KAN FÅ 21 ÅRS FORVARING: Berit Thorstensen (52) kan bli straffet hardt etter drapene på Vollheim gård. Foto: FRANK KARLSEN
KAN FÅ 21 ÅRS FORVARING: Berit Thorstensen (52) kan bli straffet hardt etter drapene på Vollheim gård. Foto: FRANK KARLSENVis mer

Ba om forvaring for søsknene Thorstensen

Og Ole Kristian Bjørnsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Aktor Thorbjørn Klundseter har bedt om forvaring for tre av de tiltalte etter drapene på Vollheim gård.

De tre er Knut Arne Thorstensen (33), Berit Thorstensen (53) og Ole Kristian Bjørnsen (31).

- Risiko for tilbakefall
- Knut Arne har nok hatt et avhengighetsforhold til Berit. Oppvekstforholdene hans må beskrives som ganske dramatiske, og Berit har framstått som et fast punkt i hans tilværelse. For Knut Arne kan ikke jeg se at det er noe alternativ straff enn forvaring. Han vil ha høy risiko for tilbakefall. Han har et alvorlig rusproblem, og vil trenge lang tid for å få kontroll på dette, sa Klundseter, men understreket:

- Knut Arne har bidratt vesentlig til å opplyse saken, særlig rundt drapet på Jan Petter og hva som foregår inne på låven. Den uforbeholdne tilståelsen hans må tillegges vekt.

Aktor Klundseter mener storesøster Berit har hatt en sentral rolle i begge drapene, to grove ran samt trygdebedrageriet. Sistnevnte forhold har hun erkjent. Men hun nekter enhver befatning med drapene og ranene.

-  Det er en sammenheng mellom drapet på Aarstad og trygdebedrageriet. For straffeutmålingens del må det legges til grunn at det som har ført til drapene, skyldes at Berit har framstilt disse personene overfor Knut Arne - når det gjelder Jan Petter Aarstad - Ole Kristian og Keiko (Knut Keiko Rønningen Kaasastul, red.anm.) når det gjelder Ragnar B. Abrahamsen - som at de framstår som brysomme personer. Det er manipulering som ender med drap, sa Klundseter til retten.

- Økonomiske motiver
- Berit tilskynder disse handlingene. I begge henseender er det økonomiske motiver: trygdepengene til Jan Petter og at Ragnar hadde gjeld til Berit. Vi vet at kunstgjenstanden var ødelagt, og at fristen var klokka elleve på julaften. Det som skjer etter at Jan Petter var drept, må tillegges vekt i straffeutmålingen, understreket advokaten.

- Det melkes ut cirka 10 000 kroner netto hver eneste måned fra november 2006. Dette stanser ikke fordi Berit ber om at det skal opphøre - det stanser fordi man finner ut at Jan Petter var drept. Hun bidrar ikke til å opplyse om dette. Hun holder Jan Petter i live i avhørene; hun ble avhørt åtte ganger fram til månedskiftet januar/februar, sa Klundseter og fortsatte:

- Så er det nr. tolv natt til første april, da hun begynner å forklare seg etter Knut Arness' forklaring, som hun fikk ved en feiltakelse. Jeg kan ikke se at det er noe alternativ til forvaring. Hun beskylder personer for å ha stjålet.

Aktor mener det ikke er rom for noen strafferabatt når det gjelder Berit Thorstensen.

- Tilståelsesrabatt er det ikke rom for. Hun har ikke avgitt noen uforbeholden tilståelse og har ikke bidratt til å opplyse saken.

- Ren avretting
Klundseter ba også om forvaring når det gjelder Ole Kristian Bjørnsen, som forklarte seg om drapet på Ragnar B. Abrahamsen i begynnelsen av denne måneden.

- Det er han som avretter Abrahamsen. Han skjøt Ragnar på kloss hold i bakhodet. Han hadde ingen mulighet til å forsvare seg. Etterpå skyter han tre skudd. Verken Knut Arne eller Ole Kristian kunne vite at livet ikke kunne reddes etter det første skuddet, men det gjør ingen forskjell. Det er en ren avretting, sa Klundseter - som han også framholdt under prosedyren i går.

- Forstraffene og det han nå domfelles for, viser at det er en nærliggende fare for alvorlig kriminalitet som tilsier bruk av forvaring.

Aktor mener Bjørnsen opererer med en æreskodeks i den grad at han ikke snakker om andre.

- Under rekonstruksjonen, inne på kjøkkenet til slutt, har Ole Kristian en kommentar som viser at han overhodet ikke tar inn over seg det han er tiltalt for. Det må ha betydning for straffen. Han sier: «Jeg hadde trodd det skulle føles verre enn det det gjorde der og da. Jeg trodde det var verre å ta et liv.»

- Mangelen på alvorlige refleksjoner over det som har skjedd, gjør at gjentakelsesfaren er overhengende, avsluttet aktor Thorbjørn Klundseter.