Ba flere om hjelp til å dø

Aktiv dødshjelp kan vanskelig diskuteres med folk som ikke har sittet ved sengekanten til et sterkt lidende menneske, mener Reidar Falkensten (40), fetteren til avdøde Bodil Bjerkmann. Han vitnet i går i rettssaken mot den pensjonerte legen Christian Sandsdalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sandsdalen ble i byretten dømt for overlagt drap på multippel sklerose-syke Bodil Bjerkmann (45). Det var en beveget Falkensten som i vitneboksen forklarte seg om kusinens sykdom og ønske om å dø. Bodil Bjerkmann ba både ham og venninnen Roberta Wiig (55) om hjelp til å begå selvmord og hjelp til å dø. Ingen av dem orket å oppfylle ønsket.

- Når noen som er så kjære, har det så vondt, fikk jeg etterhvert en følelse av at jeg kunne hjelpe henne å dø. Nå døde hun før jeg gjorde det. Det var godt, sa Falkensten, som flere ganger under forklaringen svelget, sukket tungt og trakk pusten.

Han måtte fram med lommetørklet etter å han fortalt om den siste dagen i kusinens liv, en dag han beskriver som den tyngste han har opplevd. Falkensten satt hos kusinen da hun døde av den overdosen morfin og Ketogan som Sandsdalen ga henne.

Verre enn døden

Falkensten og Roberta Wiig tegnet et bilde av Bodil Bjerkmann som en meget bestemt kvinne - modig, sterk, intelligent og med mange venner. Hun var så glad i livet at hun ikke klarte å gjøre slutt på det selv mens hun enda var i stand til det. Likevel hadde hun den overbevisningen at det er ting som er verre enn å dø. I flere år snakket hun om at hun ville begå selvmord når når sykdommen gjorde at hun ikke hadde noe verdig liv lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer