Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

B-gjengleder prøver å renvaske sin egen mor

- Hun stekte kylling, men har ellers ingenting med saken å gjøre, sier adovokaten til Ghulam Abbas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere av de tiltalte i den svært omfattende Rasool-saken i Oslo tingrett gir uttrykk for at det går sterkt inn på dem at blant andre foreldrene til Rasool-brødrene er blandet inn i saken.

Dypest stikker det etter det Dagbladet.no forstår at den 56 år gamle moren sitter på tiltalebenken.

Sammen med resten av familien skal hun ha hatt befatning med store pengebeløp knyttet blant annet til eiendomskjøp, men de eneste tiltalepunktene hun alene må stå til ansvar for er små i sammenhengen:

* Moren skal ha stått registrert som eier i motorvognregisteret og som låntaker på en BMW X5 personbil for å skjule at det i realiteten var bilen til sønnen Shahid Rasool.

* Enmannsforetaket som lå bak en kafé som ble drevet av sønnen Ghulam Abbas var registrert på henne, og depositumskontoen som sto som sikkerhet for husleiebetalingen til kafélokalet sto også i morens navn. Påtalemyndigheten mener dette kan regnes som hvitvasking av totalt 195 000 kroner.

- Moren visste ingenting

I retten i dag svarte imidlertid sønnen Abbas på spørsmål fra morens forsvarer at den aldrende pakistanskfødte kvinnen visste svært lite om de spesielle økonomiske disposisjonene hun ble involvert i.

Tror du hun visste hva hun skrev under på?, spurte advokat Trygve Staff.

 - STEKTE BARE KYLLING: Abbas´ forsvarer, Arild Holden, mener klienten sin mor ikke har noe i denne rettssaken å gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
- STEKTE BARE KYLLING: Abbas´ forsvarer, Arild Holden, mener klienten sin mor ikke har noe i denne rettssaken å gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

- Nei, svarte 31-åringen.

Han konstaterte at moren verken kan lese eller skrive.

Gikk du gjennom dokumentene med henne på noen måte? spurte Staff

- Nei, svarte Abbas igjen, før han også avkreftet at han noen gang har signalisert overfor moren at penger som «ikke var helt hvite» kunne være en del av bildet.

- Stekte kylling til kafeen

Forsvaren til Abbas, Arild Holden, avviser på det sterkeste tiltalen mot moren til klienten hans.

- Hun har hjulpet til med å steke kylling som skulle brukes i baguetter på sønnens kafé mens den var i drift, utover det har hun ingenting som helst med denne saken å gjøre, sier advokaten til Dagbladet.no.

Han tror ikke Abbas utnyttet moren på noen måte, men mener sønnen i forbindelse med oppstarten av kafeen var redd for at han nok engang skulle bli innhentet av forbrytelser gjort i fortida.

image: B-gjengleder prøver å renvaske sin egen mor

- Min klient har tidligere mistet en jobb på Gardermoen lufthavn som følge av kravet om vandelattest, registreringen på moren i dette tilfellet kan ha vært for å unngå at det skulle skje noe lignende igjen, sier Holden.

- Hadde to millioner kriminelle kroner

Det tiltalte ekteparet, 65 og 56 år gamle, som oppfostret de seks sønnene på Furuset fra starten av 1980-tallet, er tiltalt for grovt heleri - blant annet for å ha kjøpt familieleiligheten i Granstangen i 2002 med penger som stammet fra noen av B-gjengbrødrene og deres påståtte lysskye virksomhet.

I løpet av sju år skal foreldrene ha hatt befatning med opp mot to millioner kroner som stammet fra straffbart utbytte.

Skyldte på slåssing

På spørsmål om hvordan han forklarte blant annet politiransakinger overfor foreldrene, pekte Abbas på gjengoppgjørene brødrene har vært involvert i, men at han ikke diskuterte de antatt svarte pengene eller andre tvilsomme aktiviteter.

- Det har vært snakk om slåssing fram og tilbake med andre gutter. Om det ble sagt noe hjemme var det noe i den retning, sa 31-åringen.

- At samtalene hjemme har dreid seg om noe i nærheten av det som er framme her i retten nå, er helt uaktuelt, utdyper advokat Trygve Staff overfor Dagbladet.no.

Faren til Rasool-brødrene forklarer seg i ettermiddag, mens moren trolig må i ilden i over helga på grunn av rettsfri i morgen og fredag.

FORSVARER MOR: Sønn Ghulam Abbas.
FORSVARER MOR: Advokat Trygve Staff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!