Ba Saudi-Arabias kronprins om vennetjeneste

Norges ambassadør grep inn da Høyre-politiker Aamir J. Sheikh tok opp private anliggende med Saudi-Arabias kronprins. Seinere skrev Sheikh et brev der han ba Saudi-Arabias kronprins om en vennetjeneste.

TOPPMØTE: Aamir J. Sheikh, Norges daværende ambassadør Carl Schiøtz Wibye og Kjell Magne Bondevik i toppmøte i Saudi-Arabia. Wibye bekrefter at han måtte gripe inn da Sheikh skal ha tatt opp private anliggende med kronprinsen. Foto: Stiftelsen dialog for fred
TOPPMØTE: Aamir J. Sheikh, Norges daværende ambassadør Carl Schiøtz Wibye og Kjell Magne Bondevik i toppmøte i Saudi-Arabia. Wibye bekrefter at han måtte gripe inn da Sheikh skal ha tatt opp private anliggende med kronprinsen. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

«Vi håper at vi, med tillatelse fra Deres Kongelige Høyhet Kronprinsen, kan få tillatelse til å besøke Kabaen og Medina på innsida, inshallah.»

Det skrev Høyre-politiker Aamir J. Sheikh i et personlig brev adressert til kronprins Salman av Saudi-Arabia i 2013. Dagbladet har fått tilgang til brevet.

Millioner av muslimer ber hvert år på utsida av Kabaen. Bare kongens spesielt inviterte kommer inn. Da brevet ble skrevet, hadde Sheikh nettopp kommet hjem fra privat fredsturné i Midtøsten med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Verken Sheikh eller Bondevik har ønsket å svare på Dagbladets spørsmål til denne saken. Begge skriver på e-post at de mener Dagbladet bare er ute etter å sverte dem og ødelegge deres omdømme.

I 2013 hadde de to fått personlig audiens hos Saudi-Arabias kong Abdullah og kronprins Salman - de eneveldige herskerne i den autoritære staten. Der det verken er politisk eller religiøs frihet, og opposisjonelle jevnlig utsettes for av tortur.

HILSER: Her møter Aamir J. Sheikh daværende kronprins Salman av Saudi-Arabia. Etter besøket ba Sheikh kronprinsen om en vennetjeneste. Bildet er en skjermdump av NRK Dagsrevyen, lagt ut på Facebook av Aamir J. Sheikh.
HILSER: Her møter Aamir J. Sheikh daværende kronprins Salman av Saudi-Arabia. Etter besøket ba Sheikh kronprinsen om en vennetjeneste. Bildet er en skjermdump av NRK Dagsrevyen, lagt ut på Facebook av Aamir J. Sheikh. Vis mer

Besøk på slottet

Brevet til kronprinsen er datert 2. desember 2013, og er skrevet på brevpapiret til en stiftelsen Dialog For Fred.

Dette er en stiftelse som Sheikh står bak, og som Dagbladet har avslørt at de siste to åra har tatt imot nesten 13 millioner kroner fra den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League. 1,4 millioner er så videreført til Kjell Magne Bondevik personlig, mens Bondeviks organisasjon Oslosenteret skal ha fått 5,4 millioner.

Kronprins Salman er i dag kong Salman av Saudi-Arabia. Han er faren til nåværende kronprins Mohammed bin Salman – som i praksis styrer landet i dag.

I brevet til kronprins Salman spør Høyre-politiker Aamir J. Sheikh også om han og familien kan få ny audiens til et personlig møte med kronprinsen.

MØTTE «MBS»: Mohammed bin Salman - kjent som «MBS» - er kronprins av Saudi-Arabia i dag. Selv om han nekter for det selv, har blant annet CIA fått bekreftet at han godkjente drapet på Jamal Khashoggi i 2018. Han var til stede under Sheikh og Bondeviks besøk i Saudi-Arabia i 2013. Bildet er en skjermdump av NRK Dagsrevyen, lagt ut på Facebook av Aamir J. Sheikh.
MØTTE «MBS»: Mohammed bin Salman - kjent som «MBS» - er kronprins av Saudi-Arabia i dag. Selv om han nekter for det selv, har blant annet CIA fått bekreftet at han godkjente drapet på Jamal Khashoggi i 2018. Han var til stede under Sheikh og Bondeviks besøk i Saudi-Arabia i 2013. Bildet er en skjermdump av NRK Dagsrevyen, lagt ut på Facebook av Aamir J. Sheikh. Vis mer

«Jeg vil sammen med min familie besøke Saudi-Arabia for Umrah («den lille pilegrimsreisen» i islam, red.anm.) mellom 24. og 30. desember 2013. Vi ber Deres Kongelige Høyhet Kronprinsen for audiens mellom 25. og 29. desember, i Jeddah eller Medina.»

Ambassadøren grep inn

Dagbladet har dokumentert tett kontakt mellom Saudi-Arabias ambassade i Oslo og Sheikh og Bondevik. Saudi-Arabias ambassadør til Norge, Amal al-Moualimmi, har sagt til Dagbladet at Aamir J. Sheikh nå har et «svært godt forhold» til landet.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Men da Bondevik og Sheikh besøkte Saudi-Arabias konge og kronprins, valgte Norges ambassadør å gripe inn. Det får Dagbladet bekreftet.

