Klima- og miljøministeren med to ulvesvar

Ba om å få skyte 24 ulv - får skyte 16

Regjeringen går inn for å frede Slettåsflokken, og overprøve rovviltnemndene på ny.

PRESENTERER LØSNING: Klima- og miljøminister Vidar Helgsen (H) inviterte til pressekonferanse fredag ettermiddag. Bildet er fra en tidligere spørertime i Stortinget.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PRESENTERER LØSNING: Klima- og miljøminister Vidar Helgsen (H) inviterte til pressekonferanse fredag ettermiddag. Bildet er fra en tidligere spørertime i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Fredag ettermiddag la regjeringen fram flere avklaringer om denne vintersesongens ulvejakt.

Det innebærer enkelt forklart at man får skyte 42 ulv totalt i Norge denne jaktsesongen, mot de 50 rovviltnemndene ønsket seg.

I de hardest rammede områdene innenfor den såkalte ulvesonen på Østlandet, får man bare skyte 16 ulv, mens de folkevalgte politikerne ønsket seg 24.

Det betyr konkret at hele den omdiskuterte Slettåsflokken fredes, mens det kan jaktes i de to øvige ulverevirene Osdalen og Julussa.

- Det er forutsatt fra Stortinget gjentatte ganger at terskelen skal være høyere for felling innenfor sonen. Det vi legger til grunn når vi gir tillatelse til felling i Osdalen og Julussa er at disse to revirene i hovedsak er utafor sonen, og at det er en interesse av vesentlig offentlig betydning at det skal være lite ulv utafor sonen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til Dagbladet.

Skapte massivt bråk

I fjor skapte Helgesen massivt bråk på Stortinget da han nektet å åpne for jakt innenfor ulvesonen, inkludert de to revirene som ligger på grensen til ulvesonen.

Når regjeringen nå gjør det likevel, skyldes det ifølge Helgesen endringene Stortinget gjorde i rovviltforskriften tidligere i år, som åpner for at man kan gjøre andre juridiske vurderinger enn sist.

- I fjor kom man fram til at man ikke kunne ta ut ulv i de to revirene som ligger på grensen til ulvesonen fordi man kun kikket på skadepotensialet for sau og tamrein i området. Nå ser vi også på dette med at det er en interesse av vesentlig offentlig betydning, sier Helgesen.

Det er likevel åtte færre enn rovviltnemndene i de berørte fylkene ba om.

Strid med WWF

Normalt er det rovviltnemndene som bestemmer hvor mye ulv som skal skytes i Norge, men i år som tidligere år, har departementet vært nødt til å ta den endelige beslutningen fordi det har kommet klager på nemndenes vedtak.

Det har skjedd i to omganger, med to ulike vedtak.

Mens antallet ulv som kan skytes innenfor ulvesonen ikke ble avklart før fredag, ble det allerede i september klart at regjeringen vil åpne for skyting av 26 ulv utenfor sonen.

Stanset jakta

Her hadde jakta allerede pågått en stund da tingretten tidligere i november innførte midlertidig stans av ulvejakta i de delene av Hedmark, Oslo, Østfold og Akershus som ligger utafor den såkalte ulvesonen.

Det skyldtes at retten fant
mangler ved det opprinnnelige lisensfellingsvedtaket i forbindelse med at organisasjonen World Wildlife Foundation (WWF) stevnet staten for retten.

Fredag la klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) derfor fram et nytt vedtak om lisensfelling som er ment å rette opp manglene.

Dette inneholder en bredere juridisk begrunnelse enn i det forrige vedtaket, men legger ellers opp til at det skal skytes akkurat like mange ulv utenfor sonen som før WWF trakk saken for retten.

Utenfor ulvesonen opprettholdes altså kvoten de regionale rovviltnemndene har ønsket seg, mens departementet overstyrer nemndene i fastsettelsen av kvoten innenfor ulvesonen.

- Tror du Stortinget blir fornøyd, når du fortsatt går i mot rovviltnemndene?

- I det ene tilfellet gjør vi det, men vi har vært opptatt av å følge Stortingets føringer her, sier Helgesen.

Kan startes 21.desember

Det nye ulvevedtaket han presenterte fredag, innebærer at ulvejakta trolig kan startes igjen i områdene utafor ulvesonen 21. desember.

Spørsmålet nå er om WWF eller domstolene protesterer og krever midlertidig forføyning av også det nye vedtaket.

Det kan i så fall også ramme ulvejakta innenfor ulvesonen.

- WWF har allerede trukket det som er utafor sonen for retten, og har varslet at enhver ytterligere fellingstillatelse vil bli lagt til den saken. Det betyr at vi vil få en rettsprosess som antagelig vil gå i flere år framover, og det tar jeg bare til etteretning, men det vil ikke påvirke jakta denne sesongen med mindre retten skulle beslutte at det skal gis midlertidig forføyning, sier Helgesen.

Da Dagbladet tok kontakt med WWF fredag, var det ikke avklart hva organisasjonen vil gjøre videre med de to nye lisensfellingsvedtakene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer