Lørenskog-saken:

Ba om hjelp fra Russland

Land etter land er kontaktet og bedt om bistand til å oppklare Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. Disse har norsk politi spurt om hjelp.

SIKTET OG SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i fire år. Ektemannen Tom Hagen er siktet for drapet på sin kone. Foto: Privat
SIKTET OG SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i fire år. Ektemannen Tom Hagen er siktet for drapet på sin kone. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet har søkt i inn- og utland uten resultat. Dager, måneder og år har passert. Ingen har klart å svare på hvor Anne-Elisabeth Hagen er.

Fire år har gått siden den da 68 år gamle kvinnen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog. Fire år med søk, etterforskning og utpeking av potensielle gjerningspersoner. Men fire år har også passert uten at saken er oppklart.

Underveis har politiet rettet blikket både til Norges naboland og videre utover i verden, også langt utenfor Europas grenser. Ifølge Dagbladets opplysninger har politiet sendt rettsanmodning til minst 14 land i forbindelse med etterforskningen.

Lang liste

Bistanden det er bedt om har hatt et stort spenn. Alt fra hjelp tilknyttet informasjon om konkrete telefonnumre til overvåkning og ID-tyveri har blitt etterspurt.

Land i flere verdensdeler har vært kontaktet. Ifølge Dagbladets opplysninger har følgende land mottatt minst en rettsanmodning i forbindelse med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning i løpet av de fire årene etterforskningen har pågått:

 • Russland
 • Tyskland
 • Sverige
 • USA
 • Thailand
 • Kypros
 • Finland
 • Frankrike
 • Serbia
 • Nederland
 • Luxembourg
 • Italia
 • Polen
 • Seychellene
BREVET: Politiet mener de vet alt om Lørenskog-saken, unntatt to ting. Programleder: Marthe Gjønnes / Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Ikke knyttet til søk

Høsten 2020 gikk politiet ut med at de hadde kartlagt 122 ulike steder i Norge og andre land i forbindelse med søk etter Anne-Elisabeth Hagen. Ifølge Dagbladets opplysninger knyttes ikke rettsanmodningene sendt til landene i oversikten til disse søkene, men til andre etterforskningsskritt politiet har bedt om bistand til å utføre.

Politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye sier i en kommentar at det har vært dialog med internasjonale samarbeidsaktører i saken, men ønsker ikke å kommentere hvilke land det har vært samarbeidet med eller hva dette arbeidet har gått ut på.

Han bekrefter imidlertid at det har vært et pågående internasjonalt samarbeid over flere år. Blant annet har det vært jobbet opp mot andre land i forbindelse med krypto-sporet.

- Det har vært utvikling innen både teknologi og kompetanse innen krypto-sporet siden 2018, og sånn sett spiller tida på lag. Vi samarbeider både med internasjonale og nasjonale ressurser innen dette, sier Reinholdt-Østbye til Dagbladet.

- Viser kompleksiteten

Krimforfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst er ikke overrasket over at mange land er kontaktet i forbindelse med etterforskningen. Han mener likevel det tegner et bilde av politiets arbeid.

- Det betyr at de har funnet personer av interesse i disse landene, men det første som slår meg er nok elektroniske spor. Ut ifra hvilke land som nevnes, så tenker jeg det i alle fall dreier seg om undersøkelser knyttet til telefoner, dataservere og liknende, sier Horst.

INGEN SVAR: Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Han legger til at arbeidet også tegner et bilde av at politiet jobber med undersøkelser av en moderne kriminalitet som har blitt stadig mer utbredt - at norske kriminelle beveger seg over grenser, men også at utenlandske kriminelle beveger seg til Norge.

- Enten i digital form eller fysisk. Dette viser noe av kompleksiteten man kan stå overfor i denne saken, og gir et bilde av at kriminaliteten har blitt både grenseoverskridende og internasjonal, sier den tidligere etterforskningslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer