Ba om hjelp fra Bernander

Atle Brynestad ringte i går kringkastingssjef John G. Bernander og ba ham gripe inn for å stanse det intervjuet han hadde gitt til «Brennpunkt»-programmet «Porselensbløffen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to tidligere partifellene snakket ikke om tida da Bernander var nestleder i Høyre og Brynestad ledet Oslo-partiets finansieringsutvalg, men veldig mye om programpolitikk. Brynestad ringte sin politiske venn etter at han i flere dager har forsøkt å stanse NRK i å sende programmet som avslører at Brynestad produserer to av Porsgrunds Porselænsfabriks mest kjente serviser i Bangladesh. I en fabrikk som ikke betaler mer enn 1,50 kroner i timelønn til sine dagarbeidere.

Middag

Etter det Dagbladet erfarer, lovte Bernander å sjekke holdbarheten i programmet som ble sendt i går kveld. «Brennpunkt»-redaktør Morten Møller Warmedal sier til Dagbladet at Bernander stilte noen spørsmål som han fikk svar på.

- Å redigere om programmet har det aldri vært snakk om. Vi har mye dokumentasjon som vi ikke har sendt, sier han.

Atle Brynestad selv har ennå ikke sett programmet. Han holdt i går kveld middag for sine samarbeidspartnere i konsernet etter et seminar som fortsetter i dag.

På et møte i morselskapet CG Holding i dag vil det bli besluttet om man skal forfølge saken overfor NRK. Advokatene Cato Schiøtz og Knut Ro vil vurdere det juridiske grunnlaget.

- En rekke feil

- Programmet var omtrent som forventet med en rekke feilaktige opplysninger, sier direktør Christian Butenschøn i CG Holding til Dagbladet. Han har nå i to døgn jobbet for å dempe skadevirkningene for konsernet, ettersom et stort antall kunder føler at de har blitt lurt ved å kjøpe produkter fra Porsgrunds Porselænsfabrik.

- Fortsatt er 99 prosent av produktene som ikke er av benporselen laget i Porsgrunn, sier han.

- Bedre lønn

Selskapet ba i går om hjelp fra den norske ambassaden for å få bekreftet at arbeiderne ved Shinepukur-fabrikken tjener mer enn kravet til lovfestet minstelønn.

Initiativ for etisk handel (IEH) vil nå ha møte med CG Holding.

- Det verste er å bryte samarbeidet. Det er bedre å kreve bedre lønns- og arbeidsvilkår, sier Leif Iversen i IEH.

KRINGKASTINGSSJEF: <P>John G. Bernander.
PORSGRUND PORSELÆNSJEF: Atle Brynestad.