NÅDELØST: Østeuropeiske Rosita forteller hvordan hun har blitt utnyttet i det svarte arbeidsmarkedet etter at hun kom til Norge. Foto: Jacques Hvistendahl..
NÅDELØST: Østeuropeiske Rosita forteller hvordan hun har blitt utnyttet i det svarte arbeidsmarkedet etter at hun kom til Norge. Foto: Jacques Hvistendahl..Vis mer

Ba om lønn, fikk sparken

"Rosita" trodde hun vasket for selskapet Cleanit, men jobbet for en underleverandør som sparket henne da hun ba om lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Sånne som meg, som ikke har noe ellers, tar hva som helst. Etter så mange dårlige erfaringer, er jeg redd. Jeg er bare en jente, og jeg har ingen som kan beskytte meg, sier eks-prostituerte Rosita.

Heller ikke renholdsbransjen ble den inngangsbilletten til en hederlig jobb som hun hadde håpet.

Sparket
Høsten 2007 trodde hun at hun hadde fått jobb i renholdsfirmaet Cleanit i Oslo, fordi det sto Cleanit på arbeidsklærne.
Så viste det seg at hun jobbet for firmaet til Biljana Bjelajac på Oppsal i Oslo, som var en underleverandør for Cleanit.

-Etter kanskje 20 dager sa jeg at jeg ville ha kontrakt, og penger, sier Rosita, som kommer fra Øst-Europa.

I stedet fikk hun sparken.
  Narkosak Cleanit er utestengt fra medlemskap i NHO Service på grunn av Cleanits utstrakte bruk av underleverandører, men Cleanits eier og daglige leder Morten Larsen sier at selskapet er like opptatt av kontroll og ryddighet som NHO.

Etter konkurs, en lang periode med ubetalt skatt og anklager om underbetaling i Bjelajac og hennes manns selskaper, har han likevel fortsatt samarbeidet. Heller ikke NRK Brennpunkts omtale av Rosita-saken, fikk ham til å avslutte.

Først etter at Dagbladet stilte Morten Larsen spørsmål rundt en hasjsak hvor Biljana Bjelajac var tiltalt og nå er dømt, permitterte han det årelange samarbeidet.

Mandag denne uka fikk Bjelajac dommen på tre år og to måneders fengsel for tilskyndelse til oppbevaring av 95 kilo hasj, og for formidling av drapstrusler.

  Hadde ikke papirer
Da hun jobbet for Biljana Bjelajacs firma, vasket Rosita blant annet i Politihøgskolens hybelhus på Majorstua, uten verken arbeidskontrakt eller arbeidstillatelse. Hun skal ha blitt lovet 11.000 kroner svart i måneden, noe Bjelajac benekter.

Rosita forteller at hun etter tre uker med lange arbeidsdager bare fikk 3000 kroner i kontanter — og sparken.
-Hun hadde ikke papirer, så hun ble kastet ut, sa Bjelajac da Dagbladet nylig møtte henne i Oslo tingrett.

Først i desember i fjor fikk Rosita enda 15.700 kroner fra Bjelajac. Nå lever hun nærmest fra hånd til munn, mens hun venter på de siste pengene hun mener å ha til gode.

  Banket opp Før Rosita i 2006 kom til Norge, var hun en periode i Spania for å jobbe i en bar. Der ble hun i stedet banket opp i en uke, og tvunget til prostitusjon. De to barna hennes måtte bli igjen hos familien i hjemlandet.

Også i Norge måtte hun jobbe som prostituert, men fikk hjelp til å komme seg bort fra gata.

- Du er en sterk person, utbryter distriktssekretær Geir Gamborg-Nielsen i Norsk Arbeidsmandsforbund da han hører historien hennes.

- Jeg prøver å være det. Jeg tenker alltid på barna mine, sier Rosita, tydelig beveget.

  Tar hva som helst De siste årene har Rosita hatt en rekke jobber som få nordmenn ville akseptert. Hennes siste arbeidsgiver, en maler, betalte henne 450 kroner dagen svart, men mistet interessen etter at han fikk overtalt henne til sex.

Nå venter hun på å få ordnet opp i skattepapirene, så hun kan få en ordentlig jobb og få utbetalt penger hun har til gode.

Hun forteller at hun flere ganger har blitt banket opp eller truet av useriøse arbeidsgivere.

Utnyttes Geir Gamborg-Nielsen sier at 90 prosent av tiden hans går med til å hjelpe arbeidstakere i renholdsbransjen, selv om dette bare er et av 17 tariffområder i Arbeidsmandsforbundet. Mange driver ryddig, men det er også mange som utnytter papirløse utlendinger på desperat jobbjakt.

- Dette er moderne slaveri, sier Gamborg-Nielsen.

Ba om lønn, fikk sparken