ER HISTORIE: Støre mener konflikten i partiet er noe de har lagt bak seg. Video/foto: Nina Hansen Vis mer

Landsstyremøte i Arbeiderpartiet

Ba om samhold og fokus på politikken

Jonas Gahr Støre gir tre løfter til velgerne i sin viktige tale til landsstyret. Maktkamp, metoo, og valget neste år var tema for en presset partileder.

Publisert
Sist oppdatert

Støre åpnet sin viktige tale med å sitere en sangstrofe: «Nå gjelder det mye mer enn før.»

- Utrolig store oppgaver kommer til å kalle på oss framover, sier Støre.

Han la i dag fram tre løfter til velgere, som vil komme med i partiprogrammet som legges fram neste uke.

- Vi skal sikre trygt arbeid for alle. Vi skal sikre en velferdsstat som er der når du trenger det og vi skal gjennomføre en rettferdig klimapolitikk som kutter utslipp, lover Ap-lederen.

Må slutte rekkene

I talen til landsstyret ga Støre også tydelig beskjed til sine partifeller om å slutte rekkene og stå sammen, ved opptakten til den lange valgkampen.

- Samholdet og fokuset på politikken. Det er det de venter av oss nå rundt om i landet. Det kan ikke være noe annet, sier Støre.

Han viste til Haakon Lies biografi om Martin Tranmæl, «Bål av vilje»:

- I vårt parti brenner det mange bål. Du kan brenne deg på det eller varme det på det. Jeg har brent meg mange ganger. Men det er fint, jeg vil 10 000 ganger heller være her enn i et parti som er besatt av formusskatten, sa Støre med et spark til Høyre.

Vil bort fra personstrid

Etter den historisk svake målingen forrige uke, vil Støre rette fokus mot politikken, og bort fra personstridigheter i egne rekker.

Landsstyremøtet finner sted bare uker etter det opprivende fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap og bekymringsmeldingen som avtroppende stortingsrepresentant Arild Grande leverte til partikontoret i etterkant.

Han avviser at det er en spesiell episode han viser til når han sier at også han har brent seg.

- Nei, det er ingens spesiell episode, men når du møter noen med stort engasjement kan det hende at det gnistrer litt. Men jeg vil heller ha det enn noe flatt, og så er det mye å varme seg på, sier Ap-lederen.

Seksuell trakassering

På sentralstyremøtet forrige mandag ble det vedtatt å gjøre endringer i retningslinjene for seksuell trakassering.

Arild Grande har offentlig gått ut og satt krav om en gjennomgang av partikultur og retningslinjer.

Blant annet blir det nå et krav om at AUF involveres i diskusjoner om hvordan unge ivaretas før større partiarrangementer. I tillegg skal alle tillitsvalgte kurses i forebygging og håndtering av seksuell trakassering samt at en skriftlig veileder for godt lederskap og oppførsel skal omdeles til alle med ledende verv i partiet.

- Arbeid og klima

Hoveddelen av talen dreier seg derimot ikke om partikultur, men om det kommende partiprogrammet som Arbeiderpartiet skal vedta på landsmøtet neste vår.

–Nå ser vi at regjeringen går inn for kutt, splitting og privatisering på område etter område. Det tror vi ikke er beste måte å ruste oss for framtida. Vi vil at alle skal ha lik tilgang til trygge velferdstjenester, uavhengig av adresse og størrelse på lommebok, sier Støre.

Ifølge Støre skal Arbeiderpartiet gjennomføre en tillitsreform.

- Alle de flinke fagfolkene som jobber i vår offentlige sektor, folk med kompetanse og kunnskap, men som i økende grad er rammet inn av forskrifter og regler. Vi må ta ansvaret for noe av det, men vi må se at mye av dette ikke virker, sier han.

- Arbeid og klima henger sammen. Det blir et viktig budskap for oss, sier Støre.

- Vi trenger å skape hundretusenvis av jobber, og vi trenger en kraftig omstilling for å nå våre klimamål. Norge har muligheter for å få til begge deler. Men i dag går utviklingen for tregt. Regjeringens tro på at markedene vil ordne på egen hånd, tror ikke vi på.

Etterlengtet

Etter hva Dagbladet forstår, forventer man i partiet et tydelig partiprogram som kan gi partiets tillitsvalgte en etterlengtet mulighet til å diskutere politikk det neste året.

Høyre presenterte sitt førsteutkast til partiprogram nylig. Politiske kommentatorer vurderer programmet som moderat, bevisst lagt tett opp mot Arbeiderpartiet. En utfordring for partiet som tradisjonelt er Norges største, blir dermed å tydeliggjøre forskjellene mellom seg selv og Erna Solbergs parti.

- HURRA: Arbeiderpartiet feirer partileder Jonas Gahr Støre (60) med en gratulasjonsvideo der blant andre tidligere utenriksministerkollega Hillary Clinton dukker opp. Vis mer

Jonas Gahr Støre har selv ledet arbeidet i programkomiteen, som skal legge fram sitt utkast neste uke. Det er all grunn til å tro at noen høydepunkter herfra vil bli berørt i talen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer