Ayatolla USA

NEW YORK (Dagbladet): - Tida er kommet til kandidater som ikke bare vil samarbeide med oss, men som er av våre egne, sier Richard Land, som leder Kommisjonen for religiøs frihet. Sammen med sine fundamentalistiske kolleger har han nylig filleristet ledelsen i Det republikanske partiet. De troende vil ha færre kompromisser og mer av den rette tro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Valganalytikere har for lengst funnet at militante, høyrekristne grasrotaktivister har mye av æren for den konservative suksessen ved Kongress-valgene i 80- og 90-åra. Det republikanske flertallet i Senatet og deretter i Representantenes hus, der demokratene i 1994 måtte gi fra seg formannsklubba etter 40 år, skapte forventninger som ikke er innfridd.

Radiopresten James Dobson fra Colorado, med 5 millioner lyttere til sitt daglige program, har vært i Washington sammen med noen av sine ledende meningsfeller og strammet opp Newt Gingrich og kompani. Dobson krever rakere rygg, tøffere tale og mer handling for å fremme et gradvis forbud mot abort, innføring av bønn i skolen, fordømmelse av homofili, fjerning av straffeskatten for ektepar og en brå slutt på all statlig kulturstøtte til kunst som han og tilhengerne mener er ugudelig og pornografisk. Får han det ikke som han vil, sier Dobson at han vil forlate republikanerne og «ta med meg så mange som mulig».

  • Kongressformann Newt Gingrich har svart på utfordringen med å holde tordentaler over det moralske forfall i Det hvite hus, der det ikke bare har skjedd skandaler, men «blir begått forbrytelser». Slikt gjør seg godt i disse kretser, men ord er ikke lenger nok. De høyrekristne krever handling i form av lovvedtak som virkeliggjør deres hjertesaker.
  • Kravene er samme type verdipolitiske mål som blir søkt gjennomført i mange samfunn der religiøse grupper får hel eller delvis makt. I Israel har de ortodokse i årevis kjøpslått både til høyre og til venstre i bytte for lovfesting av den rette tro. I Iran har ayatollaene gjort sharia, Koranens lov, til landets lover. I Afghanistan sender Taliban-soldatene kvinnene hjem til et liv bak låst dør på mannens nåde. Både Newt Gingrichs politiske mål og Kjell Magne Bondeviks verdikommisjon er i sammenlikning til å leve med. Men intens moralsk opprustning har hatt en skummel tendens til å utarte, enten den har rustet opp til venstre eller til høyre.
  • Her i USA har det gått verst ut over leger og helsepersonell som utfører lovlige abortinngrep. Nå sist ble en politimann drept og en sykepleier alvorlig skadd da en bombe eksploderte utenfor en kvinneklinikk i Alabama. FBI setter denne bomben i forbindelse med bomben i OL-parken i Atlanta, en annen bombe mot en lesbisk bar og en tredje mot en kvinneklinikk i utkanten av byen.
  • Fundamentalistene som drar til Washington for å påvirke republikanerne, er legitime politikere som verken støtter eller står bak terror og drap. Men de er med på å piske opp en guffen stemning av fordømmelse og hat som gir grobunn for ekstremisme i et samfunn der det er enkelt å væpne seg til tennene. Charlton Heston, som nylig ble valgt til president i National Rifle Association, den fremste våpenlobbyisten, sier at den grunnlovfestede retten til å eie og bære våpen er viktigere enn ytringsfriheten. «Jeg vil at de skal lytte til dem som har gitt dem makten. Jeg vil at de skal rette oppmerksomheten mot de sakene som brenner i hjertene til Det republikanske partiets kjernevelgere. Vil de ikke gjøre det, fortjener de å tape,» sier James Dobson om republikanerne i Washington.
  • Etter møtet i forrige uke ble det nedsatt en egen arbeidsgruppe i Representantenes hus som skal holde ukentlige møter med de høyrekristne lederne og rapportere om arbeidet med sakene som de brenner for. Hensikten er å sikre at de brennende sjeler møter ved valgurnene i november. Siden så store deler av den øvrige velgerbefolkningen i USA forholder seg helt likegyldig til politikk, øker aktivistenes betydning og innflytelse. Hvor stor denne innflytelsen til slutt blir, avhenger av hvor mange sentrumsvelgere som skremmes over til demokratene av Newt Gingrich i rollen som en kristen, refsende ayatolla.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer