Ba departementet fjerne faktainformasjon

Støttegruppa til Arvid Birkeland ba Justisdepartementet om å fjerne to setninger fra rapporten som nå er sendt til Brasil.

FAST I BRASIL:  Arvid Birkland  er fortsatt anklaget for kriminalitet i Brasil - kriminalitet som myndighetene i Brasil hevder har skjedd i Norge. Noe norske myndigheter igjen avviser.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
FAST I BRASIL: Arvid Birkland er fortsatt anklaget for kriminalitet i Brasil - kriminalitet som myndighetene i Brasil hevder har skjedd i Norge. Noe norske myndigheter igjen avviser. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går sendte Justis- og beredskapsdepartementet en rettsanmodning til Brasil, hvor norske myndigheter understreker at Arvid Birkeland ikke er straffet i Norge.

Årsaken til det oppsiktsvekkende brevet fra departementet er at Økokrim i 2007 sendte en ufullstendig rapport til myndighetene i Brasil om Arvid Birkeland og de andre nordmennene som ble pågrepet i en stor politiaksjon i Natal. Norsk politi samarbeidet tett med myndighetene i delstaten Rio Grande do Norte.

Det er svært uvanlig at et departement går direkte inn i en sak som har blitt håndtert av byråkratiet - denne gang Økokrim.

Ufullstendige rapporter Ledelsen i Økokrim har gjentatte ganger siden 2007 hevdet at de har forsøkt å rette opp feilene i de ufullstendige rapportene som ble sendt til Brasil.

De norske forretningsmennene ble i Brasil beskyldt for å stå i ledtog med det som ble omtalt som den livsfarlige norske mafiaorganisasjonen B-gjengen.

Etter hvert har alle beskyldningene mot nordmennene smuldret bort. Men i Brasil sitter fortsatt Trondheims-mannen Arvid Birkeland, og risikerer mange år i fengsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer