene. Da satt det ingen NATO-land igjen. Derfor er det. landet en avtale nå som ingen NATO-land har undertegnet, og som gjør at Norge må tre ut av deler av planleggingsarbeidet som skjer i NATO. Det vil jeg ikke tilrå i den verden vi lever i dag. Nedrustning av atomvåpen være balansert.

- Må være balansert

Det kan være balansert, som da vi fikk INF-avtalen. Men at Norge i dagens Europa med dagens Russland, som eneste NATO-land skulle si at vi forlanger at Storbritannia, Frankrike og USA skal bygge ned, når det på andre siden bygges opp, det er ikke klok sikkerhetspolitikk, sa Støre.

Han sa at den dagen bør komme at Norge og andre NATO-land kan undertegne en avtale.

- Dette landsmøtet bør sterkt understreke vårt ønske om nedrustning, snakke pent om FN-traktaten, men vi kan ikke si at Norge som eneste NATO-land skal undertegne den i 2021, sa Støre.

Palestinsk stat

Ap vedtok også å styrke arbeidet med en palestinsk stat.

- Fra regjeringsposisjon er vi rede til å anerkjenne en palestinsk stat når en stabil palestinsk samlingsregjering er på plass, og på et tidspunkt hvor en slik anerkjennelse kan skape framgang i fredsprosessen. Vi vil arbeide for bredest mulig europeisk støtte til denne posisjonen, heter det i den internasjonale uttalelsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer