Hellas

Ba turister evakuere: - Falsk

Lappene, som tilsynelatende kom fra greske myndigheter, truet turister med bot om de ikke evakuerte. - Fullstendig falske, svarer myndighetene.

BOLIGMANGEL: En økende boligmangel kan ha fått enkelte innbyggere i Aten til å ta drastiske grep. Foto: Shutterstock/NTB
BOLIGMANGEL: En økende boligmangel kan ha fått enkelte innbyggere i Aten til å ta drastiske grep. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten av oktober slo franske myndigheter alarm og skapte veggedyr-panikk blant mange i Europa. «Ingen er trygge» var beskjeden fra myndighetene og veggedyrinvasjonen ble oppslag verden over.

På T-banen, på flyplasser og ikke minst på hotellrom skapte de frykt, og i Hellas har noen nå tilsynelatende utnyttet denne frykten, skriver The Guardian.

Franske myndigheter varsler krig mot veggedyr, som kryper rundt i hele Frankrike. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: X / Tiktok / NTB Vis mer

Truet med bot

For utenfor leilighetsbygg i hovedstad Aten var det hengt opp lapper, som var skrevet på engelsk og adressert til «gjester», der det ble fortalt om en veggedyrinvasjon.

På lappen, som var prydet med logoene til lokale myndigheter, ble turister bedt om å evakuere for å beskytte folkehelsen til permanente greske leietakere. Lappen truet også besøkende med en bot på 500 euro dersom man ikke forlot overnattingsstedet sitt.

Det var bare et stort problem: Det er ingen veggedyrkrise og lappen er «fullstendig falsk», opplyser lokale myndigheter til AP.

Derfor ble de trolig hengt opp

Det vites ikke hvem som står bak stuntet, men The Guardian skriver at bakgrunnen nok er at Hellas står overfor en boligmangel som i stor grad skyldes et økende omfang av korttidsleie av leiligheter - som hovedsakelig går til utenlandske besøkende.

Dette har bidratt til å øke de langsiktige leiekostnadene for grekere, og mange av dem har blitt presset ut av boligområdene i sentrum av hovedstaden.

SKAPER FRYKT: Veggedyr kan være vanskelig å få øye på og enda vanskeligere å bli kvitt. Foto: AP/NTB
SKAPER FRYKT: Veggedyr kan være vanskelig å få øye på og enda vanskeligere å bli kvitt. Foto: AP/NTB Vis mer

Helsemyndighetene opplyser at de har varslet politiet om brevene og bedt dem ta nødvendige tiltak.

- Beskyttelse av folkehelsen er en institusjonell plikt for staten, og ingen har lov til å terrorisere og feilinformere innbyggerne ved å bruke de offisielle myndighetene, heter det i uttalelsen.