Ba justisminister Knut Storberget om hjelp

Etter elleve år i Norge kan Jasmin (18) og familien bli kastet ut når som helst.

MÅ UT: Jasmin Tunc fylte nettopp 18 år. Dagen etter den store bursdagsfeiring med familien fikk hun vite at UNE igjen har varslet at familien når som helst kan bli kastet ut. Etter elleve år i Norge og et utkastelsesforsøk til Tyrkia, er Jasmins framtid i Norge fortsatt usikker. Foto: Tine Poppe
MÅ UT: Jasmin Tunc fylte nettopp 18 år. Dagen etter den store bursdagsfeiring med familien fikk hun vite at UNE igjen har varslet at familien når som helst kan bli kastet ut. Etter elleve år i Norge og et utkastelsesforsøk til Tyrkia, er Jasmins framtid i Norge fortsatt usikker. Foto: Tine PoppeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På torsdag fylte Jasmin Tunc 18 år og feiret den store dagen med familien. Dagen etter fikk hun og familien en ny tung beskjed.

-Jeg følte på meg at det ville skje noe fælt på bursdagen min. Hver gang jeg er lykkelig skjer det noe negativt.

- Ødelagt barndom Gjennom et nytt vedtak gir UNE det klart: Familien kan når som helst bli sendt ut av landet.

-Hele min barndom er ødelagt. Nå vil de ta barndommen fra mine søsken også, sier Jasmin til Dagbladet.

Sammen med søstrene Ghasali (15), Fatima (14) og bror Mohammed (12) har de vært i Norge siden 2002. Minstemann Yasin (8) er født i Norge og har aldri vært noe annet sted. Hele livet har barna vært på flukt.

Mors statsborgerskap Sammen med mor Camila Tumenci og fire søsken har Jasmin Tunc bodd i Norge i 11 år. Nå risikerer familien utkastelse like før saken skal opp for retten.

Moren forteller at hun selv kom til Tyskland som flyktning sammen med sine foreldre da hun var 16-17 år. De fire eldste barna er født der.

- Født i Libanon Norske myndigheter mener å kunne bevise at hun er tyrkisk statsborger.

- Jeg er født i Libanon. Jeg kom til Tyrkia som seksåring. Jeg vet ikke om jeg har tyrkisk statsborgerskap eller om jeg er registrert der på noe vis. Jeg blir straffet for mine foreldres handlinger, sier hun og bedyrer at hun aldri har hatt, eller har sett noe til, et tyrkisk pass.

Opp for retten 14. august skal familiens sak om å utsette en mulig utkastelse, en såkalt begjæring om midlertidig forføyning, opp for tingretten.

- Mine barn er som norske. De går på norsk skole, spiller fotball på laget her og trener karate. Min yngste sønn kan ikke en gang arabisk, sier Tumenci.

5. november skal saken om Utlendingenemndas beslutning om å nekte familien opphold opp for retten. Motparten er Regjeringsadvokaten.

- Sterk tilknytning Men da er det langt fra sikkert at familien er i landet til å bli hørt .

- Det er i Norge de har sine venner, sin tilhørighet og det er norsk som er deres språk. Høyesterett har selv sagt at på et tidspunkt blir barns tilknytning så sterk at det vil trumfe alle andre hensyn, selv innvandringsregulerende. Etter vår mening er vi forbi det stadiet for lenge siden, sier familiens advokat Nadin Askeland Humlen ved advokatfirmaet Ræder.

- Feil identitet Humlen forteller at etter de stevnet staten, har UNE på nytt vurdert saken.

- Det er anført at mor har oppgitt feil identitet. UNE mener hun er fra Tyrkia og har framskaffet en verifikasjonsrapport, hvor en advokat har snakket med anonyme kilder. Men mor hevder fortsatt hun er fra Libanon, sier Humlen til Dagbladet.

- I konstant fare

Morens ulovlige opphold i Norge og uriktige identitetsopplysninger kan nå felle de fem barnas mulighet til en framtid i det landet de har vokst opp.

