Fremmedkrigere

Ba på sine knær om å få komme hjem. Det angrer hun på

Shamima Begum tror oppmerksomheten har svekket hennes sak om å returnere til Storbritannia.

DRO TIL SYRIA: Den britiske tenåringen Shamima Begum dro til Syria for å gifte seg med en IS-kriger i 2015. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For tre år siden, i februar 2015, dro 15-årige Shamima Begum og to venninner fra Øst-London til Syria og det såkalte kalifatet til terrorgruppa IS. Siden den gang har en av dem blitt drept og en annen befinner seg på ukjent sted.

Hun befinner seg i dag i en flyktningleir i Syria. Søndag forrige uke stilte hun til intervju med Sky News sammen med sin nyfødte baby, der hun ba om sympati med henne og barnet, og sa at hun ville returnere til Storbritannia.

Saken har blitt gjenstand for opphetet debatt verden over. Skal fremmedkrigere få returnere? Hvordan skal de eventuelt følges opp? Skal bare barna deres få komme? Hvilken risiko kan de utgjøre?

Angrer på at hun snakket med media

Britiske myndigheter er klar i sin sak. De ønsker å frata Begum hennes britiske statsborgerskap, og mener Begum kan få morens bangladeshiske.

Familien er skuffet over innenriksdepartementets plan, og vil vurdere alle juridiske muligheter for å utfordre beslutningen, skriver familiens advokat, Mohammed T Akunjee, på Twitter.

Hennes far har imidlertid sagt at han ikke har noe problem med at britiske myndigheter nekter dattera å vende tilbake.

- Jeg kan ikke si om det er rett eller galt, men hvis landets lov sier at det er riktig å frata henne statsborgerskapet, er jeg enig ... Jeg vet at hun sitter fast der nede, men det er fordi hun har begått handlinger som satt henne i den situasjonen, sier han i et intervju med Daily Mail.

FØR AVREISE: Fotografi av Begum før hun reiste til IS i 2015. Det er søsteren hennes som holder bildet og dekker over lillesøsterens ansikt. Foto: NTB Scanpix
FØR AVREISE: Fotografi av Begum før hun reiste til IS i 2015. Det er søsteren hennes som holder bildet og dekker over lillesøsterens ansikt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Familien får støtte fra den britiske forfatteren og journalisten Robert Verkaik. I et innlegg i The Guardian skriver han at «å frata Shamima Begums statsborgerskapet kan gjøre henne til martyr og et symbol for å rekruttere til ekstremisme».

I et intervju med Sunday Telegraph sier Begum nå at hun tror oppmerksomheten har svekket hennes sak.

- De bruker meg til å statuere et eksempel. Jeg angrer på at jeg har snakket med mediene. Jeg skulle ønske jeg hadde holdt en lav profil og funnet en annen måte å kontakte familien min på, sier hun.

Har rett til å vende tilbake

Allerede lørdag forrige uke gjorde statsminister Erna Solberg det klart at norske fremmedkrigere i Syria har rett til å vende tilbake til Norge. De må imidlertid regne med å bli straffeforfulgt for sine handlinger.

Internasjonal lov er nemlig klar på at en persons statsborgerskap ikke kan inndras dersom det gjør personen statsløs. Begums mor er som nevnt fra Bangladesh, men hun sier selv at hun aldri har hatt eller søkt statsborgerskap i sitt opprinnelsesland. Bangleshiske myndigheter har også vært tydelige på at de ikke vil la henne komme inn i landet.

Lederen av MI6, etterretningstjenesten som innhenter informasjon og kunnskap fra utlandet har sagt til Sky News at de som returnerer fra IS «potensielt er veldig farlig.»

- Noen som har vært i en slik posisjon vil trolig ha tilegnet seg spesielle «ferdigheter eller kontakter», sier han.

- De har ikke noe bevis som tilsier at jeg er farlig. Jeg har aldri gjort noe farlig. Jeg produserte aldri propaganda. Jeg oppfordret aldri folk til å komme til Syria, svarer hun tilbake, men vedkjenner at hun ikke angrer på at hun dro.

- Jeg angrer ikke fordi det har forandret meg som person. Det har gjort meg sterkere, tøffere.

- En helt ny situasjon

Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skriver på Twitter at vi står overfor en helt ny retursituasjon av fremmedkrigere.

«Når det gjelder sikkerhetsrisikoen, må vi være ærlige og innrømme at vi ikke har forutsetning for å vurdere hvilken framtidig trussel hjemvendte IS-krigere kan utgjøre. Den kan være lav, den kan være høy, vi vet rett og slett ikke», skriver han.

Her til lands er det rundt 100 kvinner og menn som har reist til Syria og Irak for å delta i oppbyggingen av IS-kalifatet. En av dem var Aisha Shezadi fra Bærum, som akkurat som Begum sitter i en interneringsleir i Syria.

I et intervju med Dagbladet forteller hun at hun drømte om et fredelig liv hos IS. Hun var ikke forberedt på det hun omtaler som interne konflikter i IS, den skjulte undertrykkelsen av deres egne støttespillere og hvordan de bryter med islamske prinsipper.

Hun angrer likevel ikke på at hun dro, men ønsker likevel å returnere for å gi sønnen en bedre framtid.

Rundt 30 av de norske fremmedkrigerne har blitt drept. 40 er kommet tilbake, og ti personer har blitt straffeforfulgt og dømt til flere år i fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer