Ba om varetekt

La meg få sitte i varetekt, så jeg slipper narkopresset i fengslet, ba en 33-åring politiet ville løslate fra isolasjon på cella. Retten imøtekom ønsket og ila mannen åtte nye uker i varetekt med brev- og besøkskontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Høyst uvanlig, men vi hadde ingen motforestillinger mot å la ham forbli i varetekt, sier politifullmektig Rune Østgård i Stavanger.

Østgård synes det er positivt at 33-åringen, som er dømt for vinningsforbrytelser, aktivt bidrar til sin egen rehabilitering.

- Og det er vel ikke usant at det er lett å få tak i stoff bak murene, sier Østgård.

Et sjeldent ønske

Underdirektør Ståle Olsen ved Åna kretsfengsel, der mannen nå sitter isolert 23 timer i døgnet, påpeker at straffedømte kan ha mange motiver for å si nei til fellesskap.

- Vi må tro folk på det de sier, men det er uvanlig å foretrekke isolasjon. Fengslet har også andre og like gode metoder for å holde innsatte borte fra stoff, sier Olsen.

- Skal det ikke være mulig å holde seg stoff-fri i et fengsel uten å måtte be om å få sitte isolert døgnet rundt?

Frivillige kontrakter


- I fengslene finnes det en viss mengde narkotika i omsetning. Noen møter gamle kjenninger fra rusmiljøet. Men innsatte kan inngå frivillige kontrakter om urinprøver og på andre måter bli motivert til å motstå stofftilbudet, framholder underdirektør Ståle Olsen.

Advokat Monica Solberg sier til Stavanger Aftenblad at det er svært betenkelig at soningsforholdene er slik at hennes klient føler seg tvunget til å sitte i varetekt.

- Han har sonet flere ganger på Åna, og vet han vil bli tilbudt narkotika dersom han skal sone sammen med andre fanger. Min klient vil vekk fra rusmisbruket, sier Solberg.

- Han er oppegående og så ressurssterk at han har sjanser til å få orden på livet sitt, mener Rune Østgård.