Ba departementet fjerne faktainformasjon

Støttegruppa til Arvid Birkeland ba Justisdepartementet om å fjerne to setninger fra rapporten som nå er sendt til Brasil.

FAST I BRASIL:  Arvid Birkland  er fortsatt anklaget for kriminalitet i Brasil - kriminalitet som myndighetene i Brasil hevder har skjedd i Norge. Noe norske myndigheter igjen avviser.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
FAST I BRASIL: Arvid Birkland er fortsatt anklaget for kriminalitet i Brasil - kriminalitet som myndighetene i Brasil hevder har skjedd i Norge. Noe norske myndigheter igjen avviser. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sendte Justis- og beredskapsdepartementet en rettsanmodning til Brasil, hvor norske myndigheter understreker at Arvid Birkeland ikke er straffet i Norge.

Årsaken til det oppsiktsvekkende brevet fra departementet er at Økokrim i 2007 sendte en ufullstendig rapport til myndighetene i Brasil om Arvid Birkeland og de andre nordmennene som ble pågrepet i en stor politiaksjon i Natal. Norsk politi samarbeidet tett med myndighetene i delstaten Rio Grande do Norte.

Det er svært uvanlig at et departement går direkte inn i en sak som har blitt håndtert av byråkratiet - denne gang Økokrim.

Ufullstendige rapporter Ledelsen i Økokrim har gjentatte ganger siden 2007 hevdet at de har forsøkt å rette opp feilene i de ufullstendige rapportene som ble sendt til Brasil.

De norske forretningsmennene ble i Brasil beskyldt for å stå i ledtog med det som ble omtalt som den livsfarlige norske mafiaorganisasjonen B-gjengen.

Etter hvert har alle beskyldningene mot nordmennene smuldret bort. Men i Brasil sitter fortsatt Trondheims-mannen Arvid Birkeland, og risikerer mange år i fengsel.

Sandberg tok affære Hjemme i Norge har en støttegruppe forsøkt å få norske myndigheter til å gjøre noe. Først da den tidligere lederen av Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), reiste til Brasil for selv å undersøke saken, begynte det å skje noe.

Nå har det nye regimet i justisdepartementet tatt affære og sendt en rettsanmodning til Brasil.

- Vi har vurdert saken og funnet det riktig å sende denne økonomiske rapporten, etter en rettsanmodning fra Brasil, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen i justisdepartementet til Dagbladet.

Undring - Birkeland og hans støttegruppe har bedt departementet om å oversette en rapport med vedlegg til portugisisk. Disse dokumentene vil ambassaden i Brasília overlevere til domstolen, sier Brein-Karlsen.

Dagbladet vet at det i departementet vakte stor undring da støttegruppa til Arvid Birkeland i et brev - datert 28. juli i år - ba om at to setninger i rapporten ble fjernet.

I et brev til departementet fra Støttegruppa heter det:

«... så mener vi at det er svært viktig at de to setningene der Arvids advokat nevnes som bidragsyter fjernes i rapporten...»

Dette ble i departementet oppfattet som et forsøk på dokumentforfalskning. Noe som ville tatt seg særdeles dårlig ut i en rapport fra Justis- og beredskapsdepartementet til en rettsinstans i Brasil.

RETTSANMODNING: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen og Justis- og beredskapsdepartementet har nå sendt dokumenter til Brasil som kan føre til at Arvid Birkelands  sak behandles med nye øyner. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
RETTSANMODNING: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen og Justis- og beredskapsdepartementet har nå sendt dokumenter til Brasil som kan føre til at Arvid Birkelands sak behandles med nye øyner. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen ønsker ikke å kommentere anmodningen fra støttegruppa om å fjerne to setninger fra rapporten.

- Latterlig Snorre Vikdal, som har forfattet brevet på vegne av støttegruppa til Arvid Birkeland, avviser på det mest bestemte at han og støttegruppa har forsøkt å få justisdepartementet til å forfalske rapporten.

- Jeg har aldri bedt departementet endre fakta. I brevet står det også at vi skjønner at dette er noe Økokrim må stadfeste, og at vi derfor vil kontakte de (Økokrim, red.anm.) og Riksadvokaten for å få dette korrekt, sier Snorre Vikdal.

Støttegruppa er også misfornøyd med at departementet ikke har avventet svar fra Økokrim og Riksadvokaten før de sendte brevet til Brasil.

- Dette er ikke noe annet enn et dårlig forsøk på å få fokus bort fra hva saken dreier seg om. I rapporten står det at Birkelands norske advokat har bidratt til å hente inn opplysninger. I Brasil er ikke et dokument verdt noe, dersom en partsadvokat har bidratt med opplysninger. Derfor ønsket vi det fjernet, sier Vikdal til Dagbladet.

Vikdal mener det er direkte latterlig at noen mener det kan oppfattes som forsøk på dokumentforfalskning.

- Denne saken dreier seg om at Arvid Birkeland uskyldig sitter i Brasil, anklaget for kriminalitet han skal ha begått i Norge. Det er det denne saken handler om. I brevet til departementet ba jeg om at to setninger ble fjernet, slik at en ny dommer i Brasil ikke misforstår, sier Vikdal.