Ukraina raste:

Ba Norge ta grep etter dette

I slutten av juli ble Norge bedt om å fordømme Russlands markering ved Den internasjonale romstasjonen. Utenriksdepartementet uttaler til Dagbladet at de er skuffet over handlingen.

MARKERING: Her er de russiske kosmonautene Oleg Artemyev, Denis Matveev og Sergej Korsakov avbildet mens de holder flagget fra den selverklærte folkerepublikken Luhansk ved Den internasjonale romstasjonen, noe som gjorde Ukraina rasende. Foto: Roskosmos / NTB
MARKERING: Her er de russiske kosmonautene Oleg Artemyev, Denis Matveev og Sergej Korsakov avbildet mens de holder flagget fra den selverklærte folkerepublikken Luhansk ved Den internasjonale romstasjonen, noe som gjorde Ukraina rasende. Foto: Roskosmos / NTB Vis mer
Publisert

I starten av juli feiret tre russiske kosmonauter ved Den internasjonale romstasjonen (ISS) Russlands erobring av Luhansk-regionen. Dette ved å la seg avbilde med et flagg fra de selverklærte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk, som ligger i Donbas-regionen.

Som følge av dette ba Ukrainas regjering om at Norges regjering skulle fordømme markeringen, viser et brev som Dagbladet har fått innsyn i. Forespørselen ble sendt 22. juli, og ble begrunnet med at Norge er et av 14 land som har undertegnet samarbeidsavtalen knyttet til ISS.

«SOMMERFUGLMINER»: Her detonerer soldater såkalte «sommerfuglminer» i Ukraina. Video: Twitter / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Norge er skuffet

Ukraina ba også Norge om å gjøre alt i sin makt for å forhindre slik atferd som de russiske kosmonautene utviste, samt revurdere egen deltakelse i alle nåværende og framtidige samarbeidsprosjekter som involverer russiske selskaper.

«At russiske astronauter bruker den internasjonale romstasjonen til å markere støtte til den såkalte folkerepublikken i Luhansk er skuffende, men ikke overraskende», skriver Utenriksdepartementet i en uttalelse til Dagbladet og fortsetter:

«Vi vil vurdere oppfølging av saken i samarbeid med likesinnede land som deltar i samarbeidet om den internasjonale romstasjonen».

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

Ukraina ble rasende

Av brevet som ble sendt til Utenriksdepartementet, går det fram at Ukraina reagerte kraftig på den russiske markeringen.

«Nok en gang har Russland begått en sjokkerende handling rettet mot Ukrainas selvstendighet, som har til hensikt å politisere Den internasjonale romstasjonen. Dette ved å holde fram flaggene til terrororganisasjonene som har blitt etablert av Russland i de midlertidig okkuperte områdene av Ukraina», står det skrevet i brevet.

«Dette vitner om at Russland forsøker å undergrave Ukrainas suverenitet og territorielle integritet – ikke bare på jorda, men også i verdensrommet».

GUL BEKLEDNING: De aktuelle kosmonautene ble også avbildet i gule dresser i mars, noe som innledningsvis ble tolket som en støtteerklæring til Ukraina. Seinere har Matveev uttalt at de måtte kle seg i gult fordi det var det eneste de hadde. Foto: Roskosmos / NTB
GUL BEKLEDNING: De aktuelle kosmonautene ble også avbildet i gule dresser i mars, noe som innledningsvis ble tolket som en støtteerklæring til Ukraina. Seinere har Matveev uttalt at de måtte kle seg i gult fordi det var det eneste de hadde. Foto: Roskosmos / NTB Vis mer

Markering

Det var 4. juli at Russland president Vladimir Putin erklærte seier i Luhansk-regionen etter at ukrainske styrker trakk seg ut av den østukrainske byen Lysytsjansk.

Deretter publiserte den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos det kontroversielle bildet av Denis Matveev, Sergej Korsakov og Oleg Artemyev.

«Luhansk er fullstendig frigjort. Vi feirer på jorda og i verdensrommet», skrev Roskosmos i en uttalelse.

Russland har varslet at de vil trekke seg fra ISS og heller bygge sin egen romstasjon. Det vil imidlertid ikke skje før tidligst i 2028, har russiske romfartsmyndigheter bekreftet overfor Nasa.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer