Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ayatollaen: - Aksepter avgjørelsen eller gå av

Politisk uenighet mellom president Mahmoud Ahmadinejad og Irans øverste leder. Nå skal presidenten vurdere å trekke seg.

HAR FÅTT EN FRIST:  Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad, her foran et banner hvor ayatollaen er avbildet, har fått en frist for å bestemme seg for hva han vil gjøre. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/Scanpix
HAR FÅTT EN FRIST: Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad, her foran et banner hvor ayatollaen er avbildet, har fått en frist for å bestemme seg for hva han vil gjøre. Foto: REUTERS/Raheb Homavandi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad skal vurdere å gå av etter at ayatolla Ali Khamenei gjeninnsatte etterretningsministeren som Ahmadinejad hadde avskjediget, skriver Al Jazeera.

Et medlem av den iranske regjeringen, Morteza Agha-Tehrani, som blir beskrevet som Ahmadinejads moralske rådgiver, opplyste fredag at det nylig hadde blitt avholdt et møte mellom presidenten og Khamenei. Her skal presidenten ha fått en tidsfrist til å bestemme seg for hva han velger å gjøre.

I en video publisert på iranske nettsteder, siterer Aghi-Tehrani presidenten: - Khamenei ga meg en tidsfrist for å bestemme meg. Jeg skal enten akseptere [avgjørelsen] eller trekke meg, skal Ahmadinejad ha sagt.

Lokale medier spekulerer i at krangelen mellom de to stikker dypere enn avskjedigelsen av etterretningssjefen.

«Guds representant» Selv om Khamenei ikke har noen grunnlovsfestet rett til å blande seg inn i regjeringsavgjørelser, er det en uskreven lov i Iran om at man må bøye seg for den øverste lederens ønsker - uten å opponere mot dette.

Kilder nær ayatollaen sier at det å ikke adlyde ham er det samme som landssvik, da han er «Guds representant på jorda.»

Den iranske presidenten skal ha droppet å stille til regjeringsmøter i 11 dager i protest mot avgjørelsen. Han skal også ha avstått fra religiøse sermonier hjemme hos Khamenei. Iranske myndigheter er tradisjonelt sett forpliktet til å delta på slike sermonier.

STRIDENS KJERNE:  Etterretningsminister Heidar Moslehi ble avskjediget av Ahmadinejad - og gjeninnsatt av ayatolla Ali Khamenei. Foto: AP Photo/IIPA,Ebrahim Norouzi/Scanpix
STRIDENS KJERNE: Etterretningsminister Heidar Moslehi ble avskjediget av Ahmadinejad - og gjeninnsatt av ayatolla Ali Khamenei. Foto: AP Photo/IIPA,Ebrahim Norouzi/Scanpix Vis mer

På det første møtet etter protesten skal etterretningsminister Heydar Moslehi, som er kjernen i konflikten, ha avstått fra å delta. I det andre møtet skal han ha blitt bedt om å forlate stedet av Ahmadinejad.

Skadelidende Uenigheten mellom de to har blitt «alvorlig», sier en analytiker ved senteret for arabiske og iranske studier .

- Det viser nivået på uenigheter helt i toppen av det iranske politiske hierarki. Jeg tror Ahmadinejad ved dette tidspunkt har gapt over mer enn han kan svelge, og har blitt tvunget til å tre til side. Men faktum er at både han og den øverste lederen har blitt skadelidende under denne konflikten, sier Mehrad Khonsari til Al Jazeera.

Han avstår imidlertid fra å spekulere i om Ahmadinejad faktisk kommer til å gå av som følge av disputten, og sier i stedet at situasjonen vil føre til «ytterligere polarisering, uenighet og rivalisering» i et land som allerede er preget av politisk uro.

Ifølge The Guardian skal flere personer nært knyttet til presidenten ha blitt arrestert i den senere tid, mistenkt for trolldom ved å ha påkalt djinns (ånder). En av de arresterte, Abbas Ghaffari, blir beskrevet som «en mann med spesielle metafysiske evner og forbindelser til den ukjente verdenen.»

SISTE ORD:  En uskreven regel i Iran tilsier at man må bøye seg for ayatollaens bestemmelser, selv om han egentlig ikke har noen rett til å blande seg inn i kritikken. Foto: REUTERS/SCANPIX
SISTE ORD: En uskreven regel i Iran tilsier at man må bøye seg for ayatollaens bestemmelser, selv om han egentlig ikke har noen rett til å blande seg inn i kritikken. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media