Ba ektemannen slippe barna fri

- Du har jo selv barn, sa Rakiat Kodsoewa til ektemannen som holdt over 1000 gisler i Beslan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Video-opptaket ble gjort av russiske myndigheter for å få gisseltakerne til å avslutte aksjonen. På videoen ber Rakiat Kodsoewa for livet til de uskyldige skolebarna. Til ektemannen, som hun har fem barn med, sier hun:

- Du har selv barn! Vær så snill, snakk med kameratene dine, slik at barna på skolen får slippe ut!

På videoen filmes de fem barna, som sover fredelig tett sammen på madrasser på gulvet i det som antakelig er familiens hjem.

Nå er ektemannen Isnaur Kodsoewa selv død, etter å ha vært med på gisseltakingen. De fem barna hans skal vokse opp med at faren deres har vært med på drapene av nærmere 400 mennesker. Mange var barn.

I dag holder 104 familier begravelser i Beslan. Flere familier må begrave mer enn én: Til sammen sier de farvel til 170 familiemedlemmer.

Terrorister arrestert

Den statlige russiske tv-kanalen Channel One viste i går bilder av en mørkhåret ung mann med skjeggstubber. Mannen står bøyd mellom maskerte politifolk Han er ikke identifisert med navn, men skal være en av terroristene bak drapene, sier stedfortredende riksadvokat Sergej Fridinskij. På videoen ber han for sitt eget liv.

- Jeg skjøt ikke. Jeg sverger ved Allah, jeg skjøt ikke. Jeg sverger ved Allah, jeg vil leve.

Mannen sier at han synes synd på de rammede barna og at han selv er far.

Men om noen får tak i ham akkurat nå, blir han antakelig lynsjet, slik som rasende og sorgtunge menn i Beslan angivelig gjorde med én gisseltaker de fikk tak i på fredag i kaoset som oppsto da gislene begynte å flykte.

Mannen skal ha blitt slått i hjel av rasende menn som har blitt frastjålet sine aller kjæreste.

Ifølge russisk tv er ytterligere to menn arrestert. Det stemmer med opplysningene som byrået Itar-Tass hadde i helga om at tre av terroristene var tatt til fange. En av mennene har ukrainsk-ossetisk bakgrunn og var allerede etterlyst av politiet for andre aksjoner i Kaukasus. Mannen heter Wladimir Chodow og er 27 år gammel. Han skal ha brukt krigsnavnet Abdullah og har bakgrunn fra en treningsleir i Tsjetsjenia, ifølge myndighetene.

Forvirring om gisseltakerne

Det er fortsatt full forvirring om hvem som sto bak den grusomme massakren i Beslan. Ingen vet hvor mange gisseltakere som egentlig deltok i den blodige aksjonen eller hvem som hjalp dem med forberedelsene. Tallet på gisseltakere varierer fra litt under 30 til 35. Hvor mange som fortsatt er på frifot varierer også.

Innbyggerne i Beslan og resten av Russland tar opplysningene fra myndighetene med flere klyper salt. Russiske myndigheter har allerede vist at de ikke hadde kontroll på situasjonen - eller at de holdt tilbake informasjon - da de opplyste om at det var 354 gisler på Skole Nummer 1, mens mer enn tusen mennesker satt fanget i skolens gymsal. Det eksakte antallet gisler er fortsatt ikke kjent. Hvor mange som er drept, er vanskelig å fastslå fordi det er funnet mange løse kroppsdeler i ruinene.

Offisielt sier russiske myndigheter at gisseltakerne kom fra mange nasjoner. Ni eller ti av dem skal ha vært arabere, og en av gisseltakerne var svart. Den tjsetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev har stått bak en rekke gisselaksjoner der uskyldige sivile har blitt drept, og Basajev er hovedmistenkt som hjernen bak aksjonen. Basajev mener det er legitimt å angripe sivile og tok på seg ansvaret for aksjonen mot teateret i Moskva, da 129 mennesker ble drept.

Myndighetene mener at al-Qaida har støttet aksjonen med penger og praktisk hjelp. Itar-Tass peker på sjeik Abu Omar As-Sejf, al-Qaidas utsendte i Tsjetsjenia.

Noen av gislene skal ha gjenkjent Doku Umarov utfra bilder de har blitt vist. Et annet navn russerne mistenker, er Magomet Yevloyev, også kjent som en av Basajevs menn.

Samtidig er det ikke ingen av ofrene fra gymsalen som har sett arabere. De sier at gisseltakerne snakket russisk med aksent fra Tsjetsjenia og naborepublikken Ingusjetia. Men de arabiske gisseltakerne kan ha oppholdt seg utenfor gymsalen på den store skolen.

- Terroristene er monstre

I intervju med den russiske avisa Pravda sier Tsjetsjenias ferske president Alu Alkhanov at terroristene er monstre uten moral.

- Jeg har ikke hørt om liknende forbrytelser i menneskehetens histore.

Også den tsjetsjenske opprøreren Aslan Maskhadov medgir at aksjonen var grotesk. Han sier at den ble utført av mennesker som ble drevet til galskap av russiske styrker.

Kilder: BBC, Bild, Spiegel, Pravda, Kommersant, Kavkaz Center

VILLE TA LIVET AV BARNA:</B> Døde gisseltakere, flere av dem er kvinner. Den ufattelige aksjonen var planlagt lang tid i forveien. De valgte de mest forsvarsløse av alle: Skolebarn.
VIST FREM:</B> Denne mannen er antakelig blant Russlands mest hatede akkurat nå. Ifølge russisk tv er han en av gisseltakerne.
BLANT DE FØRSTE:</B> I går begynte de første familiene å gravlegge barn, ektefeller, søsken, foreldre.
UTEN ENDE:</B> Et sted mellom 330 og 400 mennesker er døde. Kirkegården er allerede utvidet. I dag gravlegger 104 familier 170 familiemedlemmer.