Ba om full frifinnelse av Sandsdalen

Oslo (NTB-Einar Olsen): - Christian Sandsdalen er en lege vi alle kunne ønske oss, en sjelesørger i hvit frakk, en doktor i medlidenhet, sa forsvareren advokat Frode Sulland og ba om full frifinnelse i sin avsluttende prosedyre i Oslo byrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandsdalen står tiltalt for overlagt drap på den dødssyke Bodil Bjerkmann (45) som selv ba om å få hjelp til å avslutte sine uutholdelige smerter.

- Sandsdalen kunne som mange andre ha valgt den lettvinte løsning og si nei. Konfrontert med den store lidelse og den sterke vilje hos pasienten, gjorde han i stedet det vanskelige valg. Deretter tok han konsekvensen av sin handling, fullt og helt. Det er en rakrygget hedersmann påtalemyndigheten nå forsøker å få straffedømt, sa advokat Sulland.

Påtaleunnlatelser

Sulland gikk i sin prosedyre nøye gjennom de to påtaleunnlatelser i tilsvarende saker som er gitt av Kongen i statsråd etter innstilling fra Riksadvokaten.

Den første er fra 1948 da en far drepte sin 31 år gamle sinnsyke datter med en hammer. Påtaleunnlatelse ble gitt med blant annet den begrunnelse at saken i retten trolig ville føre til frifinnelse.

- Det er vanskelig å forstå hvordan man kan begrunne en strengere behandling av Sandsdalen, sa forsvareren.

Større vekt la han imidlertid på den neste saken som er fra 1993. Overlege Stein Husebø fikk da påtaleunnlatelse, etter forslag fra Riksadvokaten, for å ha gitt dødelige doser av morfin og curacit til en kreftpasient.

Sulland gikk i detalj gjennom samtlige punkter i Riksadvokatens innstilling, og mente at det på hvert punkt forelå samme situasjon som i saken mot Sandsdalen.

Punkt for punkt

Formålet var å hindre smerte. Pasienten var håpløst syk. Dessuten hadde Husebø et medlidenhetsmotiv, skriver Riksadvokaten.

- Sandsdalen hadde også dette motivet. Vi ble alle grepet av den videoen som ble vist her i retten. Hva da med Sandsdalen der han sto ved sykesengen? Var det noe den gammeldagse husdoktor følte, var det nettopp medlidenhet. Aktor sier medlidenheten ikke var god nok fordi den ikke var langvarig nok, men når ble medlidenhet en tidsopplevelse, spurte advokat Sulland.

- Sandsdalen var en særs fagkyndig person med 50 års klinisk erfaring. Han hadde spesielt god erfaring med ms-pasienter. Seks sakkyndige erklæringer har gitt ham rett i såvel diagnose som prognose, sa forsvareren.

Forsvareren gjennomgikk de samme punkter i riksadvokatens påtaleunnlatelse vurdert opp mot straffelovens nødrettsparagraf og konkluderte med at Sandsdalens handling oppfyller alle vilkår som settes i paragraf 47.

Dom i saken er ventet i løpet av 14 dager.