Aylar Lie vs. Petter Northug

Aylar anker ikke

- Jeg tar dommen til etterretning. Donerer hervded 100 000 til NOAH, skriver Aylar Lie etter at hun tapte søksmålet mot Petter Northug.

- ALLEREDE OFFENTLIG: Aylar Lie og Petter Northug møttes i Oslo Tingrett i forbindelse med Lies søksmål mot Pilar Forlag. Strawberry og Northugs advokat Halvard Helle mener imidlertid at opplysningene som kommer fram i Northug biografi allerede var offentliggjort - av Aylar Lie selv. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aylar Lie (35) vant ikke fram i sitt søksmål mot Petter Northug (34) for krenkelse av privatlivets fred.

Hun kommer ikke til å anke avgjørelsen fra Oslo tingrett, opplyser hennes advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Med rettens begrunnelse og støtte til hennes forklaring og begrunnelse for søksmålet, anser vi ikke en anke nødvendig, sier Aylar Lies advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Tar dommen til etterretning

ANKER IKKE: Aylar Lie anker ikke etter at hun tapte søksmålet mot Petter Northug og Strawberry publishing. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANKER IKKE: Aylar Lie anker ikke etter at hun tapte søksmålet mot Petter Northug og Strawberry publishing. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Aylar Lie har selv kommentert dommen på Instagram torsdag ettermiddag.

SKJERMBILDE: Instagram.
SKJERMBILDE: Instagram. Vis mer

- Jeg tar dommen til etterretning og ser da fram til å dele min historie. Donerer hervded 100 000 til NOAH, skriver Aylar Lie etter at hun tapte søksmålet mot Petter Northug.

Til teksten har hun lagt ut et bilde av henne og Petter Northug under en pokerkonkurranse.

Lie opplyste i retten at hun ville donere bort hele erstatningsbeløpet på 100 000 kroner til dyrevernsorganisasjonen NOAH. Hun ble ikke tilkjent erstatning, og må i så fall ta pengene fra egen lomme.

Torsdag kveld delte Lie et bilde som tilsynelatende viser at hun har gjennomført den varslede transaksjonen.

- Den sanne historien

- Dere er ikke misfornøyd med utfallet?

- Nei. Som det framkom i retten var ikke det viktigste for Aylar å få erstatning men å få fram den sanne historien og at hun aldri hadde gitt noe PR-samtykke til forlaget. Hun får rettens støtte på dette, sier advokat Elden til Dagbladet.

Skjermbilde: Instagram
Skjermbilde: Instagram Vis mer

Aylar Lie forklarte i retten at hun nå livnærer seg som profesjonell pokerspiller, og at denne saken verken handler om PR eller penger.

Advokat Elden mener at dommen er balansert.

- En form for løgn

Lie mente at opplysninger i Northugs biografi «Min historie» fra 2018 krenket privatlivets fred. I boka kommentere det tidligere skiesset for første gang forholdet mellom ham og Aylar i 2011 og 2012.

Der kom han med nye opplysninger om et forhold Lie allerede hadde kommentert i et intervju med Det Nye i 2012. Hun opplevde imidlertid Northugs framstilling som en «form for løgn» og at det var svært sensitive opplysninger.

Retten peker på at forlaget ikke hadde noe samtykke fra Aylar til å komme med opplysningene, at de likevel ikke er rettsstridige.

Oslo tingrett mener også det neppe var veloverveid å publisere avsnittet og boka, og at forfatter Jonas Forsang og forlaget Strawberry ikke var klar over hele sammenhengen.

- URETTFERDIG: Lotte Hoel kjenner både Aylar Lie og Petter Northug privat, og forteller at hun ble sjokkert da hun leste det omstride avsnittet om Lie i Northugs bok «Min historie» fra 2018. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Ikke samtykke

Forlaget mente at SMS-er og e-poster mellom dem, Aylar Lie og delvis TV 2-journalist Ernst Lersveen var et samtykke fra pokerspilleren til å omtale opplysningene. Det er ikke Oslo tingrett enig i.

«Retten mener at dette ikke er noe samtykke. SMS-utvekslingen kom etter at boka var trykt og distribuert blant annet til TV2 som hadde sagt seg villig til å bidra til TV-sendinger i forbindelse med markedsføringen. Rønningen (forlegger Magnus Rønningen, journ.anm.) spør ikke eksplisitt om noe slikt samtykke i SMS utvekslingen. Lie har forklart at hun ikke forsto det som om det ble bedt om samtykke. Hun har heller ikke ment å gi noe slikt samtykke», heter det i dommen fra tingretten.

OSLO TINGRETT: Da Aylar Lie og Petter Northug møttes i Oslo Tingrett i forbindelse med Lies søksmål mot Pilar Forlag skjedde dette. Foto: Nina Hansen Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Lie sa følgende i retten om da boka og omtalen av den kom ut.

- Det var utrolig ubehagelig. Jeg ble utrolig skuffet og sint på Petter.

Hun forklarte også at hun følte seg urettferdig behandlet fordi hun mener det framkommer svært private opplysninger i boka uten at hun var klar over det.

Ytringsfrihet

Det mest sentrale i Oslo tingretts dom fra torsdag er imidlertid at Petter Northug benyttet seg av sin ytringsfrihet da han snakket om forholdene Aylar Lie allerede hadde uttalt seg om.

- En viktig dom. Denne avgjørelsen er langt viktigere enn det man kan ha fått inntrykk av gjennom media. Dette handler om retten til sin egen historie, i dette tilfellet retten til å imøtekomme private påstander om en selv som andre har brakt til offentligheten, sier forlegger Jonas Forsang i Strawberry Publishing til Dagbladet.

Petter Northug har ikke svart på Dagbladets henvendelse torsdag.

Aylar Lie vant ikke fram i forliksrådet i mai i fjor, og ble da tilkjent saksomkostninger. Hun må ikke betale omkostninger etter tingrettssaken, og Oslo tingrett legger til grunn at saken har en prinsipiell karakter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer