Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ayaans avskjed

Saken om Ayaan Hirsi Ali rommer mange paradokser og en trist sannhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 ÅR GAMLE Ayaan Hirsi Ali var elev ved en muslimsk pikeskole i Nairobi da Ayatolla Khomeini utstedte sin fatwa over Salman Rushdie og hans sataniske vers i 1989. Da hun fikk høre at en forfatter hadde sagt stygge ting om Profeten, var hennes første tanke lik medelevenes: «Han må drepes.» Tre år seinere fikk Hirsi Ali asyl i Nederland, hvor hun ble Europas mest markante kritiker av islamsk fundamentalisme. Med sin modige kamp for ytringsfrihet og kvinners rettigheter ble hun på et vis en mønsterinnvandrer, ikke minst for det liberale regjeringspartiet, som har vært svært fornøyde med å ha Hirsi Ali i sine rekker. For i diskusjonene om muslimsk innvandring og integrasjon i Nederland har Ali hatt et helt spesielt ståsted. Hun hadde selv fått indoktrinert at kritikere av islam måtte dø, og endret mening i det liberale Europa. Hun hadde selv flyktet fra tvangsekteskap, fortalte hun. Hun fikk heltestatus i kraft av sin egen skjebne. Derfor traff hun ekstra godt når hun kritiserte de politisk korrekte nederlenderne for å være ettergivende og feige. Og hun har vært en uvurderlig alliert for landets markante immigrasjonsminister Rita Verdonk.

NÅR HIRSI ALI nå er «avslørt» for å ha oppgitt falske opplysninger da hun søkte asyl, blir det hele vrient for hennes partifeller i det liberale partiet. Usentimental hardhet i innvandringsspørsmål har vært minister Verdonks varemerke, et viktig kort i kampen om å få statsministerposten i framtida. «Uansett hvor fantastisk jeg synes Ayaan er, må jeg holde meg til loven», sa «Jern-Rita» Verdonk. Hirsi Ali kunne ikke lenger få være nederlandsk statsborger. Etter sterkt press fra sitt eget parti, lovet Verdonk i går å revurdere avgjørelsen. Men hva da med de andre asylsøkerne som har løyet? Ei ung jente fra Kosovo ble nylig utvist rett før hun skulle avlegge eksamen ved en videregående skole i Nederland, fordi hun løy da hun ankom landet som 12-åring. Er hennes løgn mer alvorlig enn Hirsi Alis? Eller betyr dette at man bør slutte å være så oppbrakte over at mennesker lyver for å komme inn i Europa? Fikk Hirsi Ali rettmessig smake sitt eget partis medisin? Eller har Nederland et spesielt ansvar for Hirsi Ali, fordi hun har brukt sin ytringsfrihet på usedvanlig modig vis i landet?

AYAAN HIRSI Alis uttalelser har ført til viktige meningsutvekslinger i alle europeiske land. Hennes utsagn bidrar kanskje til en polarisering av debatten, men de får også provosert fram nyanserte svar. Hun har spilt en viktig rolle. Når Hirsi Ali nå antakeligvis drar til Washington for å jobbe for den konservative tenketanken American Enterprise Institute, er det ikke minst på grunn av sikkerheten og roen. Mens hun må ha seks sikkerhetsvakter i Nederland, klarer hun seg med to i Washington, har hun forklart. Uansett om man deler Hirsi Alis syn på verden, eller man synes hennes argumenter er svekket av hennes asylløgner, er det et nederlag for Europa at hun må til USA for å fortsette sitt virke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media