Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aylan (3) druknet på vei til Sverige. Tyrkia vil ha 35 års fengsel for menneskesmuglerne

Druknet i Middelhavet sammen med moren og broren (5).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aylan (3) og Galip (5) var på vei til Sverige da de gled ut av farens hender og druknet i Middelhavet i starten av september.

Likene av de to barna skylte inn på stranda i Bodrum, og siden september har langt over 100 barn druknet i det samme området.

Den tyrkiske avisa Taraf melder nå at påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 35 års fengsel for Aylans to tiltalte menneskesmuglere.

Tiltalt for smugling De to er ifølge avisa syriske statsborgere og er tiltalt for to forhold med en strafferamme på 35 år. Det første er menneskesmugling, mens det andre er en paragraf som på norsk kan oversettes til uaktsomt drap.

Seks andre personer er også mistenkt for å ha deltatt i smuglingen.

CNN snakket i september med Aylans far, som fortalte om da han mistet barna i vannet. Sammen med kona, Aylan (3), Galip (5) og rundt 12 andre flyktninger gikk han om bord i båten. Menneskesmuglerne skal ifølge faren ha sagt at det var trygt.

- Jeg spurte ham «skal vi tømme båten?». «Nei, nei - det går bra», svarte han.

Ute på sjøen ga båten etter, og barna gled ut av hendene hans. 

- Jeg forsøkte å få tak i kona og barna mine. Jeg var i vannet i om lag 20 minutter. En etter en døde folk, sier han.

Flyktet fra Kobani Familien til Aylan og Galip flyktet fra byen Kobani, som ligger i Nord-Syria mot grensa til Tyrkia. Fra september i fjor til 7. januar i år hadde terrorgruppa Den islamske stat (IS) en storoffensiv mot byen og la den i ruiner.

Seinest i juni prøvde IS å angripe byen igjen.

30 prosent av alle druknede 30 prosent av de 627 personene som har druknet mellom Tyrkia og de greske øyene i år, er barn. Det utgjør 180 barn bare i år. BBC forteller i dag historien om en far som mistet kona og de sju barna sine på havet da båten deres sank. Det yngste barnet var en baby som bare var 20 dager gammel.

Også denne familien hadde flyktet fra IS.

- Jeg tok familien ut av Syria for å unnslippe drepingen. Barna mine kunne hatt ei framtid i Europa, men nå har jeg mistet familien min. Hele verdenen min, sier syriske Ali til BBC.

- Ikke ta denne risikoen og dra sjøveien. Smuglerne er forrædere. De sa vi ville nå Hellas på 15 minutter. Jeg råder alle om å ikke komme, er hans beskjed til andre foreldre som vurdere å krysse havet.

DØDE MED BROREN OG MOREN: Aylan til venstre og storebroren Galip til høyre. Foto: REUTERS/Kurdi family/Handout via Reuters/NTB Scanpix
DØD I VANNKANTEN: Aylan (3) overlevde ikke ferden på vei vekk fra krigsrammede Kobani i Syria. Foto: AP Photo/DHA/NTB Scanpix
BLE TRE ÅR: Aylan (3) og broren Galip (5) døde sammen med sin mor. Guttenes pappa overlevde ferden. Foto: AP Photo/DHA/NTB Scanpix
ENDA ET OFFER: Treåringen bæres vekk fra vannet an uniformert mann. Foto: AP Photo/DHA/NTB Scanpix
- VAR PÅ VEI TIL SVERIGE: Aylan og familien skal ifølge CNN ha vært på vei til Sverige. Det er faren som forteller dette, ifølge kanalen. Foto: REUTERS/Kurdi family/Handout via Reuters/NTB Scanpix
PÅ VEI VEKK: Aylan rakk aldri leve på et trygt sted i løpet av sine tre år. Han var på flukt fra Kobani i Syria da han døde. Foto: REUTERS/Kurdi family/Handout via Reuters/NTB Scanpix
I SORG: - Alt jeg drømte om er borte. Jeg vil begrave barna mine og sitte ved siden av dem til jeg dør, sier guttenes pappa, Abdullah Kurdi. Også hans kone mistet livet i forsøket på å komme seg til et tryggere sted. Foto: REUTERS/Murad Sezer TPX IMAGES OF THE DAY/NTB Scanpix
I SORG: Guttenes tante har mistet to nevøer og sin svigerinne. Foto: REUTERS/Ben Nelms/NTB Scanpix
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media