Ba om å få halv lønn

Ordføreren i Berlevåg ville halvere lønna si på grunn av den dårlige kommuneøkonomien. Det fikk han ikke lov til av SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordfører Erik Brøske representerer selv SV i kommunestyret i Berlevåg kommune.

Uaktuelt

Da kommunen skulle behandle budsjettet hadde partiet etter Brøskes eget initiativ diskutert om hans godtgjørelse skulle halveres, fra 368 000 til 184 000 kroner.

Men det kom ikke på tale. 18. desember fastsatte kommunestyret at lønna forsatt skulle være på 368 000 kroner, til tross for at kommunen har vedtatt krisebudsjett der man neste år må bruke 2,3 millioner av sparepengene for å komme ut av knipa.

Brøske ble stoppet av sitt eget parti, der forslaget ble nedstemt. Selv mener han 184 000 er mer enn nok:

- I solidaritetens navn fant jeg det riktig å bidra på en slik måte. Selv med 184 000 ville jeg tjent mer enn en gjennomsnittlig pensjonist, jeg lever et nøkternt liv uten dyre vaner, sier Brøske til Finnmarken.

Pengene til overs ville Brøske helst ha øremerket helse og omsorg.

Prinsippsak

Partigruppa til Brøske ville ikke ha noe av lønnshalveringa, fordi de mener at det nå mer enn noen gang er viktig med en stabil og sterk politisk ledelse med anstendig godtgjørelse, dermed forsetter 65-åringen med en årslønn på godt over 300 000.

Og det støtter SVs fylkesordfører Kirsti Saxi. Hun tror nok Brøske kunne gjort en like god jobb for halv lønn, men for henne er dette en symbolsak:

- Her skal han gjøre en kjempejobb og fronte Berlevågs saker. Dette er prinsippsak. Det er viktig at man skal ha noen lunde betalt for det, det er tross alt lederen i kommunen, sier Saxi til Dagbladet.no.

Hun peker på at 184 000 er en meget lav lønn, og mener at en familiefar, for eksempel, ikke hadde greid seg på dette.

- Det er feil signal å sende ut om en som skal fronte Berlevåg som har de problemene skal ha så lav lønn. Da sier vi at vi ikke prioriterer denne posisjonen.

Lav lønn til ordføreren kan til og med gå utover demokratiet, sier Saxi:

- Jeg ønsker et sterkt folkestyre, et mer aktivt demokrati. Da må man akseptere at det koster, det skal ikke bygges på veldedighet. Da er man med på å bygge ned folkestyret, avslutter hun.

<B>KRISERAMMET KOMMUNE:</B> Selv Berlevåg mannsangforening kan ikke hjelpe på alle Berlevågs økonomiske problemer.
<B>VILLE HA HALV LØNN:</B> Erik Brøske synes 184 000 er mer enn nok.