Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ba Chirac støtte Krohn Devold

Statsminister Kjell Magne Bondevik ba Frankrike støtte Kristin Krohn Devold som NATOs neste generalsekretær. Hovedpersonen nekter å kommentere saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen jobber for at forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) skal bli NATOs neste generalsekretær, selv om hun ikke er lansert som offisiell kandidat. NATO-jobben var ett av temaene under samtalene mellom Bondevik og Frankrikes president Jacques Chirac i Paris.

- Krohn Devold ble nevnt, og Chirac var ikke ukjent med hennes navn. Men presidenten ga selvsagt ikke noe svar sånn over bordet, sa Bondevik.

Ifølge NATO-kilder skal Frankrike ha en preferanse for den innflytelsesrike portugisiske EU-kommissæren Antonio Vitorino som NATO-sjef. Hovedpersonen, Kristin Krohn Devold, var i NATO-hovedstaden Brussel på forsvarsministermøte i dag. Hun får nå mange spørsmål om saken både innen- og utenlands.

- Trenger brubygger

- Jeg har gitt det samme svaret minst 100 ganger. Dette har jeg ingen kommentar til, sier hun.

- Kan du beskrive de viktigste oppgavene NATOs neste generalsekretær står overfor, slik du ser det?

- Det dreier seg for det første om å videreføre transformasjonen av NATO, for det andre å opprette NATOs egen utrykningsstyrke, for det tredje utbygge NATOs militære kapabiliteter, og for det fjerde integrere nye NATO-medlemmer.

- Er det viktig at NATOs neste generalsekretær kommer fra et EU-land?

- Jeg tro det viktigste er at generalsekretæren klarer å samle NATO-landene, ikke hvor vedkommende kommer fra.

- NATOs neste generalsekretær bør være en brubygger, sier hun.

Hysj-hysj

Stillingen som NATOs generalsekretær blir ikke utlyst som hvilken som helst annen jobb. Prosessen foregår bak lukkede dører og gjennom uformelle kontakter.

Skotten George Robertson fratrer ved årsskiftet, og valget av hans etterfølger kan bli en av hovedsakene på NATOs utenriksministermøte i Madrid i juni.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media