Ba om streikeforståelse fra forbipasserende - og fikk det

Sjarmoffensiv for å få forståelse for streiken - Fikk klemmer fra forbipasserende.

STREIKEKLEM:Lærere ved Spjelkavik ungdomsskole og UNIO medlemmene Ingebjørg Rørstad (f.v), Semir Sik og Inger Sofie Moldestad sto på stand på Moa kjøpesenter i Spjelkavik i går. Der ba de om forståelse for streiken - og fikk det.
Til og med et par klemmer vanket på de streikende.
FOTO: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
STREIKEKLEM:Lærere ved Spjelkavik ungdomsskole og UNIO medlemmene Ingebjørg Rørstad (f.v), Semir Sik og Inger Sofie Moldestad sto på stand på Moa kjøpesenter i Spjelkavik i går. Der ba de om forståelse for streiken - og fikk det. Til og med et par klemmer vanket på de streikende. FOTO: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): De streikende i UNIO står ikke bare streikevakt ved egen arbeidsplass.

De mobiliserer også landet rundt for å vinne gunst hos publikum. Ikke minst fordi flere vil bli rammet fra onsdag, da organisasjonen tar ut 7.000 nye i streik.

Da vil  organisasjonen ha hele 16.000 medlemmer i streik. Og med opptrapping hos de andre forbundene som streiker vil nærmere 50.000 arbeidstakere i offentlig sektor være i streik.

Streikeklemmer Å få forståelse for streiken og utvidelsen er ikke noe problem, mener lærerkollegene Ingebjørg Rørstad, Semir Dik og Inger Sofie Moldestad. Alle tre er lærere ved Spjelkavik ungdomsskole og tatt ut i streik.

Det vanket klemmer fra forbipasserende da Dagbladet møtte dem utenfor Moa kjøpesenter i Spjelkavik.

Elevene forstår - Folk støtter oss. Som du ser så fikk jeg to klemmer, sier en smilende Ingebjørg Rørstad. Hun mener at også elevene støtter lærerne sine.

- De yngste forstår nok ikke alt dette med lønn og krav, men de eldste på ungdomsskolen gir klart utrykk for at de gjerne vil ha godt lønnede og gode lærere.
 
- Og så er det jo ikke fritt for at de liker å ha fri i fineværet, skyter kollega Semir Dik inn.

Bekymret for rekrutteringen De tre lærerne er standhaftige og lettere pågående der de står i sine svarte streikeskjorter. Og de blir tatt godt imot.

Foruten klemmene de får opplever de også at noen kommer for å få med seg løpeseddelen de deler ut.

-Dere ber om forståelse?

- Ja, det er jo det vi gjør. Og opplever at vi får det fra de som går forbi, sier lærerveteran Inger Sofie Moldestad til Dagbladet.
Hun har vært i læreryrket i 38 år.

- Vi som har vært i dette yrket så mange år ser at det kommer yngre folk bak oss. De ser andre og bedre lønnede jobber.
Det er ikke slik lenger at om du tar lærerutdanning så er det ensbetydende med et yrkesliv i skolen. Valgene er mange, og når skolen ikke når opp lønnsmessig så har vi et rekrutteringsproblem etter gode lærere.

- Er ikke yrket attraktivt lønnsmessig så kommer de ikke til skolen, mener hun. Og ikke minst er hun bekymret når veteranene går ut, og de er mange.

- Vi er en stor gruppe med lærere som er fra 50 år og oppover. Vi skal snart ut av skolen, noe som gjør det ekstra viktig med gode vilkår for å rekruttere. Det er en stor jobb, mener hun.

Streikevilje Inger Sofie Moldestad og kollegene legger ikke skjul på at ekempelets makt er stor, og påvirker streikeviljen.

- Klart vi er kampvillige når vi ser at de lønnsoppgjørene som er ferdigforhandlet i privat sektor ga gevinst.
Jeg opplever at streikeviljen er stor.

- Dere er klar for en langvarig konflikt?

- Vi er i alle fall forberedt på det, og vi gir oss ikke, sier hun.

Utvider Arbeidstakerorganisasjonene som er samlet i de fire hovedsammensluttigene UNIO, YS, Akademikerne og LO melder om en opptrapping av streiken.

I Unio varslet de at 7.000 nye offentlig ansatte tas ut i konflikt. Forbundet vil da ha nærmere 16.000 i streik.

Fellesforbundet i LO over dobler antallet streikende med 15.000 nye. Noe som innebærer at 25.000 arbeidstakere organisert i Fellesforbundet vil være i streik.

I midten av neste uke vil opp mot 50.000 ansatte i stat og kommune være tatt ut i streik.