BA og BT publiserte bilde av voldtatt mann

Man trenger ikke se et voldtektsoffer ligge på en benk, sier Per Edgar Kokkvold.

FAKSIMILE: BAs forside i kveld. Den svarte sladden er lagt på av Dagbladet.no
FAKSIMILE: BAs forside i kveld. Den svarte sladden er lagt på av Dagbladet.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En mann ble i ettermiddag voldtatt på Fisketorget i Bergen. Offeret var svært beruset og voldtekten skjedde foran øyene på barnefamilier, turister og bergensere på handletur.

Begge bergensavisene, BA og BT, valgte å trykke bilder der de sladder ansiktet til offeret. Man kan likevel se hva slags klær han går med, samt hårfrisyre. Bildene er fra pågripelsen av overgrepsmannen.

- Ytterligere krenket Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, reagerer på publiseringen av bildene.

- Selv om han er overstadig beruset betyr det ikke at han ikke har pårørende eller nære som vil oppleve det som en belastning. Mediene er pålagt å være varsomme med å publisere bilder eller opplysninger som gjør en identifisering mulig, sier Kokkvold til Dagbladet.

- Bildet har ingen allmenn interesse, man trenger ikke se en voldtatt mann ligge på en benk for å vise at han er voldtatt. Jeg ville som redaktør ikke ha publisert bildet.

Kokkvold mener publiseringen av bildet er en ytterligere krenkelse for den voldtatte mannen.

- Han er dypt krenket gjennom en voldtekt. Han trengs ikke å krenkes igjen gjennom publisering av bilde. Ethvert tenkende menneske klarer å sette seg inn i mannens situasjon og skjønner at det er en belastning å se et bilde som dette.

- Tror du bildet hadde blitt publisert om det var en kvinne som var voldtatt?

- Det blir ren spekulasjon, det ønsker jeg ikke å mene noe om, sier Kokkvold.

- Allmenn interesse BA mener de er i sin fulle rett til å publisere bildene.

- Det har en allmenn interesse ved å vise at politiet bryter inn i en sak, sier konstituert nyhetsredaktør i BA, Svein Tore Havre.

- Vi har gjort en vanlig vurdering av sladding av bilder. Vi mener han ikke blir krenket. Det er all grunn til å understreke at vi ikke ønsker å identifisere noen av dem, vi tar menneskelige hensyn, sier Havre.

BAs nyhetsredaktør mener bildene også er tilgjengelig gjennom Dagbladet.no.

- Forøvrig så har jo Dagbladet.no lenket til både BA og BT, slik at bildet er tilgjengelig gjennom den kanalen også. Det kan du gjerne sitere meg på, sier Havre.

BT mener også bildet har allmenn interesse.

- Vår vurdering var at dette var en hendelse som skjedde på det mest trafikkerte punktet i Bergen. Vi har ingen intensjon om å krenke denne mannen ytterligere, og mener at vi sladdet mannen tilstrekkelig til at han ikke kan kjennes igjen, sier Gard Steiro, nyhetsredaktør i BT.

- Er ikke den voldtatte mannen i en veldig sårbar situasjon?

- Det er jeg enig i. Vi tok bilde av det som skjedde på Fisketorget, fordi vi mener bildet har offentlig interesse, sier Steiro.

FAKSIMILE: BT trykket også bildet av den voldtatte mannen, med sladd for ansiktet. Den svarte sladden er lagt på av Dagbladet.no
FAKSIMILE: BT trykket også bildet av den voldtatte mannen, med sladd for ansiktet. Den svarte sladden er lagt på av Dagbladet.no Vis mer