Aylan (3) og Galip (5) var på vei til Sverige da de gled ut av farens hender og døde på havet

Ifølge CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildet av lille Aylan (3) ikledd shorts og t-skjorte, liggende død med ansiktet ned i strandkanten i Bodrum i Tyrkia, har blitt et symbol på den stadig forverrende flyktningkrisa. 

Guttens pappa, hvis kone og andre sønn Galip (5) også druknet på sjøen i et forsøk på å komme seg vekk fra krigsherjede Syria, forteller at familien skulle til Sverige. 

Det skriver CNN i dag.

Tidligere har guttenes tante sagt at de hadde en drøm om Canada, men der skal asylsøknaden deres ha blitt avslått. 

«Nei, nei - det går bra» Faren Abdullah Kurdi sier de skulle ta seg til Sverige via Hellas, ifølge kanalen.

Sammen med kona og barna gikk han bord i båten med omlag 12 andre. To menneskesmuglere, angivelig en tyrker og en syre, skal ha sagt at det var trygt. 

- Jeg spurte ham «skal vi tømme båten?». «Nei, nei - det går bra», sa han, gjengir faren. 

Bare kort tid etter kom en stor bølge mot dem, ifølge CNN, som skriver at én av menneskesmuglerne hoppet uti vannet og svømte tilbake til land. 

- Til jeg dør Ute på sjøen ga båten etter, og barna gled ut av hendene hans. 

- Jeg forsøkte å få tak i kona og barna mine. Jeg var i vannet i omlag 20 minutter. Én etter én døde folk, sier han. 

- Jeg vil ikke ha noe annet, alt jeg drømte om er borte. Jeg vil begrave barna mine og sitte ved siden av dem til jeg dør, sier faren. 

Fredag formiddag norsk tid er han tilbake til Kobani - sammen med kistene til kona og de to sønnene - der de blir gravlagt i dag, ifølge CNN.

Fire antatt syriske smuglere er pågrepet i saken. 

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at 2500 personer har mistet livet eller er savnet i forsøk på å nå Europa i ofte synkeferdige farkoster over Middelhavet.

Hittil i år har mer enn 300 000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet til Europa, hvorav knappe 200 000 har kommet seg til Hellas og ytterligere 110 000 til Italia, opplyser UNHCR.

I dag kom meldingen om at 2 313 mennesker søkte asyl i Norge i august, hvilket er mer enn en dobling fra samme måned i 2014. Det viser den siste oversikten fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Press på Europa Etter at forbundskansler Angela Merkel bekjentgjorde at Tyskland ikke lenger vil sende syriske flyktninger tilbake til det europeiske landet de først kom til, slik praksisen har vært etter Dublin-avtalen, er andre europeiske land under press for å lempe på denne regelen som legger en enorm byrde på noen få land i Sør-Europa.

En stor del av dem som nå kommer til Europa er på flukt fra krigen i Syria, men også fra Afghanistan og fattige land i Afrika kommer det en strøm av flyktninger og migranter.

Også etter ankomsten til Europa har tragedien rammet flyktningene: I forrige uke ble en trailer funnet i Østerrike med 71 mennesker som var døde, trolig av oksygenmangel, har Dagbladet tidligere skrevet. 

LES OGSÅ: «Stopp opp et øyeblikk og forestill deg at dette er ditt barn» 

LES OGSÅ: Professor: - Det er ikke mulig å leve i Kobani

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer