B-gjengmenn fengsles til Gaza-krigen er over

To menn (25 og 24 år) fulgt av spanere under rakettskyting mot Frimurerlosjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 25 år gammel mann ble i dag besluttet varetektsfengsel i fire uker i Oslo tingrett.

Han og en annen mann tilknyttet B-gjengen og en tredjeperson er siktet for grovt skadeverk i forbindelse med angrepet på Frimurerlosjens lokaler i hovedstaden lørdag i forrige uke, da det blant annet ble kastet inn fyrverkeri som ramponerte første etasje i bygget.

Det skjedde i løpet av den andre runden med gateopptøyer i Oslo sentrum kjølvannet av Gaza-demonstrasjoner ved Israels ambassade.

25-åringen nekter straffskyld, men politiet og retten ønsker nå å forhindre ham i å delta i nye demonstrasjoner de neste ukene.

Allerede i morgen klokka 13 har blant andre Blitz - som har uttrykt støtte til de voldelige opptøyene - planlagt en ny markering ved Stortinget.

Løslates om krigen tar slutt
Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett er retten enig med politiet om at det er fare for at den siktede 25-åringen skal gjenta sine handlinger ved senere demonstrasjoner i Oslo, noe retten under tvil tror vil forekomme den neste tiden.

Retten legger også vekt på at 25-åringen tidligere er straffedømt og hans tilknytning til B-gjengen..

Ifølge politiet, noe som ble støttet av kjennelsen, ble mennene avslørt av politiets egne spanere som fulgte dem under gateslagene i Oslo sentrum lørdag forrige uke.

I den svært uvanlige beslutningen understreker retten at siktede må løslates dersom konflikten i Midtøsten avtar og det ikke lenger er fare for lignende demonstrasjoner i Oslo i løpet av de fire neste ukene.

- Gjentakelsesfare
Politiadvokat Morten Stene i oslopolitiet sier han har forståelse for rettens forbehold om løslatelse dersom krigen i Midtøsten og faren for demonstrasjoner i Oslo roer seg ned.

- Vi mener det er gjentakelsesfare for grovt skadeverk for alle de tre siktede. Det har med den spesielle situasjonen i Oslo om dagen å gjøre og den overhengende faren for flere demonstrasjoner den neste tiden. Det har også med at vi mener to av de siktede har tilknytning til B-gjengen, sier Stene til Dagbladet.no.

Etter det Dagbladet.no erfarer er 25-åringen, som er fengslet, ikke sentralt knyttet til B-gjengnettverket.

Den 25 år gamle siktede anket kjennelsen på stedet i Oslo tingrett i ettermiddag, og mannens forsvarer Olav Røed var ikke enig med rettens kjennelse i dag.

- Han benekter straffskyld og mener han ikke var til stede ved det aktuelle stedet da det skjedde, sier Røed til Dagbladet.no.

Forsvareren mener det ikke foreligger sterke beviser i saken.

- Det ble vist en film i retten, men man kan umulig se hvem de er. Politiet sier de også har spaning som fulgte ham, men de kan lett ha blandet personer, sier Røed.

Røed mener at det ikke fare for gjentakelse i saken, slik politiet mener.

- Han har fast jobb og bor hjemme hos sin far. Vi ønsket en løsning om fengselssurrogat der siktede kun kunne oppholde seg i hjemmet og på arbeid i fengslingsperioden. Det forpliktet også faren seg til i retten i dag, sier Røed til Dagbladet.no.

Faren til 25-åringen sier til Dagbladet.no at hans sønn ikke er spesielt interessert i konflikten i Gaza.

- Men vi har diskutert det noen ganger. Han er helt allment interessert og følger med konflikten, beskriver faren til Dagbladet.no.

Han bekrefter overfor Dagbladet.no at hans sønn kjenner flere i det aktuelle gjengmiljøet og at han har omgang med disse.

Målrettet angrep
Etter det Dagbladet.no forstår er det en video filmet av en reporter fra ABC Nyheter som regnes som bevis i saken.

Se videoen fra «rakettangrepet» her

Der framgår det blant annet at en mann maskert med en rød finlandshette dirigerer resten av ungdommene i retning frimurerbygget.

«Hvorfor det», spør en av guttene.

«Hvorfor? Det er frimurerne som styrer verden!», svarer den maskerte mannen, før gruppen knuser vinduer og flere ganger prøver å få kastet fyrverkeriet inn før de lykkes.

Retten la seg på samme linje som i den første saken da de behandlet varetektsspørsmålet for mann nummer to som ble fremstilt i dag.

En 24 år gammel mann, som etter planen skal gifte seg senere i måneden, ble varetektsfengslet i fire uker, kom det frem i kjennelsen, som ble opplest av dommeren i Oslo tingrett.

Mannen anket kjennelsen på stedet.

- Politiet vil markere seg
Det gjorde også en annen 24-åring. Mannen som av politiet knyttes tett opp til B-gjengen, ble på lik linje som de andre varetektsfengslet i fire uker med de samme forbeholdene.

Retten kom imidlertid fram til at bevisene mot ham var noe svakere enn de to andre.

- Dette er noe spesielt og nytt. Politiet ønsker å markere at dette er helt uakseptabelt, sier advokat Ketil Magnus Berg til Dagbladet.no.

Han forsvarte 24-åringen i Oslo tingrett i dag. Klienten hans har sittet på glattcelle i nesten tre døgn før han ble fremstilt i dag.

- Politiets bevis er mye feil og omtrentlige. Retten velger likevel å følge de. Jeg tror det er et rent utslag av den siste ukes hendelser, sier Berg.

- Rolige gjengmedlemmer
Seksjonssjef Øyvind Nordgarden ved seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet har bekreftet overfor Dagbladet.no at spanere har observert menn tilknyttet Oslos gjengmiljø i forbindelse med demonstrasjonene i Oslo forrige uke.

Til Dagbladet.no fortalte flere menn i miljøet at det var folk fra både Young Guns og B-gjengen tilstede, men at de i svært liten grad deltok i voldeligheter eller hærverk.

- Alle var der. Vi var en 20-25 stykk fra vår side. Vi stod skulder ved skulder med B-gjengen. Vi møtte mange av dem, og alle tok det helt rolig, sa en sentral person i Young Guns-miljøet til Dagbladet.no.

- Vi var der bare for å se på og vise vår støtte til Palestina. Og politiet var rundt oss hele tiden uansett, fortalte han.

SIKTET: Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke denne 25 år gamle mannen med B-gjengtilknytning etter opptøyene sist lørdag.
SIKTET: Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke denne 25 år gamle mannen med B-gjengtilknytning etter opptøyene sist lørdag. Vis mer

Dagbladet.no følger sakene i Oslo tingrett.

SIKTET: Politiet vil holde denne 24 år gamle mannen varetektsfengslet de neste fire ukene. De mener han var med på angrepet mot Frimurerlosjen lørdag forrige uke. Politiet knytter også mann i tett tilknytning til B-gjengmiljøet i hovedstaden.
SIKTET: Politiet vil holde denne 24 år gamle mannen varetektsfengslet de neste fire ukene. De mener han var med på angrepet mot Frimurerlosjen lørdag forrige uke. Politiet knytter også mann i tett tilknytning til B-gjengmiljøet i hovedstaden. Vis mer