Ba byråkratene «ligge lavt»

Tidligere samferdselsminister Lars Gunnar Lie benektet i dag at hans departement ba Luftfartsverket holde tilbake kritisk informasjon om Gardermoen. Men han innrømmer at fagetaten ble bedt om å «ligge lavt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Gunnar Lie (KrF) var samferdselsminister i Syse-regjeringen som satt frem til november 1990. Flere av utspørrerne i dagens åpne høringer i Stortinget om Gardermoen-utbyggingen ville vite mer om et mye omtalt brev fra mars 1990 som omhandlet værmålingene på Hurum og Gardermoen. Brevet skulle gått fra Luftfartsverket til departementet og dermed videre til stortingspolitikerne, men ble aldri sendt.

I dagens høring om Gardermoen-utbyggingen benektet daværende samferdselsminister Lie at departementet ba om å ikke få et slikt brev.

- Det er klart at departementet ikke har hindret Luftfartsverket i å sende et slikt brev, sa Lie, men la til «så vidt jeg kjenner til» etter å ha blitt spurt flere ganger.

Senere innrømmet Lie at etaten ble bedt om å holde en lav profil. Han trodde likevel ikke at Stortinget ville valgt annerledes selv om Stortinget hadde fått den mye omtalte kritiske værrapporten mot Gardermoen i fanget.

- Brevet ville hatt veldig lite å si, sa Lie, som selv stemte for Hurum da flyplassaken ble behandlet i 1988, og la til:

- Dette blir en teoretisk betraktning.

Høringen fortsetter med Lies etterfølgere Kjell Opseth, Sissel Rønbeck og Odd Einar Dørum. Dagbladet :på nettet kommer tilbake med mer fra høringene.

FORKLARTE SEG I STORTINGETDaværende samferdselsminister Lars Gunnar Lie innrømmer at han ba byråkratene ligge lavt.