Ba om frifinnelse for Dereka-tiltalt

Påstanden om 19 års fengsel kom overraskende på 20-åringen som står tiltalt for drapet på Dereka Maria Mikula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statsadvokat Arild Holden la mandag ned påstand om 19 års fengsel for 20-åringen som er tiltalt for drapet på Dereka Maria Mikula i mars i år. Den tiltaltes forsvarer, advokat Bjørn Haugen, kom med sterk kritikk av etterforskningen og ba Ytre Follo tingrett frifinne hans klient, alternativt dømme ham på mildeste måte.

- Aktors påstand om 19 års fengsel kom overraskende. Det finnes ikke holdepunkter for en så streng dom i rettspraksis, sier Haugen til NTB.

- Overvold

Holden sa i prosedyren i Ytre Follo tingrett mandag formiddag at det var ført bevis for et kvalifisert forsett da drapet på den 16 år gamle Son-jenta skjedde natt til den 15. mars i år.

- Det er tallrike skader, det har vært kamp og det har gått over tid. Det er noe jeg vil kalle overvold. Det er en voldsanvendelse som jeg mener tyder på at tiltalte ville forvisse seg om at døden hadde inntruffet, sa statsadvokaten.

Han avsluttet prosedyren med å si at han mente 19 års fengsel ville være en korrekt og rettferdig straff.

- Slagene mot hodet kom som det siste, og det var der alt blodet kom fra. Den tid Dereka levde må dette ha vært særdeles skremmende. Hun må ha innsett den faren hun har stått overfor, framholdt Holden.

Holden pekte også på tiltalepunktet som omfattet voldtekt av 16-åringen.

- Voldtekten gjorde mishandlingen total. Volden i seg selv var total, men så kommer også denne voldtekten, sa Holden.

- Ingen motiver

Mens den tiltalte 20-åringen hele tiden så ned på de foldede hendene i fanget, radbrakk hans forsvarer politiets manglende bredde i etterforskningen i sin prosedyre mandag ettermiddag. Punkt for punkt på påtalemyndighetens liste over bevis forsøkte advokaten å så tvil om omstendighetene.

- Det er, ærede rett, ikke noe motiv. Det er ingen tekniske beviser som knytter tiltalte til handlingen. Det er spor av ukjente personer. Det er medisinsk mulig at han ikke husker. Påtalemyndigheten har ikke bevist ut over enhver rimelig tvil at det er tiltalte som har gjort denne forferdelige handlingen, oppsummerte Haugen.

I avslutningen av prosedyren ramset forsvarsadvokaten opp en rekke dommer i hva han mente var sammenlignbare drapssaker de seneste årene. Ingen av de dømte i hans eksempler hadde fått dommer over 14 år, majoriteten hadde endt med dommer rundt 10-12 års fengsel.

Forsvaret innrømmet at 20-åringen hadde handlet dumt da han stakk av fra leiligheten der drapet skjedde, og at han senere forklarte seg uriktig for politiet. De skyldte imidlertid på at tiltalte var omtåket etter det som mest sannsynlig var en hjernerystelse, og at han fikk panikk.

Faren vitnet

Som siste vitne før partene startet sine prosedyrer mandag, forklarte Derekas far, Donald Mikula, seg for retten. Faren som arbeider som hårstylist i motemiljøet i New York, er kommet til Norge for å overvære rettssakens siste dager. Sammen med Derekas stemor, Mary Catherine Mikula, og svigerforeldrene satt han på tilhørerbenken da aktor og forsvarer holdt sine prosedyrer.

- Vi hadde en god kontakt med Dereka. Hun var hos oss en måned hver sommer og et par uker på vinteren. Utover det hadde vi hyppig telefonkontakt. Hennes sans for humor og syn på livet ga meg mye, forklarte faren i retten.

(NTB)

DREPT: Dereka Maria Mikula.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer