IS' «HOVEDSTAD»: Fra IS' selverklærte hovedstad Raqqa i Syria, kort tid etter erklæringen av «kalifatet» i 2014. Foto: Reuters / NTB Scanpix
IS' «HOVEDSTAD»: Fra IS' selverklærte hovedstad Raqqa i Syria, kort tid etter erklæringen av «kalifatet» i 2014. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ba om delvis avvisning av tiltale mot terrortiltalt trønder (34). Fikk ikke medhold

På grunn av tyrkiske rettsdokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SISTE: Det tok Oslo tingrett en halvtime å bestemme seg for å avvise forsvarets begjæring om avvisning og utsettelse. Hovedforhandlingen går dermed som planlagt.

- Det er uten betydning om en tidligere dom i Tyrkia gjelder frifinnelse eller domfellelse - det er dom i Norge som gjelder, slo tingrettsdommer Jannicke Johannesen fast.

(Dagbladet): Forsvarerne til den 34-årige trønderske mannen som er tiltalt for å ha deltatt i Den islamske stat (IS) og inngått såkalt terrorforbund, ber om at Oslo tingrett avviser den delen av tiltalen som går på terrorforbund. Samtidig ber de om at hele hovedforhandlingen utsettes.

Som Dagbladet skrev i går, skyldes dette at påtalemakten fredag fikk oversendt rettsdokumenter fra Tyrkia, hvis innhold de og forsvaret er uenige om. Mens førstnevnte mener dokumentene er forvirrende og ufullstendige, mener sistnevnte at de viser at 34-åringens eventuelle IS-deltakelse allerede er domstolbehandlet i Tyrkia.

Den terrortiltalte etniske nordmannen fra Verdal sitter mellom sine forsvarere Siri Langseth og Elisabeth Myhre i retten. Han har grå genser, rutete blå skjorte, har velstelt helskjegg og er glattbarbert på hodet. Lite tyder på at han i halvannet år skal ha vært væpnet fremmedkriger i IS.

- Kan bli feil dom

Forvarer Langseth viser til menneskerettighetene når hun ber om avvisning.

- Det vi har her, er et potensielt brudd på uskyldspresumsjonen (at den tiltalte er å anse som uskyldig inntil det motsatte er bevist, red.anm.), sier Langseth.

Hun mener det er uforsvarlig av tingretten å fortsette med hovedforhandlingen med usikkerheten rundt dokumentene, og ber om at hele rettssaken utsettes til partene har fått klarhet i papirenes innhold.

- En saksbehandlingsfeil kan lede til feil dom, understreker hun.

- Frifunnet

Ifølge Langseth forklarte 34-åringen allerede i august 2016 at han i Tyrkia ble tiltalt og frifunnet for IS-deltakelse. Hun mener de nyankomne dokumentene bekrefter klientens oppfatning.

Advokaten leser fra dokumentene, som er utstedt av lagmannsretten i den sørtyrkiske byen Kilis, der den etnisk norske mannen fra Verdal skal ha vært tiltalt sammen med en annen mann.

Imidlertid har partene i den norske straffeprosessen ikke fått oversendt noen domsslutning.

- Det er ubestridt at det foreligger en dom, spørsmålet er hva den faktisk går ut på, sier Langseth - men viser til at 34-åringen kort tid etter rettsbehandlingen var løslatt.

Måtte purre

Statsadvokat og aktor Kim Sundet uttalte til Dagbladet i går at det ikke blir aktuelt å utsette hovedforhandlingen på bakgrunn av dokumentene.

- Det så først ut som en lagmannsrettsdom på fire sider, men inneholder ikke noen domsslutning. Dessuten er det et totalt misforhold mellom straffenivået og forholdet, sa han.

Sundet fortalte at han gjentatte ganger måtte purre på tyrkiske myndigheter for å få oversendt dokumentene - som altså tilsynelatende er ufullstendige.

Medaktor Thomas Blom fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier det ikke spiller noen rolle om 34-åringen skulle være dømt for IS-deltakelse i Tyrkia.

- Her gjelder det norske domstoler. Man kan tenke seg at en tiltalt kan hevde at han allerede er domfelt i Turkmenistan og unngå straffeforfølgelse i Norge, sier Blom.

Retten bestemmer

Etter at partene innledningsvis har argumentert for sine syn på ev. avvisning av tiltaltepunktet, skal tingretten ta stilling til spørsmålet før hovedforhandlingen ev. fortsetter - eller blir utsatt.

- Hvorvidt tiltalte er domfelt i Tyrkia for samme forhold eller ikke, er en viktig problemstilling, og det må bringes på det rene. Det kan føre til at hovedforhandlingen utsettes til flere opplysninger foreligger, eller at spørsmålet blir oppklart i løpet av hovedforhandlingen, sa Kjetil Gjøen, tingrettsdommer og medlem av dommernes mediegruppe, til Dagbladet i går.

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: Gabriel Chaim / CNNVis mer Vis mer

I ytterste konsekvens kan ankeinstansen, lagmannsretten, bestemme at saken må tingrettsbehandles på nytt.

- Da må det ha skjedd en saksbehandlingsfeil, slik at dommen eller hovedforhandlingen oppheves. Men retten har normalt kontroll på dette, sa Gjøen.

- Humanitært arbeid

Det er på det rene at verdalingen dro til Syria seint i 2014, kort tid etter at et vennepar av ham fra Innherred hadde dratt i forveien. I april 2016 ble han pågrepet på tyrkisk side av grensen, og ble deportert til Norge i august samme år. Han har sittet varetektsfengslet siden.

Selv hevder mannen at han var en sivil person i IS-kontrollert område og bedrev humanitært arbeid. Påtalemakten er på sin side sikre på at han var væpnet medlem av IS.

Dagbladet kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer