Etter det ble kjent at Pride-arrangementet mandag skulle avlyses som følge av masseskytingen natt til lørdag, sendte Venstre-gruppelederen Hallstein Bjercke og flertallet i Oslo bystyre et brev til justisminister Emilie Enger Mehl og politidirektør Benedicte Bjørnland.
Bakgrunnen for brevet var at politiet har frarådet folk fra å delta på arrangement knyttet til Pride. Oslo-politikere mener det knebler ytrings- og forsamlingsfriheten i hovedstaden og vil forsikre seg om at politiet har tilstrekkelig med ressurser.
Bystyret har kalt inn til et hastemøte om sikkerhetssituasjonen etter skytingen. Det var Filter Nyheter som omtalte saken først.
«Nasjonale myndigheter må umiddelbart rydde opp i situasjonen byen nå er satt i», heter det i utkastet, ifølge Filter Nyheter.

- Rystende og veldig vondt
Fremdeles bekymret
Onsdag justerte PST ned terrortrusselen fra ekstraordinær til høy.
Gruppelederen i Venstre opplever at det er mye bekymring og mange spørsmål i byen om hvordan man skal forholde seg til dette.
- Vi er bekymret. Trusselnivå fire er fortsatt et svært alvorlig trusselnivå, sier Bjercke til Dagbladet.
Dagbladet har vært i kontakt med byrådsleder Raymond Johansen som bekrefter at han har skrevet under på brevet.
- Jeg støtter budskapet som står i brevet. Nå er vi i en krevende situasjon, og justisministeren vil sikkert støtte det, sier Johansen.
Han tror at det kommer til å bli et møte, men vet ikke om han selv kan delta.
- Jeg drar etter planen på ferie i dag, men jeg er stadig i kontakt med justisministeren. Jeg snakket med henne seinest i går, opplyser han.
Tett kontakt med politiet
Byrådslederen sier til Dagbladet at han har hatt tett kontakt med Oslopolitiet siden tidlig lørdag morgen.
Han holdt kontakten tett gjennom mandagen også, og fikk beskjed om Pride-avlysningen noen timer før politiet offentliggjorde sin nye anbefaling.
- Jeg hadde mange telefoner gjennom dagen, så nøyaktig når beskjeden kom har jeg ikke oversikt over her og nå, sier Johansen.
I et utkast til brevet som Filter Nyheter har lest, peker politikerne på en uttalelse som politidirektør Benedicte Bjørnland ga til NRK tirsdag, hvor hun sa at Norge kan bli værende i en såkalt ekstraordinær trusselsituasjon i «kanskje noen uker».
- Jeg stiller gjerne i et møte for å snakke om dette, sa justisministeren til NTB tirsdag kveld.
Betydelige konsekvenser
Byrådslederen synes at dette er en veldig krevende situasjon.
- Mange fryktet for livene sine. Vi vet lite om gjerningsmannens motiv, og hva som ledet han til å utføre disse grusomme handlingene, sier han.
Hendelsen har fått store samfunnsmessige konsekvenser. Johansen trekker fram avlysningen av Pride-paraden, samt støttemarkeringen.
- Dette er en uavklart og krevende situasjon: de skeives rett til å uttrykke seg fritt i offentligheten har blitt begrenset, sier han.

Var midt i dramaet: - Krigssone
Stilte med kriseteam
Politiet og justisministeren har avvist påstanden om at Pride-paraden har blitt avlyst grunnet mangel på ressurser. Dette understreker Johansen også.
- Begrunnelsen er at vi er i en uklar situasjon knyttet til ukjente miljøer, sier han.
Johansen forteller at byrådet stilte med ekstra kapasitet rundt i bydelen og i sentrum på uteseksjonen deres på lørdag. Dette for at folk som var traumatisert kunne ta kontakt.

Hoppet på drapsmannen - snakker ut
- Vi forsøker å ivareta mennesker som åpenbart trengte det. Våre kriseteam vil følge de berørte framover, sier byrådslederen.
Større og sterkere
Byrådslederen oppfordrer folk til å vise hverandre at alle kan være den man er og elske hvem man vil.
- Vi må dit at det er en selvfølge til å kunne være den man er og vise kjærlighet til den man vil, sier Johansen.
Han understreker også at byen er åpen, og håper at politiet så snart som mulig kan finne en ny dato.
- Det blir mest sannsynlig etter sommerferien. Da blir det større, sterkere, mer fargerikt og mangfoldig enn noen sine, sier byrådslederen.