TEXAS, USA: Demokrat Beto O'Rourke tapte senatorvalget med knappest mulig margin i mellomvalget i USA. Dagbladet møtte ham rett etter at nederlaget var et faktum. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Avviste presidentplaner i intervju med Dagbladet. Nå er han favoritt til å danke ut Trump

Demokratenes Beto O´Rourke tapte kampen om Texas. Nå er han favoritt til å ta opp kampen om hele USA.

«2020», «2020», «2020»!

Ropene fra et tusentalls tilhengere i El Paso for litt over en måned siden var ikke til å ta feil av.

Beto O'Rourke, mannen som trekkes fram som Demokratenes wonderboy, hadde nettopp tapt senatsvalget i Texas med knappest mulig margin mot republikaneren Ted Cruz.

Nå ville publikum at det nye stjerneskuddet skulle sikte enda høyere. Mot presidentvalget om to år.

Da han snakket med Dagbladet, som eneste avis, rett etter valgnederlaget 6. november, avviste han kontant tanken om å stille som presidentkandidat i 2020.

- Nei, jeg er i El Paso for å bli, men jeg takknemlig for at jeg fikk være en del av dette. Det var en utrolig opplevelse, sa O’Rourke.

Det var imidlertid ikke alle som trodde på ham.

- Minner om Kennedy

For i løpet av valgkampen rakk O'Rourke å skape store blå bølger i den tradisjonelt blodrøde republikanske delstaten Texas. Det har gått 30 år siden sist Texas valgte en demokratisk senator. I november var O'Rourke nær ved å sørge for at det stoppet med 30.

For mens senatsvalgene i delstaten de siste tiåra har blitt avgjort med minst 10 prosentpoengs margin mellom kandidatene, så tapte O'Rourke med 2,6 prosentpoeng. Det har blitt lagt merke til, langt utenfor Texas.

- Vet du hvem han minner meg om? Kennedy. Han taler allerede som en president. Uansett hvordan dette går, så er jeg sikker på at han kommer til å stille til presidentvalg. Jeg tror han kan vinne.

Det sa Connie Vachellio, trofast O'Rourke-tilhenger til Dagbladet, dagen før hennes favorittkandidat tapte senatsvalget.

OPPILDNER: - Jeg har ikke sett en kandidat som har oppildnet Demokratenes kjernevelgere på samme måte siden Obama, sier den tidligere rådgiveren til Beto O'Rourkes erkerival i Texas. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OPPILDNER: - Jeg har ikke sett en kandidat som har oppildnet Demokratenes kjernevelgere på samme måte siden Obama, sier den tidligere rådgiveren til Beto O'Rourkes erkerival i Texas. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

«Hemmelig» møte

Selv om O'Rourke har forholdt seg taus om temaet siden valgtapet i november, trekkes han gang på gang fram som en av de heteste kandidatene til å utfordre Trump til presidentembetet i 2020.

Temperaturen sank ikke etter et «hemmelig» møte mellom nevnte O'Rourke og Barack Obama 16. november.

Møtet fant sted ved Obamas kontor i Washington D.C. kort tid etter at tidligere Obama-rådgivere hadde oppfordret O'Rourke til å stille til valg, skriver Washington Post. Ingen av partene har ønsket å kommentere møtet.

I MØTE: Tidligere president Barack Obama møtte Beto O'Rourke til et lukket møte tidligere i år. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix
I MØTE: Tidligere president Barack Obama møtte Beto O'Rourke til et lukket møte tidligere i år. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Obama har tidligere uttalt at O'Rourke minner ham om seg selv.

- Grunnen til at jeg var i stand til å nå ut til en betydelig del av landet, var at folk hadde en oppfattelse av at jeg sa hva jeg mente. Det jeg ofte ser etter selv er nettopp det: «Mener du oppriktig det du sier? Er du med på dette fordi du har en overbevisning som du er villig til å risikere ting for?», sa Obama da han snakket om O'Rourke på podkasten The Axe Files.

- Det jeg likte best med valgkampen hans (O'Rourkes, red.anm.), var at det ikke føltes som om utsagnene hans var basert på meningsmålinger. Det føltes som om han baserte uttalelsene og standpunktene sine på hva han faktisk tror på. Man vil gjerne tro at det er slik det vanligvis fungerer. Trist nok, så er ikke det tilfellet, sa Obama.

TAPTE: Demokrat Beto O'Rourke tapte senatorvalget med knappest mulig margin i mellomvalget i USA. Fra scenen var han brutalt ærlig med tilhengerne sine. Video: AP / CNN Vis mer

Favoritt

I en spørreundersøkelse gjennomført på vegne av den politiske organisasjonen MoveOn, svarer et flertall at de ønsker seg O'Rourke som Demokratenes presidentkandidat.

I en tilsvarende CNN-undersøkelse havner texaneren på en tredjeplass, bak tidligere visepresident Joe Biden og Vermont-senatoren Bernie Sanders.

Biden vil være 77 år, Sanders vil være 79, mens O'Rourke fyller 48 halvannen måned før valgdagen i 2020.

- Jeg har ikke sett en kandidat som har oppildnet Demokratenes kjernevelgere på samme måte siden Obama. Jeg mener han har stort potensial og et ekte talent. Han samlet inn mer penger enn noen annen Kongresskandidat i USAs historie. Da er det umulig å avslå ham som kandidat, sier tidligere rådgiver til Ted Cruz, Rick Tyler, til The Guardian.

- Det Beto O'Rourke gjorde i Texas var ganske fantastisk. Selv om jeg absolutt ikke erklærer støtte for noen kandidat, tror jeg oppriktig at han burde stille som presidentkandidat i 2010. Det er 100 prosent seriøst. Om han kan få 48 prosent i Texas, er alt mulig nasjonalt, skrev Seth Abrahamson, bidragsyter for CNN og BBC, på valgnatta.

Bildet viser demokraten Beto O'Rourke som erkjenner nederlaget i senatsvalget i Texas 6. november. Tross nederlaget har O'Rourke fått status som en politisk stjerne, og det spekuleres på om han vil stille i presidentvalget i 2020. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Bildet viser demokraten Beto O'Rourke som erkjenner nederlaget i senatsvalget i Texas 6. november. Tross nederlaget har O'Rourke fått status som en politisk stjerne, og det spekuleres på om han vil stille i presidentvalget i 2020. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vet ikke helt hva

Lederen for Demokratene i El Paso, Illiana Holguin, mener O'Rourkes valgkamp i år viste at han hav

- Beto er født og oppvokst i et grenseområde. Han forstår problemene som latino-samfunnet står overfor bedre enn de fleste. Grensa (til Mexico) er ikke noe han må lære om. Han kan snakke fra hjertet, sier hun til The Guardian og legger til:

- Her i El Paso venter alle bare tålmodig på å se hva han bestemmer seg for å gjøre.

Selv om O'Rourke i utgangspunktet var avvisende til tanken om å stille til valg i 2020 da han møtte Dagbladet, var det mulig å spore håp i øynene til følgerne hans.

- Det kommer noe godt ut av dette. Vi vet ikke helt hva ennå, sa O’Rourke.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer