Ba legene undersøke konjakkflaske

TRONDHEIM (Dagbladet): Giftofferet Inger Lise Bakken hvisket fram til legene ved Regionsykehuset at de burde undersøke en flaske konjakk som sto hjemme hos henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av KJELL-IVAR MYHR og MORTEN STOKKAN

Den syke kvinnen hadde så svak stemme at hun måtte gjenta det flere ganger, før legene forsto hva hun sa.

Etter å ha snakket med Inger Lise Bakken og hennes pårørende, fikk legene ved Regionsykehuset mistanke om at den syke kvinnen led av thalliumforgiftning.

Eksperter ved Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) i Trondheim analyserte urinprøver og bekreftet at teorien stemte.

Klokka to minutter over ni i dag var straffesaken mot sivilingeniør Terje Wiik i gang igjen.

Første vitne i dag er Harald Hovdal, overlege ved nevrologisk avdeling ved Regionsykehuset i Trondheim. Hovdal var ansvarlig for behandlingen av giftofferet Inger Lise Bakken ved sykehuset, da hun igjen ble syk, i januar 1999.

Tiltalte Terje Wiik lukker øynene og føler synlig ubehag når han lytter til legens forklaring.

- Bakken utviklet intense smerter i beina, slik at hun nesten ikke klarte å gå. Hun var vanskelig å undersøke på grunn av smertene, forteller overlege Hovdal.

Mandag 25. januar ble det klart at dette var en alvorlig syk pasient. Inger Lise Bakken var dårlig, svært dårlig kraft i armer og bein, svak stemme. Hun var preget av smerter, av angst og bekymring.

- Sykdomsbildet minnet mest om en kjent tilstand, en nervebetennelse, men det var også symptomer som gjorde at vi tenkte på tungmetallforgiftning, sier legen videre.

Pårørende ga opplysninger om konflikten som hadde vært med ekskjæresten og om håravfallet.

- Vi tenkte på thallium fra dag to, og tok prøver. Det viste seg å være ukjent hvor thallium kunne bli undersøkt. Vi var i kontakt med samtlige sykehus i Norge og sykehuset i København. Så fikk vi vite at thallium kunne undersøkes i vår egen bakgård. Prøver ved Norges Geologiske Undersøkelser viste at det var store mengder thallium i urinen hennes.