Donald Trump:

Axios: - Jeg bestemmer fortsatt

Ekspresident Donald Trump er ventet å holde sin første tale siden han forlot Det hvite hus førstkommende søndag. - Jeg bestemmer fortsatt, er Trumps budskap i talen ifølge nettstedet Axios.

EKSPRESIDENT: Donald Trump skal ifølge flere amerikanske medier holde en tale på et konservativt møte på søndag. Det blir ekspresidentens første tale siden han forlot Det hvite hus. Foto: AFP/NTB.
EKSPRESIDENT: Donald Trump skal ifølge flere amerikanske medier holde en tale på et konservativt møte på søndag. Det blir ekspresidentens første tale siden han forlot Det hvite hus. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helga ble det kjent at USAs tidligere president Donald Trump skal holde sin første tale siden han forlot Det hvite hus på et toppmøte i Florida førstkommende søndag.

Det opplyser en kilde til nyhetsbyrået AFP. Også CNN og nyhetsnettstedet Axios melder dette.

Talen holdes på Conservative Political Action Conference (CPAC) i Orlando i Florida, som er et av USAs største årlige konservative møter.

- Partiets framtid

Det republikanske partiets framtid er blant teamene Trump vil prate om på toppmøtet, ifølge AFP og CNN.

Som følge av valgfuskpåstandene til Trump, samt angrepet på Kongressen i USA i 6. januar, har en rekke sentrale republikanske topper snudd ryggen til Trump.

Det er også full ordkrig mellom Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, og tidligere president Donald Trump etter at McConnell langet ut mot ekspresidenten etter riksrettssaken.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

McConnell ønsket ikke å dømme sin tidligere president i riksrettssaken, men kom med en knusende tale der han mente det var bevist over enhver tvil at Donald Trump var «praktisk og morals ansvarlig for å provosere fram» det voldelige angrepet fra Trump-tilhengere mot Kongressen 6. januar.

Trump svarte med å omtale McConnell som en «sløv, gretten og humørløs politisk pamp».

- Jeg bestemmer fortsatt

I tillegg til Det republikanske partiets framtid, er det ventet at Trump vil prate om den konservative bevegelsen, samt USAs president Joe Bidens innvandrings- og grensepolitikk, ifølge AFP og CNN.

Nyhetsnettstedet Axios siterer nå også anonyme kilder, som de hevder er Trump-allierte, på at talen kommer til å bli en «kraftmarkering».

DÅRLIG STAND: I en pressekonferanse torsdag 11. februar refset Joe Biden jobben som Donald Trump gjorde med vaksineringen. Video: AP Vis mer

Ifølge en mangeårig rådgiver nettstedet har pratet med vil Trumps budskap i talen være at «han fortsatt bestemmer».

- Jeg har kanskje ikke Twitter eller Det ovale kontor, men jeg bestemmer fortsatt, vil være Trumps budskap i talen, ifølge rådgiveren som nettstedet siterer.

- Kandidat i 2024

I talen vil Trump også si at han blir Republikanernes «antatte» kandidat under valget i 2024, skriver Axios.

Trump har ikke selv kommentert hvorvidt han kommer til å holde en tale førstkommende søndag, eller hva innholdet i talen kommer til å være.

Samme dag som president Joe Biden og førstedame Jill Biden overtok nøklene til Det hvite hus, dro ekspresident Donald Trump og tidligere førstedame Melania Trump til prakteiendommen sin Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

Trump-paret har meldt permanent flytting til Florida, og denne uka vil Trumps rådgivere møte ekspresidenten på prakteiendommen for å planlegge Trumps neste politiske steg, ifølge nettstedet.

- Planer for 2022

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Der er det også ventet at Trump og rådgiverne vil legge en plan for det kommende Mellomvalget i USA i 2022.

- Trump er det republikanske partiet. Når du angriper Trump, angriper du den republikanske grasrota, sier Trumps rådgiver, Jason Miller, til nettstedet.

Axios skriver også at Trumps rådgivere mener at ekspresidentens makt over Det republikanske partiet er større enn noen gang, og at rådgiverne mener at ingen kommer til å tørre å utfordre Trump.

- Vil ta et oppgjør

Dagbladet har også tidligere skrevet om hvordan Trump nå skal ha giret opp hevnplanene sine.

Politico siterer tre kilder som sier at Trump vil ta et oppgjør med partifellene som trosset ham i riksrettssaken.

Det har vært svært stille fra ekspresidenten siden han forlot Det hvite hus for over en måned siden.

INNSETTELSEN: Donald Trump var ikke å se da Joe Biden ble tatt i ed. Flere kjente fjes dukket likevel opp for å feire USAs neste president. Video/foto: AP / NTB. Vis mer

Trump har mistet tilgangen til sine sosiale kanaler, og bare et par ganger har kontoret hans i Florida sendt ut pressemeldinger på vegne av ekspresidenten.

Knallhardt angrep

Mandag kveld var ett av unntakene da Trump kom med en rasende pressemelding, etter at det ble klart at USAs høyesterett avviser hans ønske om å ikke utlevere sine selvangivelser til påtalemyndigheten i New York.

I en uttalelse lagt ut på Twitter av Forbes-reporter Andrew Solender slo Trump knallhardt tilbake. Han omtalte blant annet etterforskningen som «en videreføring av den største politiske heksejakten i vårt lands historie».

- Enten det dreier seg om 32 millioner dollar-svindelen Mueller, som allerede har etterforsket alt det er mulig å etterforske, «Russland, Russland, Russland», eller de to latterlige riksrettsforsøkene inspirert av Gale-Nancy (Pelosi, red.anm.), hvor jeg ble funnet IKKE SKYLDIG. Det tar aldri slutt! skrev den tidligere presidenten.

Nøyaktig hva Trump etterforskes for, er foreløpig ikke helt klart.

Det dreier seg imidlertid om en omfattende finansetterforskning av Trump og hans firmaer, skriver NTB.

Rettsdokumenter indikerer ifølge The New York Times at de angivelige lovbruddene knytter seg til skatte- og forsikringssvindel.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

Trumps advokater har karakterisert begjæringen som «politisk trakassering» , og argumentert for at den måtte avvises i kraft av å være for omfattende.

Ifølge CNBC undersøker også statsadvokaten angivelige hysjpenger utbetalt på presidentens vegne til kvinner som angivelig har hevdet å ha vær involvert med ham. Trump avviser disse påstandene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer