KNIVSTUKKET PÅ GATA: Broren til Young Guns-lederen ble knivstukket i Schweigaards gate.
KNIVSTUKKET PÅ GATA: Broren til Young Guns-lederen ble knivstukket i Schweigaards gate.Vis mer

B-gjengmann (24) dømt for knivstikking av broren til Young Guns-«Jeddi»

Fem andre frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et sentralt medlem av B-gjengen ble i dag dømt til et års fengsel for å ha knivstukket lillebroren til Young Guns-lederens Mohammed «Jeddi» Javed. Fem andre menn, blant dem flere B-gjengmedlemmer, ble frifunnet.

«Jeddi» ble skutt og drept i februar i år.

Broren hans ble knivstukket i Schweigaards gate i Gamlebyen i Oslo julaften 2007.

24-åringen som er dømt innrømmet i retten at han hadde knivstukket Jeddis lillebror fem ganger, men mente han handlet i nødverge. Det er Oslo tingrett ikke enig i.

- Ikke et gjengoppgjør

Retten bemerker i dommen at fornærmede tilhører Young Guns, mens de tiltalte tilhører den rivaliserende B-gjengen. Samtidig mener retten at det ikke kan være snakk om et gjengoppgjør.

- Med tanke på de tiltaltes rulleblad, ville et planlagt gjengoppgjør hatt et langt større omfang, mener retten.

Dommen bygger i stor grad på hovedtiltaltes forklaring.

Fornærmede har forklart at han og en annen av «Jeddis» brødre skulle besøke søsteren deres som bor i Gamlebyen. De skulle kjøpe med noe godteri på veien, og da han gikk ut av en kiosk etter at han kjøpte det, ble han angrepet av flere menn som stod parkert like ved.

Han har forklart at han ble heist opp mot en murvegg, og at han ble sparket, slått og knivstukket.

Retten mener forklaring lider av faktiske feil, og at det for eksempel ikke er noen blåmerke som kan bekrefte at han ble sparket og slått.

Retten bemerker også at lillebroren pekte ut en av de andre tiltalte som hovedmannen først.

Tror på tiltalte

Den hovedtiltalte 24-åringen har forklart at han sammen med noen venner skulle besøke en venn i Gamlebyen, og at de traff «Jeddis» brødre ved en tilfeldighet.

24-åringen har forklart at han hadde blitt overfalt av «Jeddi» dagen før, etter en krangel i en Kiwi-butikk, og at han følte seg redd.

Broren som satt i bilen skal ha ruset motoren, og 24-åringen har forklart at lillebroren gikk til angrep mot ham og at han klarte å lirke fram en liten kniv som han stakk med fordi han var redd.

Det var altså stor forskjell mellom forklaringene til fornærmede og hovedtiltalte, og retten endte med å legge mest vekt på tiltaltes forklaring.

Tiltalt fikk ros av retten

Flere vitner har forklart at en annen av de andre tiltalte, en 22 år gammel mann, løp til og skilte de to. Det fikk han i dag også ros for av retten.

Aktors påstand var 2 år og 9 måneder i fengsel for 24-åringen og 120 dager i fengsel på de fem andre. Det ble altså kraftig redusert i retten, da 24-åringen fikk 1 år, mens de andre ble frifunnet.

Retten mener 24-åringen ikke handlet i nødverge, og at han hadde klart å komme seg unna hvis han ville det. Han ble også dømt til å betale 30 000 kroner i oppreising til offeret.

24-åringen tok betenkningstid.

- Vi registrerer at straffen er betydelig redusert i forhold til politiets påstand, sier advokat Sol Gunnes, som møtte i retten for forsvarer Per Sjong Larsen.

Krevde inndragning av 400 000 kroner
Advokat Hilde Marie Ims forsvarte 22-åringen som ble rost av retten for å ha grepet inn i situasjonen. Han og fire andre menn var tiltalt for medvirkning, men retten mener hendelsen ikke var planlagt og at de ikke kan dømmes for dette.

DØMT: 24-åringen som ifølge politiet er sentral i B-gjengen.
DØMT: 24-åringen som ifølge politiet er sentral i B-gjengen. Vis mer

- Vi mener dette er en riktig dom. Det var også hyggelig at min klient fikk ros av retten for å ha grepet inn, det er prisverdig av dommeren, sier Ims til Dagbladet.no.

Politiet tar dommen til etterretning.

- Nå skal vi studere den og finne ut om det er grunnlag for å innstille på en anke, sier aktor, politiadvokat Peter A. Johansen, til Dagbladet.no.

Flere personer med tilknytning til B-gjengen satt for øvrig i varetekt i flere uker i den innledende fasen av saken, før de ble sjekket ut.

Aktor hadde også en påstand om inndragning av 400 000 kroner, tilsvarende verdien av bilene som ble brukt i hendelsen, men fikk ikke medhold fra retten i dette.

DREPT: Mohammed Javed.
DREPT: Mohammed Javed. Vis mer