Fra kilder som kjenner Sheikh og Bondeviks reise i Midtøsten, får Dagbladet opplyst at Norges ambassadør på et tidspunkt valgte å gripe inn og be Bondevik stoppe Sheikh, fordi Høyre-politikeren tok opp egne private anliggender med Saudi-Arabias kronprins.  

Norges daværende ambassadør til Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, var også til stede under besøket på palasset i Riyadh. Wibye ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger i dag, men sier:

- Det er ikke ønskelig at detaljer fra slike møter kommer ut. Men Dagbladets forståelse er korrekt.

Sheikh har ikke ønsket å kommentere Wibyes kommentar. I en tidligere e-post - fra før Wibye bekreftet - skrev Sheikh følgende om situasjonen:

- Det stemmer ikke! Jeg kjenner meg ikke igjen i disse påstandene.

Mistenkeliggjørende

Både Sheikh og Bondevik er forelagt alt som framkommer i denne saken. Aamir Sheikh skriver i en e-post:

- Jeg har registrert at Dagbladet bare er ute etter å skade mitt arbeid og omdømme og har servert oppdiktede historier. Jeg kommer derfor ikke til å svare på Dagbladets mange spørsmål, hvor også noen bygger på feilaktig grunnlag.

Dagbladet har spurt Sheikh om å presisere hva han mener er galt. Det har han ikke svart på.

Bondevik skriver i en e-post at han ikke vil svare på spørsmål fordi:

- Med den erfaring jeg har med Dagbladets journalister i disse sakene, hvor jeg blir presentert for uetterretteligheter og en forutinntatt agenda, kommer jeg ikke til å svare på flere spørsmål. Flere av dem bygger på feil premisser og er uakseptabelt mistenkeliggjørende.

Saudi-Arabias ambassade i Oslo har ikke svart på Dagbladets spørsmål.

- Må ha invitasjon

Den britisk-norske Midtøsten-eksperten Kristian Coates Ulrichsen sier til Dagbladet at han synes det er rart at en norsk politiker spurte den saudiarabiske kronprinsen om å bli sluppet inn i kabaen.

Ulrichsen, som er førsteamanuensis på Baker institute ved Rice University i USA, peker på at svært mange mennesker gjennomfører pilegrimsreisen hajj eller umra i Mekka.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

Tall fra amerikansk UD indikerer at et sted mellom to og tre millioner muslimer gjennomfører reisen hvert år.

- Bare et svært lite antall mennesker kan komme på innsida av kabaen. Derfor må du bli invitert. Kanskje spør han om denne tjenesten av religiøse grunner, men det kan også være at han ønsker å etablere et forhold bygget på transaksjoner, sier Ulrichsen til Dagbladet.

Han legger til:

- Det kan være at ved å skrive et brev til kronprinsen, ønsket han å opprettholde en dialog. Så er spørsmålet om det ville vært en forventning om noe til gjengjeld, hvis ønsket ble innfridd.

TRANGT UTENFOR: Kabaen er målet for alle pilegrimer under pilegrimsreisen hajj og stedet alle muslimer vender seg mot i bønn. Millioner av muslimer møtes til bønn utenfor hvert år - men de færreste kommer på innsiden. Foto: Ali Jarekji / Reuters / NTB
TRANGT UTENFOR: Kabaen er målet for alle pilegrimer under pilegrimsreisen hajj og stedet alle muslimer vender seg mot i bønn. Millioner av muslimer møtes til bønn utenfor hvert år - men de færreste kommer på innsiden. Foto: Ali Jarekji / Reuters / NTB Vis mer

- Bord med parfyme

Kabaen er målet for alle pilegrimer under pilegrimsreisen hajj og stedet alle muslimer vender seg mot i bønn.

Hvordan det faktisk ser ut der inne?

Islam.no beskriver innsida slik:

«De som har vært inne i Kaba, kan rapportere at det er plass til ca. 50 personer inne. Innvendig finnes det 2-3 støtte pillærer og et bord hvor forskjellige type parfyme er plassert. Det er ingen vinduer hvor lyset kan komme inn og det er heller ingen elektrisitet på innsida. Gulvet og veggene er tildekket med marmor».

- Ikke boikott

I en tidligere e-post til Dagbladet har Sheikh skrevet:

- - Vi mottar ikke penger fra dette regimet. (...) Norges myndigheter har dialog med Saudi-Arabia, som vi er positive til. Vi mener at isolasjon og boikott ikke er den rette veien å gå. Det er viktig å bruke disse anledninger til å ta opp viktige temaer for å finne gode løsninger på konflikter og vanskelige forhold. Vi har derfor et åpent forhold til Saudi-Arabia, slik vi har med andre land og aktører. Formålet med kontakt er også å sette kritikkverdige forhold på dagsordenen og bidra til dialog, toleranse, forsoning og fred sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer