Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ayatolla Khamenei kontrollerer Iran gjennom mystisk milliardorganisasjon

Reuters har kartlagt ayatollaens eiendeler.

95 MILLIARDER DOLLAR: Nyhetsbyrået Reuters har kartlagt ayatolla Ali Khameneis eiendeler, og hvordan han har skaffet seg enorm makt gjennom organisasjonen Setad. Nyhetsbyrået mener organisasjonen har eiendeler verdt 95 milliarder dollar. Foto: Khamenei.ir / Reuters
95 MILLIARDER DOLLAR: Nyhetsbyrået Reuters har kartlagt ayatolla Ali Khameneis eiendeler, og hvordan han har skaffet seg enorm makt gjennom organisasjonen Setad. Nyhetsbyrået mener organisasjonen har eiendeler verdt 95 milliarder dollar. Foto: Khamenei.ir / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsbyrået Reuters har i en stor reportasje kartlagt hvordan organisasjonen Setad kontrolleres av Irans øverste religiøse leder ayatolla Ali Khamenei.

Gjennom organisasjonen kontrollerer Khamenei et forretningsimperium med eiendeler verdt rundt 95 milliarder dollar, eller over 580 milliarder kroner, men nyhetsbyrået har ikke funnet noen tegn på at ayatollaen tapper penger fra organisasjonen for å gjøre seg selv rik.

Organisasjonen har imidlertid gitt ham mye makt. Verdiene overstiger landets årlige oljeeksport med hele 40 prosent, og imperiet har betydelige eiendeler i så godt som hver eneste sektor i Irans økonomi.

Beslaglegger eiendom Akkurat hvor mye selve organisasjonen er verdt er vanskelig å si, og få iranere vet spesielt mye om den mystiske organisasjonen som ble startet av ayatolla Khomeini på slutten av 1980-tallet, skriver Reuters.

Tre Reuters-journalister har brukt seks måneder på å kartlegge ayatollaens eiendeler, og har funnet ut at Setad ble så stor som den er i dag ved å systematisk beslaglegge eiendommer fra vanlige iranere, mange av dem fra religiøse minoriteter. I retten har de hevdet at eiendommene var forlatt.

I dag har Setad monopol på å beslaglegge eiendom, og organisasjonen gir Khamenei så mye økonomisk makt at han kan handle uavhengig av parlamentet og nasjonalbudsjettet, skriver Reuters.

Amerikanske myndigheter er klar over makten ayatollaen har gjennom den enorme organisasjonen, og har innført en rekke sanksjoner mot Setad. Organisasjonen skjuler eiendeler på vegne av landets ledere, mente Treasury Department.

- Eiendom uten eiere Ali Ashraf Afkhami, sjef for gruppa som styrer Setads økonomiske investeringer, sier ifølge Reuters til den iranske avisa Shargh, at ingen eiendommer har blitt konfiskert av organisasjonen, men at de kun tar seg av eiendommer uten eiere.

- Se for deg at en eiendom eller jord som er etterlatt etter noen uten arvinger eller eiendom frigjort av tollvesenet, men som ikke har noen eier. Disse eiendommene må tas vare på. Hvis retten slår fast at det ikke finnes noen eier, vil eiendommen gis til Setad, sier han.

MYE MAKT: Ayatolla Khamenei er Irans øverste religiøse leder. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader / AP Photo
MYE MAKT: Ayatolla Khamenei er Irans øverste religiøse leder. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader / AP Photo Vis mer

- Som jeg sa, er det overalt i verden systemer som har blitt skapt for å ta kontroll over eiendom eller land som ikke har noen eier, og profitten brukes til alles gode.

I 2008 vedtok parlamentet i Iran å forby seg selv å overvåke organisasjoner som landets øverste leder kontrollerer med mindre han tillater det, noe som betyr at Setads kontoer er hemmelige selv for landets lovgivende forsamling.

Tidligere i november ga ayatolla Khamenei uttrykk for at han støtter landets atomforhandlere, men at han ikke er spesielt optimistisk før forhandlingene i Genève.

- Ingen bør se på forhandlingsteamet vårt som kompromissvillig. De har et vanskelig oppdrag, og ingen må svekke en embetsmann som er opptatt med å jobbe, sier Khamenei i en uttalelse som ble lagt ut på ayatollaens egen nettside, melder NTB.