KNIVSTUKKET PÅ GATA: Hendelsen fant sted julaften 2007 i Schweigaards gate i Oslo. Foto: Sindre Granly Meldalen
KNIVSTUKKET PÅ GATA: Hendelsen fant sted julaften 2007 i Schweigaards gate i Oslo. Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

B-gjengledere tiltalt for knivstikking av broren til «Jeddi»

Skjedde et år før Javed ble skutt og drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 19. februar må seks menn med tilknytning til B-gjengen møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha knivstukket broren til den nå drepte Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed.

Broren ble knivstukket da han gikk på gata i Gamlebyen i Oslo julaften i 2007 klokka 20.20. Ifølge kilder Dagbladet.no har vært i kontakt traff han de fem mennene som nå er tiltalt ved en tilfeldighet.

Gjenglederens bror ble knivstukket fem ganger i ryggen. Den venstre lungen hans punkterte. Han var etterpå sykemeldt i tre måneder, og fikk posttraumatisk syndrom.

Høyt konfliktnivå

Broren som ble knivstukket er selv ikke regnet for medlem av Young Guns. Kilder i gjengmiljøet opplyser til Dagbladet.no at han kan ha blitt angrepet for å ramme Javed indirekte.

Rundt juletider i 2007 var det et høyt konfliktnivå mellom de rivaliserende miljøene B-gjengen og A-gjengen/Young Guns. Den skarpe konflikten startet med skytingen på Aker Brygge i 2006, der mannen som nå er politiets hovedvitne til drapet på Mohammed Javed, ble skutt.

B-gjengleder Ghulam Abbas ble så skutt på Granstangen i Oslo, i det som regnes som et hevnoppgjør for Aker Brygge-skytingen. Hovedvitnet i Jeddi-drapet ble frikjent for skytingen i tingretten, men saken skal opp til lagmannsretten.

Konflikten fortsatte i tiden etter skytingen på Granstangen, og det var et høyt spenningsnivå.

Sentral B-gjengmedlem

Den hovedtiltalte etter knivstikken i Gamlebyen, en 25 år gammel mann, er ifølge Oslo-politiet et sentralt medlem i B-gjengen. Han er tiltalt for selve knivstikkingen, og risikerer i verste fall 21 år i fengsel.

De fem andre er tiltalt for medvirkningen, med en strafferamme på seks år.

Peter André Johansen, politiadvokat ved seksjon for organisert kriminalitet, ønsker ikke å kommentere saken før den kommer opp i retten.

Hovedtiltalte er tidligere dømt for legemsbeskadigelse, etter at han og flere menn, blant annet en annen 25-åring som han nå er tiltalt sammen med, banket opp to menn.

En annen av de tiltalte, en 24 år gammel mann, har ifølge politiet også en tett relasjon i B-gjengen.

To av de andre er også straffedømt flere ganger tidligere, en av dem for grovt ran og legemsbeskadigelse.

Da sistnevnte ble dømt i en sak for to år siden var han dømt åtte ganger fra før, og han er av Oslo tingrett beskrevet som svært kriminelt aktiv fram til 2002.

Advokat Per Sjong Larsen forsvarer den hovedtiltalte 25-åringen. Han vil ikke kommentere saken nå, utover å påpeke at en hendelse klokka 20.20 på julaften neppe var planlagt.

Det er satt av sju dager til å behandle saken i retten.

Oppgjør på frisørsalongen

Nyttårsaften 2007, altså en uke etter knivstikkingen i Gamlebyen, var for øvrig Mohammed «Jeddi» Javed selv involvert i en episode som av retten ble betegnet som et gjengoppgjør.

En mann som var sammen med «Jeddi» på en frisørsalong på Grønland i Oslo angrep et medlem av B-gjengen som var på den samme salongen.

Mannen beskrives av Oslo tingrett som en av Young Guns' muskelmenn. Broren til mannen som ble angrepet er dømt for Aker Brygge-skytingen.

Han møtte de to Young Guns-medlemmene i frisørsalongen ved en tilfeldighet. I retten forklarte han at «Jeddi» hadde stilt seg overfor ham og spurt:

- Hvor er din bror.

Han svarte da:

- Hvem bror, hva skal du med ham.


Han forklarte at han så ble angrepet av «muskelmannen
», og at han også ble sparket av Javed. De to Young Guns-medlemmene ble dømt til seks måneders fengsel.

DREPT: Mohammed Javed. Foto: Privat
DREPT: Mohammed Javed. Foto: Privat Vis mer
OPPGJØR PÅ FRISØRSALONGEN: Et B-gjengmedlem ble banket opp på denne frisørsalongen på Grønland i Oslo. Foto: Sindre Granly Meldalen
OPPGJØR PÅ FRISØRSALONGEN: Et B-gjengmedlem ble banket opp på denne frisørsalongen på Grønland i Oslo. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer