Ba om større bot

Da milliardæren Olav Thon (81) fikk beskjed om at han ville miste førerkortet i flere måneder, ba han om heller å få betale en større bot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØNEFOSS (Dagbladet): Eiendomskongen framsatte dette forslaget overfor politiet etter at han ble tatt for råkjøring i starten av mai. Samtidig ga han uttrykk for at han ikke aksepterte inndragning av førerkortet.

Politiet ga da 81-åringen beskjed om at satsene for boten var fastlagt, og at han uansett måtte påregne å miste førerkortet i fire måneder, får Dagbladet opplyst.

Uoppmerksom

Thon møtte i Hønefoss tingrett i går for å kjempe for å få tilbake førerkortet. Han forklarte at han var bekymret for et familiemedlem som var syk, og at han derfor avbrøt et møte og kjørte hjemover for å hjelpe vedkommende seint om kvelden 5. mai.

På Bærumsveien like ved Bekkestua ble han imidlertid avslørt av en fotoboks, som målte ham til 81 km/t i 50-sonen.

-  Jeg må ha vært uoppmerksom på det skiltet som etter sigende sto der, et 50-skilt. Det var ingen trafikk, ingen folk på veien, forklarte Thon.

Eiendomskongen reagerte ikke på boten på 8000 kroner. Men han var fortvilet over å miste førerkortet.

-  Jeg kjenner ikke til om disse fotoboksene er ufeilbarlige. Men ut fra hva jeg har kunnet konstatere, er det riktig at det gikk for fort.

Én milliard i formue

Dommerfullmektig Thomas Horn sa flere ganger at 81-åringen godt kunne sitte under sin forklaring, men Thon insisterte på å stå.

-  Jeg synes det er glimrende å stå. Jeg har god erfaring i å bruke beina, sa han smilende.

Thon oppga at han tjente 60 millioner kroner i fjor, men på spørsmål fra dommeren om hans formue, begynte 81-åringen å bla i likningspapirene sine.

-  Jeg tok det da sannelig med ... Det er jo aksjer stort sett det står i.

-  Et grovt anslag vil være tilstrekkelig, sa dommeren.

-  Cirka én milliard, svarte Holes rikeste mann kontant.

81-åringen ba tynt om at de to månedene som har gått uten førerkort, anses som straff nok i tillegg til boten.

-  Jeg håper jeg har blitt hørt i dag, for jeg synes reaksjonen var ganske streng, sa Thon etter forklaringen.

81-åringen nevnte også sin plettfrie historie som sjåfør, helt fra han tok lappen i 1945, og trakk fram sitt æresmedlemskap i Kongelig Norsk Automobilforbund (KNA).

-  Ansvarsbevisst

Advokat John Christian Elden mener det er urimelig at Thon skal bli fratatt førerkortet for fire måneder. Han prosederte på at overtredelsen ikke kan regnes som spesielt grov, på bakgrunn av veiforholdene og tidspunktet på døgnet.

Olav Thon har i to måneder måttet nøye seg med buss, taxi og sykkel for å komme seg rundt. Selv var han overrasket over hvor mange andre som bryter fartsgrensene i trafikken.

-  Jeg mener selv jeg kjører meget ansvarsbevisst. Jeg har aldri vært klar over at så få følger fartsgrensene som nå etter at jeg har tatt drosjer og sittet på med andre.

TATT I BÆRUM: Olav Thon viser fram bilde av veien ved Bekkestua, der han ble målt til 81 km/t i 50-sone av en fotoboks. Advokat John Christian Elden (t.v.) mener fire måneder uten førerkort er for streng straff.