LANGER UT:  Ali Khamenei sier at atomavtalen ikke vil endre Iran syns på USA.
LANGER UT: Ali Khamenei sier at atomavtalen ikke vil endre Iran syns på USA.Vis mer

Ayatolla Ali Khamenei langer ut mot USA

- Iran ønsker ikke krig, men om det skjer, vil USA bli ydmyket, sier Khamenei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans åndelige overhode ayatolla Ali Khamenei understreker at atomavtalen ikke vil endre landets syn på «et arrogant» USA.

I en tale i forbindelse med slutten på muslimenes fastemåned ramadan langer Khamenei ut mot USA og hevder at amerikanerne ønsker å tvinge Iran i kne.

- Iran ønsker ikke krig, men om det skjer, vil USA bli ydmyket, sier Khamenei.

At Iran nå har gått med på en atomavtale, innebærer ikke at landet kommer til å stanse støtten til regimene i Syria og Iran, eller til undertrykte folk i Jemen, Bahrain og palestinerne, ifølge Khamenei.

Berømmer forhandlere Irans åndelige overhode slår videre fast at Irans politikk overfor landene i Midtøsten er i direkte kontrast til USAs politikk.

Khamenei kommenterer ikke selve innholdet i atomavtalen, som er inngått med USA og andre land, men fastholder at det vil være i strid med islam å produsere, lagre eller benytte atomvåpen.

- De jobbet virkelig hardt, sier Khamenei om Irans forhandlere som han mener har gjort deres del for å få på plass en avtale.

Gjensidig mistro Atomavtalen, som gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot opphevelse av økonomiske sanksjoner, ble landet tirsdag. FNs sikkerhetsråd vil trolig allerede neste uke stemme over avtalen om Irans atomprogram.

- Stoler jeg på iranerne? Absolutt ikke, sa den tidligere førstedamen og utenriksministeren Hillary Clinton torsdag.

Den tidligere førstedamen og utenriksministeren, som håper å bli demokratenes presidentkandidat neste år, har rett nok sluttet opp om avtalen som USA og de øvrige vetomaktene i Sikkerhetsrådet, sammen med Tyskland, har forhandlet fram med Iran.

(NTB)