Awara kan være brukt i rått spill

Ble Awara (bildet) hentet til Norge for å sikre onkelen permanent oppholdstillatelse, for deretter å bli sendt ut av landet da onkelen hadde fått et barn sammen med sin kone?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Awara Rzgar Abdulla ble funnet i god behold i Danmark ved 18.30-tiden i kveld.

Gutten er tatt hånd om av dansk politi, og han har det bra, opplyser politiadjutant Kjell Sigve Haugland i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

- Funnet av Awara Rzgar Abdulla ble gjort i forbindelse med et avhør av en person i Danmark foretatt av dansk politi, sier Haugland. Han kan ikke si noe om gutten ble funnet hos slektninger eller andre kjente.

Mannen som i ett år har framstått som Awaras pappa sitter i dag i harde politiavhør, etter at han seint i går kveld tilsto å ha levert falsk savnet-melding: Awara var ikke savnet. Han var blitt brukt som en viktig brikke i slektningenes spill om oppholdstillatelse. Da mannen brøt sammen i poltiavhør, hadde halve bygda lett etter Awara i to dager.

Blant sambygdingene i bygda Larsnes har 36-åringen opptrådt som småbarnsfar for Awara og en ti år gammel gutt. Nå viser det seg at de to guttene ikke er mannens sønner, men hans nevøer.

Politiet mener mannen hentet nevøene til Norge fordi sjansene for å få permanent oppholdstillatelse er større dersom man har mindreårige barn. Samtidig som Awara og hans fetter ble hentet til Norge, kom også 36-åringens kone til Larsnes på et familiegjenforeningsvedtak.

Siden den gang har paret selv fått et barn. Om det er grunnen til at Awara ble sendt ut av landet, er uklart.

Det som er klart, er at det meste av opplysninger var feil da Awara kom til Norge ved påsketider i fjor: Guttens navn stemte ikke. Heller ikke alderen hans. Awara er ifølge onkelens forklaring enten 14 eller 15 år, ikke 12, som han fortalte norske myndigheter.

«Merkelig» sak

Ifølge onkelens forklaring fulgte han Awara på nattbussen til Oslo fredag for en uke siden. Derfra skal Awara aleine ha tatt toget til København, angivelig for å bo hos bekjente av familien. Han har oppgitt et telefonnummer i Danmark til vedkommende som nå skal ha ansvaret for Awara.

- Vi vet at dansk politi har fått svar på telefonnummeret som ble oppgitt. Men vi har ikke fått bekreftet om Awara faktisk er der. Hva dansk politi gjør for å kartlegge det, vet jeg ikke, sier politiadjutant Kjell Sigve Haugland ved Sunnmøre politidistrikt til Dagbladet.no.

Han betegner Awara-saken som «merkelig».

- Vi jobber med å få tak i hvorfor saken har fått den utviklingen den har. 36-åringen avhøres på nytt i formiddag. I tillegg må vi finne ut om Awara faktisk er der han er oppgitt å være.

Politiet og rektor på Awaras skole kjenner til at Awara har gitt uttrykk for at han ikke trivdes i Norge, og at han savnet hjembyen i Irak. Da hans 36 år gamle onkel fredag meldte Awara savnet, jobbet derfor politiet ut fra en teori om at han kunne ha forlatt bygda frivillig. Samtidig ble det arrangert manngard på det lille stedet. I løpet av helga ble fire kvadratkilometer finkjemt i søket etter den savnede gutten.

Ifølge politiet hadde ikke Awaras onkel regnet med at savnet-meldingen skulle få så stor oppmerksomhet. Ifølge VG skal han ha uttalt at politiet i Irak knapt ville ha brydd seg.

Nå risikerer mannen og hans kone å måtte betale regninga for leteaksjonen. Lokale krefter har brukt flere hundre tusen kroner i jakten på den kurdiske unggutten.

Onkelen er siktet for å ha levert falsk savnet-melding. Mannen og hans kone har overfor politiet erkjent de faktiske forhold.

I DANMARK:Awara befinner seg i Danmark. Onkelen er siktet for falsk forklaring