Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ayatollhaen mer liberal enn meg

Dagfinn Høybråten skryter av røykeloven.

Avskjed: Dagfinn Høybråten holdt i dag sin avskjedstale som partileder i Krf. Foto: Ned Alley/Scanpix
Avskjed: Dagfinn Høybråten holdt i dag sin avskjedstale som partileder i Krf. Foto: Ned Alley/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Dagfinn Høybråten holdt i dag sin siste tale som partileder i Kristelig folkeparti. Han brukte anledningen til å gjøre opp regnskap etter 14 år i toppen av norsk politikk.

- Alle som har vært i politikken vet at den handler om makt ære og berømmelse. I min fase av det politiske liv snakker man stadig oftere om ettermæle. Men kanskje er det viktigere å etterlate noen politiske resultater som betyr noe for menneskers liv, sier han fra talerstolen.

Han tenker da særlig på den saken som han blir nærmest assosiert med, røykeloven som ble innført i 2004. Debatten var opprivende og i følge Høybråten selv ble han stemplet som både moralist, helsefacist, helsefrikminister, fundamentalist, mulla, talibanist og ayatollah.

-Meg bekjent fører desuten Taliban og ayatollahen i Iran en langt mer liberal røykepolitikk, sier han.

Ikke bra nok
Han brukte også avskjedstalen til å fastslå at hans beste innsats ikke alltid var bra nok. — I hele mitt voksne liv har jeg arbeidet for å virkeliggjøre KrFs politikk. Jeg har forsøkt å gjøre mitt beste. Det har slett ikke alltid vært godt nok, sa han. Høybråten er selvkritisk for ikke å ha oppnådd målet om å øke oppslutningen til partiet. Han har også måttet tåle kraftig kritikk for sin lederstil av flere høytstående representanter — først og fremst sin egen nestleder Inger Lise Hansen.

Men i dag framholdt han at de politiske resultatene til sjuende og sist er viktigere enn hans eget ettermæle når han starter sin uttreden fra politikken.

Han blir etterfulgt av Knut Arild Hareide og er allerede erstattet som parlamentarisk leder av Hans Olav Syversen. Høybråten kommer til å fortsette på Stortinget som ordinær representant for KrF fram til valget i 2013.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media