Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aylan og familien bodde i Tyrkia

Bildene av tre år gamle Aylan Kurdis livløse kropp har rystet en hel verden. Nå viser det seg at familien bodde i Tyrkia, som så mange flyktninger fra Syria.

I SORG: Abdullah Kurdi, faren til tre år gamle Aylan Kurdi, er i dyp sorg. Han mistet sine to sønner, Aylan (3) og Galip (5) samt og kona Rehan (35) da familien forsøkte å krysse havet. Foto: /Murad Sezer/Reuters/Scanpix
I SORG: Abdullah Kurdi, faren til tre år gamle Aylan Kurdi, er i dyp sorg. Han mistet sine to sønner, Aylan (3) og Galip (5) samt og kona Rehan (35) da familien forsøkte å krysse havet. Foto: /Murad Sezer/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisene The Wall Street Journal og The Guardian kan fortelle at familien Kurdi, som er syriske kurdere, hadde bodd tre år i Tyrkia før de la ut på den fatale båtturen, skriver Aftenposten.

Konflikten i Syria skal ha tvunget familien til å flykte mange ganger. De skal ha forlatt Damaskus, hvor Abdullah Kurdi jobbet som barberer, i 2012, og reist til Aleppo. Da det ble sammenstøt der, flyttet de videre til Kobani, forteller den lokale journalisten Mustefa Ebdi til nyhetsbyrået AFP.

Tjente lite Familiefaren skal denne uken ha fortalt en syrisk radiostasjon at han hadde jobbet på tyrkiske byggeplasser, men tjent så lite at de måtte få hjelp fra søsteren hans til å betale husleien.

Søsteren emigrerte for 20 år siden og jobber som frisør i Vancouver i Canada. Ifølge Wall Street Journal har hun fortalt at det var faren deres, som fremdeles bor i Syria, som hadde foreslått at Abdullah burde dra til Europa for å få fikset de ødelagte tennene sine og finne en måte å hjelpe familien å forlate Tyrkia på, skriver Aftenposten.

Søsteren skal ha begynt å sende broren penger til reisen for tre uker siden. Han valgte så å ta med hele familien til Europa, av frykt for at kona ikke ville klare å forsørge de to sønnene på tre og fem år alene i Istanbul.

Mange flykter Om lag to millioner flyktninger fra Syria har tilhold i Tyrkia. Ungarns statsminister Viktor Orbán er blant dem som har stilt spørsmål ved hvorfor så mange nå velger å forlate Tyrkia i livsfarlige farkoster.

- Tyrkia er et trygt land. Bli der, oppfordrer den høyreorienterte statsministeren, som har fått kraftig kritikk fra andre EU-land for sin håndtering av flyktningkrisen.

Menneskerettighetsaktivister slår overfor det tyske nyhetsbyrået DPA fast at bildet er mye mer nyansert enn Orbans uttalelser gir inntrykk av. Syrere får ikke arbeidstillatelse i Tyrkia og er bare innvilget midlertidig beskyttelse. Mange frykter at de vil bli sendt tilbake til Syria og den blodige konflikten som har krevd flere enn 240.000 liv siden krigen brøt ut i mars 2011.

Trenger hjelp - Levestandarden for mange flyktninger i Tyrkia er begredelig, sier Andrew Gardner i Amnesty International til DPA.

Han sier mangelen på trygg og næringsrik mat og en inntekt å leve av, er utbredt blant flyktningene. Mange er tvunget til å søke jobb på det svarte markedet, til en lønn langt under hva tyrkiske arbeidstakere får.

RYSTER VERDEN: Det år gamle flyktningbarnet Aylan (3) overlevde ikke flukten til Hellas. Foto: AP / Scanpix
RYSTER VERDEN: Det år gamle flyktningbarnet Aylan (3) overlevde ikke flukten til Hellas. Foto: AP / Scanpix Vis mer

- Mange sliter med å finne arbeid overhodet, sier han.

Amnesty International mener vestlige land må sørge for finansiell hjelp til Tyrkia, Jordan og Libanon for å sikre bedre livsvilkår for de rundt 3,7 millioner flyktningene fra Syria som har søkt tilflukt i de tre landene. (©NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!