Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ba han? Gråt han? Sov han? Nei, han forberedte sitt forsvar

Aktor med voldsomt angrep på Frenchs reaksjon da han fant Moland død. Så ble retten tatt med inn på cella.

SVÆRT ENGASJERT. Aktor Katenda Nkulu rettet i dag flere krasse spørsmål mot Joshua French, som aktor anklager for å ha begynt å planlegge sitt forsvar allerede da Moland ble funnet død. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SVÆRT ENGASJERT. Aktor Katenda Nkulu rettet i dag flere krasse spørsmål mot Joshua French, som aktor anklager for å ha begynt å planlegge sitt forsvar allerede da Moland ble funnet død. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Retten i Kinshasa ble hevet ved 1645-tida, etter en relativt lang og svært varm dag i retten.

Joshua French hadde forklart hvordan han og Tjostolv Moland hadde drukket seg relativt fulle den siste kvelden de hadde sammen, og hvorpå han seinere hadde våknet - trolig en gang mellom klokka 03 og 04 om natta - og så funnet Moland død på badet på cella.

- Jeg var mest opptatt av å redde hans liv, sa French i retten.

French forklarte at han så hadde løftet Moland ut av badet, for å sjekke pust, puls og legge den døde kameraten i en verdig posisjon.

Aktor Katenda Nkulu mente på sin side at Frenchs forklaring ikke hang på greip, og anklaget French for å ha en høyst selektiv hukommelse, og mente at French helt siden Moland døde hadde planlagt hvordan han skulle forsvare seg i retten.

- Mens han satt der alene med sin livløse kamerat. Hva gjorde han sa? Ba han? Gråt han? Sov han? Hva gjorde han? Jo han forberedte sitt forsvar. Derfor er min konklusjon at French drepte sin venn, sa aktor i retten.

• Vi fulgte rettssaken direkte.

- Rolig og rasjonelt Nkulu anklaget French for å ha en svært selektiv hukommelse, spesielt rundt påståtte tegn på at han ikke hadde det bra, som Moland skal ha vist den kvelden han døde. French svarte rolig og tydelig.

- Jeg syntes det var en bra dag i retten i dag, sier Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet etter at retten er hevet i Kinshasa.

- Joshua har forklart seg rolig og rasjonelt om vanskelige ting. Jeg skulle gjerne sett at rettssaken fortsatte i morgen, men håper at den kan bli ferdig på fredag.

Dommer Serge Kabondo ga i dag tillatelse til at rettsmedisiner Arne Stray Pedersen kunne vitne i retten på fredag. Stray Pedersen er ansett som forsvarets viktigste kort.

Han skal i detalj forklare hvorfor Kripos kom fram til at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

Rekonstruksjon Retten ble i dag også tatt med på en rekonstruksjon av hvordan French fant Moland død. Graasvold ble selv bedt om spille den livløse Moland, hvorpå French viste hvordan - slik han hadde forklart i retten - han hadde reagert.

- Det var ikke noe vi var klar over at skulle skje på forhånd. Men Joshua har vært med på en nesten identisk rekonstruksjon før, og tok det med fatning, sier Graasvold til Dagbladet.

- Det var bra at dommerpanelet fikk se rekonstruksjonen, sier advokaten.

Pressen fikk være med inn på cella, men hadde ikke lov å ta med seg verken kamera eller mobiltelefon. Cella er omtrent tre ganger tre meter stor og har lite annet enn et bad i mur og køyeseng.

Rommet har ikke vært besøkt siden dødsfallet, og det lå fortsatt bøker i underkøya hvor Moland pleide å sove. Deler av det sprukne murgulvet var dekket av gamle norske aviser.

Cella har to åpninger ut mot luftegården, men de er så høyt under taket at det er umulig å se ut.

Advokatkjeft Advokat Graasvold fikk på sin side også skarp kritikk av dommer Kabondo, etter at Graasvold la seg opp i rettsforhandlingene - til tross for at han formelt sett ikke har lov å representere klienter i kongolesisk rett. Formelt sett er Graasvold bare en bisitter, mens advokat Marie André Mwila Kayembe representerer French i retten.

I RETTEN: Advokat Hans Marius Graasvold (t.v.) hvisker en beskjed til forsvarer Marie André Mwila Kayembe. Bak sitter Joshua Frenchs mor Kari Hilde French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I RETTEN: Advokat Hans Marius Graasvold (t.v.) hvisker en beskjed til forsvarer Marie André Mwila Kayembe. Bak sitter Joshua Frenchs mor Kari Hilde French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Graasvold forsvarte seg med at det var viktig at retten fikk en korrekt oversettelse av visse nøkkelord i Frenchs forklaring.

- Om du fortsetter slik, blir du kastet ut, sa dommer Serge Kabondo.

- Jeg mente det jeg sa, men noterer meg det som er korrekt prosedyre og skal holde meg i ro. Det hjelper ingen om jeg må tilbringe natta på en kongolesisk fengselscelle, sa Graasvold etterpå.

Det ble på tampen av rettsmøtet litt uklart når rettssaken skulle fortsette, men dommeren opplyste at det er på fredag retten settes neste gang.

KRITIKK: Dommer Serge Kabondo kom i dag med skarp kritikk av advokat Hans Marius Graasvold.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRITIKK: Dommer Serge Kabondo kom i dag med skarp kritikk av advokat Hans Marius Graasvold. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart