Awara tilbake i Norge

Awara Rzgar Abdulla kom til Oslo sent mandag kveld. I dag blir det bestemt om har skal fraktes tilbake til Larsnes på Sunnmøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk politi fant den savnede gutten ved 17-tiden mandag, på en jernbanestasjon i Herlev utenfor København. Noe senere ble han sendt tilbake til Norge, får NTB opplyst hos politiet på Sunnmøre.

Politiet vet ennå ikke hvorfor han reiste hjemmefra, eller hva han har gjort i de ti dagene han har vært borte. Den kurdiske gutten, som nå viser seg å være 14-15 år, skal ha oppholdt seg hos en irakisk mann i Danmark, mens bygdefolket i Larsnes lette etter ham.

Mistrives

Gjennom VG uttrykker dansk politi at Awara Rzgar Abdulla ikke later til å trives i Norge. Han blir beskrevet som trist, lei og litt redd.

- På meg virker det som han heller vil til sin mor i Irak. Han har tre søsken der, sier visepolitimester Fleming Ekdahl ved Gladsaxe-politiet.

Hvilke motiver Awara hadde for å reise, er altså ikke kjent. Men politiet bekrefter at onkelen, som har utgitt seg for å være faren, reiste sammen med gutten i buss fra Larsnes til Oslo. Fra Oslo til Danmark skal Awara ha reist alene med toget.

Skjønner ikke motivene

Guttens onkel (36), som er siktet for å ha avgitt falsk forklaring, ble mandag kveld løslatt av politiet mot meldeplikt. Mannen har sittet i avhør på politistasjonen i Ålesund siden mandag morgen, og det var han som kom med opplysninger til politiet om at Awara Rzgar Abdullah befant seg i Danmark.

Politiet forstår ikke hvorfor 36-åringen løy om guttens forsvinning.

- Vi forstår rett og slett ikke hva som er motivet for siktedes handlinger, sier stabssjef Kåre Hanken i Sunnmøre politidistrikt til VG.

Etterforskerne er heller ikke sikre på siktedes identitet. Mannen kom til asylmottaket i Namsos i august 1999. I april i fjor kom hans kone og to gutter, som ble påstått å være ekteparets barn.

Nå viser det seg at paret har tatt til seg to andre mindreårige familiemedlemmer, og utgitt seg for å være foreldre til disse barna.

Onkelen og tanten kan bli straffeforfulgt for trygdemisbruk, dersom trygdeetaten går til anmeldelse.

(NTB-Mats Rønning)