Ba om å få slippe flåtetest

Rederiet som eier «Sleipner», ba om å få slippe å teste redningsflåtene på hurtigbåten bare 11 dager før ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjøfartsdirektoratet bekrefter at de mottok en slik forespørsel, men henvendelsen ble avvist i en faks 18. november, skriver VG.

Testen i hardt vær var et absolutt krav fra direktoratet for å sertifisere båten for passasjertrafikk på Vestlandet. Før testen var utført fikk «Sleipner» kun seile med en midlertidig seilingstillatelse for inntil 1 meter høye bølger.

I begynnelsen av juli ble rederiet ble pålagt å utføre testen så snart som mulig. Dette skjedde ikke, med den begrunnelse at det ikke hadde vært dårlig nok vær på Vestlandet. Redningsflåtene og hurtigbåten var begge godkjent for bruk i dårlig vær, men de var aldri testet samtidig.

HSD ønsket å slippe å teste flåten i hardt vær ved å vise til at Finnmark Fylkesrederi angivelig skulle ha sluppet en lignende test for et av sine skip. Dette er ukjent for Sjøfartsdirektoratet.

Krangler om forsikringsoppgjør

Assuranseforeningen Skuld beskyldes for å villede de pårørende og etterlatte etter «Sleipner»-ulykken ved å opplyse om at maksimalt erstatningsbeløp for de omkomne vil være 1,9 millioner kroner. Beløpet er regulert i Sjøloven, men tidligere saker viser at erstatningsummen som utbetales kan bli høyere etter forhandlinger mellom partene.

Nå advarer jusprofessor Carl August Fleischer de etterlatte etter «Sleipner»-ulykken mot å ta i mot råd fra Skuld som har ansvaret for utbetalinger etter forliset med «Sleipner».

- Det kan medføre straffansvar å forlede noen til å godta avtaler som påfører økonomisk tap, sier Carl August Fleischer til NRK.

Bedre avtaler

Etter både «Scandinavian Star»-ulykken og forliset med «Estonia» forhandlet de etterlatte seg fram til et større erstatningsbeløp enn det Sjøloven fastsetter som maksimalt erstatningsbeløp. De overlevende etter forliset vil om kort tid få utbetalt 12 000 kroner hver inntil den endelige erstatningsummen er fastsatt.