- Familien står i konstant fare for å bli sendt ut. Politiet vet godt hvilken adresse de oppholder seg på. Det kan skje når som helst. Vi har jo fått berammet en midlertidig forføyning. Da blir man jo nervøs. Det haster med å få beskyttelse inntil saken har vært oppe, men det er to måneder til, sier Humlen.

-Skulle få hjelp
Etter mange års skolegang, nå sist ved Møglestu videregående skole i Lillesand, kan det altså være slutt for Jasmin i Norge.

FØDT I NORGE: Yasin (8) er født i Norge. De to eldre søsknene Ghasali (15) og Mohammed (12) er født i Tyskland, men har bodd i Norge i elleve år. Guttene spiller fotball og går på karate. Foto: Tine Poppe
FØDT I NORGE: Yasin (8) er født i Norge. De to eldre søsknene Ghasali (15) og Mohammed (12) er født i Tyskland, men har bodd i Norge i elleve år. Guttene spiller fotball og går på karate. Foto: Tine Poppe Vis mer

Selv har Jasmin engasjert seg sterkt i familiens sak med egen facebook-side og flere forsøk på å overtale politikerne. I 2011 møtte hun justisminister Knut Storberget og nåværende utviklingsminister Heikki Holmås.

- De sa at de skulle hjelpe meg. Jeg vet ikke hva de har gjort. Det er åpenbart ikke noe som har hjulpet, sier hun til Dagbladet.

- Nå skal de ødelegge en skoleferie med frykt og usikkerhet, sier hun.

- Har ikke bidratt Ingrid Skog Hauge, advokat hos Regjeringsadvokaten, sier til Dagbladet at moren ikke har gjort det hun skulle i å bidra til å oppklare sin identitet.
- Grunnen til at familien har blitt så lenge er at moren ikke har bidratt til å framskaffe reisedokumenterer eller pass. De legger til grunn at barnas tilknytning isolert sett tilsier at det bør gis oppholdstillatelse, men i denne saken har UNE konkludert med at de innvandringsregulerende hensyn likevel må veie tyngst. Det er det som nå skal prøves for retten.

- Nektet å samarbeide Ifølge det siste UNE-vedtaket har moren «bevisst nektet å samarbeide om å avklare sin identitet og dermed forhindre en retur til hjemlandet, med den intensjon å oppnå en tillatelse basert på barnas tilknutning.» Dermed konkluderer UNE med at «de innvandringsregulerende hensyn i denne saken må veie tyngre enn barnas beste, herunder tilknytningen til Norge».
Ny «Neda-sak»

Kari Gellein er en av familiens nærmerste støttespillere. I tillegg er hun medforfatter av boka «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg» sammen med fotograf Tine Poppe. Sitatet stammer fra 12 år gamle Neda Ibrahim, som nylig, ble hentet av politiet midt på natta og ble sendt ut av landet. Også Nathan Eshete fra Bergen, som nå har fått opphold, er intervjuet i samme bok fra Humanist forlag.

Gellein har engasjert seg sterkt i flere av sakene til barna. Nå frykter hun at det samme som skjedde med Neda og familien, vil skje med Jasmin og hennes fire mindre søsken.

- Barnas tilknytning til riket er kjent. De har vært her lenge og gått mange år på skole. Likevel slår innvandringsregulerende hensyn inn på grunn av strid rundt morens identitet, sier Gellein.

- Tør vi dette en gang til etter det som skjedde med Neda? spør hun.

- REDD: Jasmin (18) og Ghasali (15) frykter nå for framtida i Norge. Bildene av barna er tatt i forbindelse med boka "Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg" som er laget av Kari Gillein og fotograf Tine Poppe. Foto: Tine Poppe
- REDD: Jasmin (18) og Ghasali (15) frykter nå for framtida i Norge. Bildene av barna er tatt i forbindelse med boka "Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg" som er laget av Kari Gillein og fotograf Tine Poppe. Foto: Tine Poppe Vis mer