Ukraina raste:

Ba Norge ta grep etter dette

I slutten av juli ble Norge bedt om å fordømme Russlands markering ved Den internasjonale romstasjonen. Utenriksdepartementet uttaler til Dagbladet at de er skuffet over handlingen.

MARKERING: Her er de russiske kosmonautene Oleg Artemyev, Denis Matveev og Sergej Korsakov avbildet mens de holder flagget fra den selverklærte folkerepublikken Luhansk ved Den internasjonale romstasjonen, noe som gjorde Ukraina rasende. Foto: Roskosmos / NTB
MARKERING: Her er de russiske kosmonautene Oleg Artemyev, Denis Matveev og Sergej Korsakov avbildet mens de holder flagget fra den selverklærte folkerepublikken Luhansk ved Den internasjonale romstasjonen, noe som gjorde Ukraina rasende. Foto: Roskosmos / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I starten av juli feiret tre russiske kosmonauter ved Den internasjonale romstasjonen (ISS) Russlands erobring av Luhansk-regionen. Dette ved å la seg avbilde med et flagg fra de selverklærte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk, som ligger i Donbas-regionen.

Som følge av dette ba Ukrainas regjering om at Norges regjering skulle fordømme markeringen, viser et brev som Dagbladet har fått innsyn i. Forespørselen ble sendt 22. juli, og ble begrunnet med at Norge er et av 14 land som har undertegnet samarbeidsavtalen knyttet til ISS.

Norge er skuffet

Ukraina ba også Norge om å gjøre alt i sin makt for å forhindre slik atferd som de russiske kosmonautene utviste, samt revurdere egen deltakelse i alle nåværende og framtidige samarbeidsprosjekter som involverer russiske selskaper.

«At russiske astronauter bruker den internasjonale romstasjonen til å markere støtte til den såkalte folkerepublikken i Luhansk er skuffende, men ikke overraskende», skriver Utenriksdepartementet i en uttalelse til Dagbladet og fortsetter:

«Vi vil vurdere oppfølging av saken i samarbeid med likesinnede land som deltar i samarbeidet om den internasjonale romstasjonen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer