Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ba biskopene dekke over sexmisbruk

Vatikanet truet på 1960-tallet med å kaste katolske biskoper ut av kirken, om de ikke dekket over tilfeller av seksuelt misbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske avisen The Observer har fått tak i et 40 år gammelt hemmeligstemplet dokument fra Vatikanets hemmelige arkiv. Jurister kaller dokumentet en oppskrift på løgn og bedrag.

En britisk advokat som representerer klienter som sier de er blitt seksuelt misbrukt av kirkens menn som barn beskriver dokumentet som eksplosivt.

Det latinske dokumentet på 69 sider, som bærer seglet til pave John XXIII, ble ifølge The Observer sendt til hver eneste katolske biskop i verden.

I dokumentet ga paven instrukser om å utvise største fortrolighet i saker om seksuelt misbruk, og truet med å bannlyse dem som gikk ut med opplysninger om slike saker.

Personene som meldte fra til kirkens tjenestemenn om overgrep måtte avlegge taushetsplikt. Instruksjonene fra paven skulle videre oppbevares i Vatikanets hemmelige arkiver og ikke offentliggjøres eller bli kommentert ytterligere.

Den romersk-katolske kirken i England og Wales bekrefter at dokumentet den britiske søndagsavisen har fått tilgang til, er ekte.

Det var den amerikanske advokaten Daniel Shea som fant dokumentet i forberedelsene til en misbrukssak mot katolske prester i USA.

En talsmann for den katolske kirken avviser at de hemmelige instruksene var del av en organisert dekkoperasjon, og hevder at advokatene setter dokumentet ut av sin sammenheng.

(NTB)