Ayat (24) ble slått bevisstløs og torturert med elektriske støt etter at hun leste opp to dikt

Nå frykter hun å bli arrestert i hjemlandet etter prismottakelse i Norge.

ARRESTERT: Den bahrainske menneskerettighetsaktivisten  Ayat Alqormozi (24) har betalt en høy pris for sin kamp for menneskerettigheter i hjemlandet. Nå er hun i Norge for å motta Studentenes Fredspris. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ARRESTERT: Den bahrainske menneskerettighetsaktivisten Ayat Alqormozi (24) har betalt en høy pris for sin kamp for menneskerettigheter i hjemlandet. Nå er hun i Norge for å motta Studentenes Fredspris. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vet ikke hvorfor de hater meg på denne grusomme måten. Jeg var bare ei vanlig jente. De gjorde meg til et symbol, sier Ayat Alqormozi (24) til Dagbladet.

For fire år siden ble den unge studenten fra Bahrain arrestert og torturert, etter at hun hadde lest opp to dikt om kongen og statsministeren på Perleplassen, sentrum for Gulf-landets «arabiske vår».

Nå er den sjiamuslimske kvinnen i Norge for å motta Studentenes Fredspris for sin kamp for demokrati i sunni-styrte Bahrain. Dagbladet møter henne på et hotell i Oslo sentrum.

Slått med trestokker Her forteller hun hvordan hun ble hentet av politiet på et hemmelig skjulested, kort tid etter at demonstrantene på Perleplassen ble angrepet av lokalt politi og styrker fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

- Politiet brøt opp døra hjemme hos familien min midt på natta, to netter på rad. De truet med å drepe alle sammen, og til slutt fortalte faren min dem hvor jeg gjemte meg, sier 24-åringen, som i Bahrain blir kalt «revolusjonens poet».

Den da 20 år gamle kvinnen, som aldri hadde deltatt i demonstrasjoner før, ble fraktet direkte til en politistasjon. Her ble hun blant annet tvunget til å stå rett opp-og-ned i et iskaldt rom på bare én kvadratmeter i mange timer, hevder hun.

IKKE REDD: Ayat Alqormozi sier at torturen hun ble utsatt for har gjort henne til en enda mer innbitt forkjemper for menneskerettigheter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE REDD: Ayat Alqormozi sier at torturen hun ble utsatt for har gjort henne til en enda mer innbitt forkjemper for menneskerettigheter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- De ga meg elektriske støt i ansiktet, og slo meg i hodet med trestokker til jeg svimte av. De tvang meg til å putte en toalettbørste i munnen og stikke hendene ned i tolattet. Så presset de meg til å si at jeg elsker kongen og statsministeren.

Etter ni døgn ble hun fraktet til et kvinnefengsel og plassert i isolasjon. Det tok 16 dager før hun fikk kontakte familien sin og fortelle at hun var i live.

- Sterkere - Hvordan opplevde du dette?

- Mens det pågikk, var det grusomt. Men det har gjort meg sterkere, fordi det gjorde meg overbevist om at jeg må kjempe mot disse menneskene, sier hun.

- Jeg gråt bare én gang mens jeg satt fengslet. Det var da moren min sendte en av kjolene mine til fengselet. Hun hadde pakket med ett av skjerfene sine. Jeg satt og luktet på det og gråt.

Etter en lengre rettssak ble Alqormozi dømt til fengsel i ett år, men på grunn av internasjonalt press fra blant andre Amnesty International, ble hun løslatt etter tre måneder og 16 dager.

NYE DEMONSTRASJONER: Det har vært flere demonstrasjoner i Bahrain i forbindelse med fireårsjubileet for den arabiske våren. Her har demonstranter og opprørspoliti støtt sammen i landsbyen Bilad Al Qadeem. Foto: Hamad I Mohammed / Reuters / NTB scanpix
NYE DEMONSTRASJONER: Det har vært flere demonstrasjoner i Bahrain i forbindelse med fireårsjubileet for den arabiske våren. Her har demonstranter og opprørspoliti støtt sammen i landsbyen Bilad Al Qadeem. Foto: Hamad I Mohammed / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var heldig. Jeg vet ikke hvorfor akkurat min historie fikk så mye internasjonal oppmerksomhet, sier hun.

Drapstrusler Betingelsen for løslatelsen var angivelig at hun ikke skulle gi noen intervjuer eller fortelle hva som hadde skjedd i fengselet, og hun ble utvist fra universitetet. Torturen og truslene har imidlertid ikke skremt henne - hun har fortsatt å lese opp dikt og delta i demonstrasjoner.

I forkant av norgesbesøket lot hun imidlertid være å oppdatere sosiale medier, i frykt for at reisen skulle bli stoppet.

- Nå har jeg mottatt drapstrusler på sosiale medier etter at jeg la ut bilder fra besøket mitt i Norge. I tillegg er jeg blitt fortalt at medlemmer at regimet i Bahrain har begynt å dele bildene mine herfra. De skriver at jeg har kommet hit for å fortelle løgner.

- Hva vil skje når du kommer hjem igjen?

- Jeg blir nok kanskje arrestert, men det er jeg klar for, for det vil bare bevise at det jeg sier er sant.

MØTTE NORSKE POLITIKERE: I dag møtte  Ayat Alqormozi representanter fra utenrikskomiteen på Stortinget. Fra venstre: Bård Vegard Solhjell (SV), Liv Signe Navarsete (Sp), Ayat Alqormozi og Elin Agdestein (H). Foto: Thomas Haug / Studentenes Fredspris
MØTTE NORSKE POLITIKERE: I dag møtte Ayat Alqormozi representanter fra utenrikskomiteen på Stortinget. Fra venstre: Bård Vegard Solhjell (SV), Liv Signe Navarsete (Sp), Ayat Alqormozi og Elin Agdestein (H). Foto: Thomas Haug / Studentenes Fredspris Vis mer

Ragnhild Fredheim, leder for Studentenes Fredspris, sier at de vil følge henne opp etter at hun kommer tilbake igjen til Bahrain.

- Det er selvfølgelig veldig vanskelig, og hvis hun blir arrestert, har vi en stor jobb foran oss. Men jeg håper hun har fått så mye oppmerksomhet at hun er blitt et symbol. Da blir det vanskeligere for dem å arrestere henne.

- Vi vil vinne På tross av at de fredelige demonstrasjonene er blitt slått svært hardt ned på av myndighetene i Bahrain, har det den siste tida vært flere prostester i gulfstaten, i forbindelse med fireårsjubileet for «den arabiske våren».

- Jeg tror at vi vil vinne en dag. Historien viser at folket alltid vinner til slutt, sier Ayat Alqormozi.

- Når tror du at det vil skje?

- Jeg vet ikke. Du kan ikke spå framtida, spesielt ikke i et Gulf-land som Bahrain.

DØMT TIL TRE ÅRS FENGSEL: Den bahrainske prodemokratiske aktivisten Zainab al-Khawaja (31) ble i fjor dømt til tre års fengsel for å ha «revet opp et bilde» av kong Hamad under en rettshøring. Foto: Hasan Jamali / AP Photo / NTB scanpix
DØMT TIL TRE ÅRS FENGSEL: Den bahrainske prodemokratiske aktivisten Zainab al-Khawaja (31) ble i fjor dømt til tre års fengsel for å ha «revet opp et bilde» av kong Hamad under en rettshøring. Foto: Hasan Jamali / AP Photo / NTB scanpix Vis mer