Ba Libya om hjelp

DUNDALK (Dagbladet): Michael McKevitt, som er utpekt som leder for Det virkelige IRA, ba oberst Kadhafi og Libya om politisk asyl bare to dager før dødsbomben i Omagh gikk i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I tillegg hadde McKevitt og hans samboer Bernadette Sands McKevitt samtaler med libyske representanter i april. Det er britisk sikkerhetstjeneste som nå bevisst har «lekket» disse opplysningene.

Britisk etterretningstjeneste ble varslet om møtet i Amsterdam av den israelske etterretningstjenesten Mossad, som avlyttet møtet mellom de to IRA-utbryterne og Libya på et hotellrom i Amsterdam.

Ifølge etterretningstjenesten orienterte Michael McKevitt libyerne om den militære gruppen, og han fortalte at det kunne gå galt med en aksjon ettersom flere av «soldatene» var urutinerte.

Bakgrunnen for møtet mellom Det virkelige IRA og Libya var at republikanerne ønsket å ha en trygg havn dersom noe gikk galt, og i tillegg ønsket McKevitt å sende medlemmer av gruppen på treningsleir i Libya.

- Det virkelige IRA visste de løp store risikoer ved å trosse det tradisjonelle IRA, og derfor trengte de allierte, sier en etterretningskilde til avisene The Mirror og The Express.

Falske pass

På møtet i Amsterdam fikk Michael McKevitt positive tilbakemeldinger. Han fikk lovnad på falske irske pass, og Libya svarte også ja til spørsmålet om en treningsleir.

Libya skal være i besittelse av mange falske irske pass etter et innbrudd i den irske ambassaden i London i 1984, og det var seks av disse som nå skulle fylles ut for Det virkelige IRA.

Kontakten med Libya ble gjenopptatt bare 48 timer før bomben gikk i lufta i Omagh.

I tillegg har Bernadette Sands McKevitt og Michael McKevitt forsøkt å få visum til USA, men de to har også fått avslag på denne forespørselen.

Michael McKevitt er fortsatt ikke å se i Dundalk. Bernadette Sands McKevitt holder fortsatt maska, og går til jobben hver eneste morgen. Men det er ingen tvil om at familien har tøffe dager.

Sprengstoff

Det tradisjonelle IRA forsøker nå å få med seg flere paramilitære grupper, som hittil har sagt nei til fredsavtalen, på en våpenhvile. I går bekreftet Sinn Fein at de har bedt Det virkelige IRA om å innrømme bomben i Omagh, og samtidig legge ned våpnene.

Da Michael McKevitt brøt med IRA i fjor høst, gjemte han unna store mengder av sprengstoffet Semtex. Ifølge opplysninger er eksplosivene hans livsforsikring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer